Autoritatile din orasul Kano, cel mai mare din Nigeria, pregatesc un proces civil in care solicita daune materiale de 2 miliarde de dolari pentru un experiment desfasurat in 1996, in urma caruia mai multi copii au murit sau au ramas cu sechele grave.

Acuzatiile preliminare au fost formulate pe 17 mai, urmand ca procesul sa demareze luni, 4 iunie.

Oficialii pregatesc de asemenea acuzatiile pentru un numar de opt reprezentanti ai companiei, intr-un proces separat a carui data de incepere nu este cunoscuta.

Compania Pfizer a negat acuzatiile, iar o instanta din Statele Unite a respins procesul intentat de mai multi nigerieni care se presupune ca au fost victime ale experimentului.

In procesul civil din Nigeria, autoritatile din Kano acuza compania Pfizer de desfasurarea unui experiment ilegal pe 200 de copii in timpul unei epidemii de menigita ce a avut loc in 1996. O parte din “subiecti” au murit, restul ramanand cu afectiuni severe ale creierului sau paralizie.

Pfizer a tratat la acea data 100 de copii cu un medicament experimental, Trovan, celorlalti fiindu-le administrat un antibiotic, Ceftriaxone, dar in doze mai mici decat cele recomandate.

In urma testelor, 11 copii ai murit, restul suferind afectiuni iremediabile. Efectele testelor Pfizer merg insa mai departe. Autoritatile sanitare din Nigeria se confrunta cu grave probeleme in incercarea de a declansa o campanie de vaccinare impotriva poliomielitei.

Populatie este reticenta din cauza celor intamplate in urma testelor efectuate de Pfizer, temandu-se ca vaccinul este folosit pentru raspindirea virusului HIV dar mai ales de provocarea infertilitatii.