Un bulgar castiga de 18 ori mai putin decat un luxemburghez, arata un studiu al Agentiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si Munca (Eurofound), citat de Eupolitix.com, document care noteaza diferente uriase intre membrele UE.

Astfel, daca salariul minim in Bulgaria e de numai 82 euro, echivalentul sau din Luxemburg e de 1.503 euro.

In linii mari, diferenta dintre veniturile cetatenilor din cele 15 vechi state UE si cele 12 nou-intrate, in 2004 si in 2007 sunt atat de mari, incat autorul coordonator al studiului Eurofound trage concluzia ca „este mai bine sa fii sarac intr-o tara bogata, decat bogat intr-o tara saraca”.

Aceasta se datoreaza faptului ca banii sunt numai unul dintre cei 19 factori luati in considerare pentru a descrie calitatea vietii, pe care oamenii o pun in legatura si cu gradul de sanatate, calitatea mediului inconjurator si a relatiilor sociale, dezvoltarea serviciilor sau cu abilitatea generala de a-si realiza aspiratiile.

In functie de aceste criterii, intr-o tara cu un PIB pe cap de locuitor mai ridicat, exista mai multi oameni care sa se declare multumiti de calitatea vietii lor, pentru ca statul respectiv se presupune ca investeste masiv in sanatate, educatie si infrastructura.

Insa, in Europa de Est s-a constatat ca cresterea constanta a PIB-ului in ultimii ani nu a adus nicidecum o modificare a perceptiei oamenilor ca duc o viata mai buna. In Europa occidentala, varstnicii sunt mai multumiti de calitatea vietii decat tinerii, in schimb tendinta e inversa in tarile nou-intrate in UE.

Alt paradox e acela ca, desi marea majoritate a est-europenilor detin locuinte in proprietate (cumparate de la stat), ei sunt mai putin multumiti de ele decat, de exemplu, cei din Marea Britanie si Irlanda, unde cei mai multi oameni locuiesc in case sau apartamente pentru care platesc ipoteci cate 25-30 de ani.

Integral in Gandul