Petru Calian a explicat ca a semnat motiunea PD in urma unei sedinte a Biroul Judetean al organizatiei de la Cluj care a decis ca in calitatea sa, avea cel putin trei motive: trebuie sa se cristalizeze odata adevarata opozitie, trebuie sa stim daca guvernul Tariceanu are sau nu legitimitate si in al treilea rand trebuie sa respectam vointa poporului.

Calian a declarat ca „Nu m-am consultat cu sefii partidului si doar cu filiala de la Cluj. Daca conducerea PC ma va sanctiona ma voi supune, dar in calitate de reprezentant al poporului trebuia sa fac asta”.

Boc declara la inceputul saptamanii ca motiunea de cenzura are rolul de a stabili clar care partide sunt in opozitie si care sunt la putere.

Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. Parlamentarii pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea motiunii de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Potrivit Constitutiei, motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

Greseala secretarelor

Presedintele democrat Emil Boc a afirmat joi seara, intr-o conferinta de presa, ca greseala este asumata de secretariatul grupului parlamentar PD. El sustine ca existau 116 semnaturi, cea omisa din hartiile depuse la birourile permanente fiind a parlamentarului independent Nati Meir.

Cu toate acestea, Nati Meir a declarat ca a fost contactat abia in cursul serii de liderul grupului parlamentar PD, Cristian Radulescu, dandu-si abia atunci acordul pentru sustinerea motiunii.

"Avem 76 de semnaturi PD, 26 de la reprezentanti ai PLD si 14 de la diverse alte formatiuni politice sau parlamentari independenti", a precizat Boc.

Liderul democrat a spus ca motiunea va fi redepusa vineri, daca secretariatul parlamentului va avea program de lucru, sau cel tarziu luni.

Pana atunci insa democratii s-ar putea sa fie nevoiti sa mai faca rost de un sustinator, deoarece vicepresedintele liberal Puiu Hasotti a declarat ca a fost sunat de Mihail Lupoi care vrea sa-si retraga semnatura de pe document. Lupoi nu a putut fi contactat in cursul serii.

Fragmente din textul motiunii

  • Guvernul Tariceanu II se confrunta cu un grav deficit democratic, ca urmare a precarei sale sustineri parlamentare si mai ales populare, demonstrata de rezultatele recentului referendum pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

  • Guvernul Tariceanu II este cel mai slab guvern pe care l-a avut vreodata Romania

  • Actul de guvernare s-a degradat semnificativ in ultimele doua luni, fiind evident ca Guvernul Tariceanu II trage Romania inapoi

  • Este imperios necesar ca in acest moment sa realizam o demarcatie fara echivoc a liniei frontului: cine este la putere si cine este in opozitie. Actuala situatie, in care Guvernul este sustinut de numai 20% din Parlament, in timp ce 80% se revendica a face parte din opozitie nu poate sa continue. In ce tara din lume opozitia este de patru ori mai puternica decat guvernul?