Cotidianul Le Figaro citeaza un interviu dat de ministrul Ecologiei, Alain Juppe, pentru Le Parisien, interviu in care demnitarul lanseaza pentru prima data posibilitatea de opri culturile de porumb transgenic Mon 810 al Monsanto, care ar trebui sa fie cultivat in acest an pe 30.000 de hectare din regiunea sud -vestica a Frantei.

„Am descoperit ca secretia toxinelor care opreste atacul insectelor asupra porumbului prezinta un aspecte care nu sunt neaparat cele pe care le asteptam. Germania va suspenda autorizatia Mon 810. In aceste conditii ar trebui sa ne inspiram de la ei”, a declarat ministrul.

El a fost incurajat de mai multe asociatii „sa treaca la acte” si sa activeze clauza de salvgardare prin directiva europeana18/2001. Acest document care vorbeste de criteriile de evaluare a riscurilor OMG asupra sanatatii uname si a mediului.

"Afacere politica"?

„Anuntul ministrului este o veste nemaipomenit de buna, avand in vedere faptul ca ne aflam in sezon de insamantare a terenurilor”, a spus responsabilul OMG al Greenpeace.

Insa insamantarile sunt aproape gata. Conform Asociatiei generale a prodcatorilor francezi de porumb, 90% din insamantari au fost deja realizate. „Nici nu vreau sa ma gandesc la faptul ca vom distruge ceea ce am insamantat deja”, a spus Jean-Christophe Terrain, care numeste posibilitatea interzicerii Mon 810 „o afacere politica”.

Problema interzicerii Mon 810 a intrat in atentia oficialilor francezi si a societatii civile dupa ce Greenpeace a prezentat un studiu care atesta ca porumbul transgenic, produs de compania americana, are efecte negative atat asupra sanatatii omului si mediului. Cercetatorii „verzi” spun ca Mon 810 afecteaza ficatul si rinichii.