Sefii combinatului chimic Oltchim Rimnicu Vilcea, detinut in majoritate de statul roman, se gindesc sa cumpere intreaga rafinarie, nu doar partea de petrochimie de la Pitesti, asa cum se stia pina acum.

„Daca cei de la Petrom isi vor anunta intentia de a vinde, vom face imediat o oferta de cumparare pentru rafinarie“, ne-a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim, care a adaugat ca este prea devreme pentru a face o evaluare a tranzactiei, insa va cumpara Arpechim „la valoarea de piata“.

Demersul celor de la Oltchim este sustinut de presedintele AVAS, Teodor Atanasiu. „Va trebui sa gasim o solutie prin care Arpechim sa fie cumparata de Oltchim sau sa intre intr-un holding din care sa faca parte Oltchim, o solutie in care Oltchimul sa depinda doar de el insusi“, a declarat Atanasiu pentru Cotidianul.

Amintim ca, in timpul guvernarii PSD, fostul ministru al Economiei Dan Ioan Popescu vorbea despre crearea unui complex petrochimic care sa includa rafinariile Petromidia (detinuta de Dinu Patriciu) si Arpechim Pitesti alaturi de combinatul chimic Oltchim. Ideea a fost abandonata o data cu privatizarea Petrom.

Reprezentantii Petrom spun ca, deocamdata, nu au primit nici o oferta pentru Arpechim si ca nu intentioneaza sa vinda rafinaria.

Rafinaria pitesteana a intrat marti in procedura de inchidere dupa ce autoritatile i-au suspendat licenta de mediu. Arpechim ar putea ramine inchisa timp de sase luni in situatia in care Petrom nu va face modernizarile cerute de Agentia pentru Protectia Mediului Arges.

Combinatul chimic Oltchim a fost cel mai afectat de inchiderea rafinariei in contextul in care isi lua mare parte din materia prima (in special etilena) de la Pitesti.

Oltchim a incercat preluarea instalatiei de piroliza a rafinariei Arpechim, insa negocierile cu Petrom-OMV nu au ajuns la un final. Instalatia are ca scop obtinerea etilenei, materie prima fundamentala pentru combinatul Oltchim.

Roibu spune ca ar putea gasi fondurile pentru achizitionarea Arpechim atit la actionari, cit si la banci.

„Avem mai multe surse. Banii pot veni si de la actionari, si din diverse imprumuturi bancare“, ne-a declarat Roibu. Managerul Oltchim mai crede ca o eventuala inchidere a rafinariei Arpechim ar conduce la o diminuare drastica a productiei combinatului vilcean.

El a explicat ca unele materii prime utilizate de Oltchim pot fi furnizate in prezent doar de catre Arpechim, intrucit transportul lor din alte locatii este dificil sau chiar imposibil.

„Problema cu inchiderea Arpechim nu este a costurilor, pentru ca noi cumparam de la rafinarie la pretul pietei europene. Sint materii prime care nu pot fi aduse decit printr-un anumit sistem de transport“, a spus Roibu.

Conform acestuia, inchiderea Arpechim ar aduce Oltchim nerealizari de productie in valoare de 30 de milioane de euro pe luna.

Presedintele Consiliului de Administratie al com-binatului a mai spus ca peste jumatate dintre angajatii firmei ar fi afectati de sistarea activitatii Arpechim.

Oltchim a inregistrat in primul trimestru o cifra de afaceri de 451,8 milioane de lei, in crestere cu 15,17%, si un profit de doua ori mai mare, de 5,67 milioane de lei.

Integral in Cotidianul