Documentul, prezentat de comisarul european pentru politici regionale, Danuta Hubner, se bazeaza pe nivelul actual de crestere economica si explica situatia semnalata prin faptul ca cele doua tari, dar si Polonia, au pornit de la un nivel foarte scazut al PIB pe cap de locuitor.

In ceea ce priveste coeziunea sociala, raportul releva ca, in 2005, rata de ocupare a fortei de munca la nivelul regiunilor cu un nivel scazut de dezvoltare continua sa fie cu 11 puncte procentuale mai mica fata de celelalte regiuni ale UE.

In perioada 2000-2005, unele tari membre au cunoscut o crestere considerabila si constanta a ratei de ocupare a fortei de munca, in vreme ce altele, cum ar fi Romania si Polonia, au inregistrat un declin in majoritatea regiunilor, care in unele cazuri a depasit doua puncte procentuale.

Documentul prezentat miercuri de comisarul Danuta Hubner ofera o evaluare a impactului pe care l-au avut finantarile acordate regiunilor din UE si invita la o dezbatere pe marginea urmatorului ciclu al politicii europene de coeziune.

Politica de coeziune a avut unele rezultate concrete si pozitive in ceea ce priveste dezvoltarea regiunilor, insa, in anii viitori, ea se va confrunta cu alte probleme, se arata in raport.

Acesta contine o analiza detaliata a situatiei economice, sociale si teritoriale a celor 268 de regiuni europene din punctul de vedere al nivelului produsului intern brut, productivitatii si ratei de ocupare a fortei de munca, anticipand diversele dificultati la care statele membre trebuie sa se astepte in cursul anilor viitori.

Documentul face, totodata, o prima evaluare a impactului politicii europene de coeziune pentru perioada 2000-2006 si prezinta elemente referitoare la perioada 2007-2013.

Din punctul de vedere al situatiei si tendintelor economice, sociale si teritoriale la nivelul statelor membre si al regiunilor UE-27, analiza arata ca disparitatile

in privinta veniturilor si a ratei de ocupare a fortei de munca s-au atenuat in ultimii zece ani, dar raman in continuare diferente importante intre regiuni, a caror eliminare presupune un efort de lunga durata.

Pe de alta parte, programele europene de coeziune au favorizat in mod direct promovarea ocuparii fortei de munca si convergenta regiunilor, astfel ca, in perioada 2000 - 2006, in Grecia si Portugalia, de exemplu, nivelul PIB a crescut cu 2,8%, respectiv 2%,

si, conform unor estimari preliminare, sunt de asteptat cresteri similare in Lituania, Letonia si Republica Ceha (crestere de aproximativ 8,5%), Polonia (aproximativ 5,5%) si, din nou in Grecia (aproximativ 3,5%).

Integral in Romania libera