China a depasit recent pragul de 100 de milioane de conturi deschise la casele de brokeraj si la fondurile mutuale. Conform Reuters, in zilele recente s-au deschis, in medie, 350.000 de noi conturi in fiecare zi.

Ceea ce ii incanta cel mai mult pe investitorii locali este rata de profitabilitate a investitiilor din piata de capital. Ca exemplu, indicele SSEC a crescut in acest an peste 60%. Motiv pentru care aproximativ 27 de milioane de conturi s-au deschis in 2007, fata de 3 milioane in 2006.

Totusi, acesta frenezie a pus pe jar oficialii, care fac acum toate eforturile pentru a limita cresterea bursiera. De la ridicarea dobanzii de referinta la yuan si cresterea cu 300% a taxei speciale de tranzactionare (de la 0,1% la 0,3%), pana la avertismente verbale, toate metodele sunt folosite.

Chiar Alan Greenspan, fostul guvernator Fed, a declarat saptamana trecuta ca este posibil ca piata de capital din China sa sufere o “scadere dramatica”.

In tot cazul, cu toate eforturile depuse de oficiali si care vor avea doar influente pe termen scurt este posibil ca trend-ul de crestere pe termen lung sa continue. Cel mai recent exemplu: in sesiunea de miercuri, indicele SSEC a scazut 6,5% la 4.053,08 puncte, ca urmare a cresterii taxei amintite mai sus.

Insa, nu se estimeaza ca scaderea sa fie de durata si nici de amploarea celei din februarie, cand au fost afectate si bursele din Europa si Statele Unite.