Am avut curiozitatea sa citesc rapoartele Petrom si Oltchim pe 2006 (si depuse in 2007), rapoarte intocmite in conformitate cu regulamentul CNVM.

Astfel, raportul Petrom nu spune decat in treacat ca la Arpechim se prevad anumite investitii pentru a respecta normele europene in domeniu (fara a intra in detalii), iar in capitolul destinat risk-managementului nici nu se pomeneste de vreun risc de mediu.

In raportul Oltchim nu se specifica gradul de dependenta fata de Arpechim. Singurul lucru care se aminteste este faptul ca prin intermediul AVAS se va incerca in 2007 achizitionarea instalatiei de piroliza de la Arpechim, pentru “asigurarea independentei”, dar fara a detalia riscul si impactul financiar si operational.

Informatia despre aceasta posibila tranzactie nu este inclusa insa in raportul Petrom, desi cele doua firme au un actionar important comun: AVAS.

Tot in raportul Oltchim, in partea destinata risk managementului se amintesc ca riscuri doar: riscul pietei de desfacere, riscul dobanzii, riscul de creditare si riscuri de lichiditate. Dar nu se pomeneste absolut nimic de acest risc major, adica de dependenta semnificativa fata de Arpechim.

Cred ca atat Petrom cat si Oltchim au probleme cu managementul riscului (care daca nu se face doar de forma atunci se face in mod total neprofesionist), dar si cu raportarea conform regulamentelor CNVM.

Cred ca BVB ar trebui sa investigheze aceste cazuri caci Petrom si Oltchim sunt doua societati majore listate pe bursa.

Cine stie ce alte riscuri semnificative exista la aceste doua societati si care nu au fost comunicate pietii? Daca BVB nu va face niciun pas in aceasta directie risca sa ramana o piata unde investitiile pot fi echivalate cu jocul de noroc.

INFO: Oltchim insista pe tranferarea Arpechim la Oltchim. Un astfel de transfer ar rezolva problema Oltchim.

Sa vedem si daca pretul va fi unul corect si, mai ales, daca AVAS a gasit deja un cumparator pentru societatea rezultata din fuziunea Oltchim - Arpechim sau daca decide sa o mentina sub controlul statului.

Dezbate pe blogul lui Stoica