Gaz de France ar putea sa vanda gaze naturale din Azerbaidjan in Romania si Italia, a declarat Alain Azouaou, directorul general al Gaz de France, in timpul unei intalniri cu ministrul azer al Economiei. Conform agentiei azere de presa APA, reprezentantul companiei italiene a spus ca Gaz de France detine infrastructura necesara pentru ca gazul azer sa poata fi vandut in Italia si Romania.

Alain Azouaou a mai spus ca grupul italian comercializeaza in aceste doua tari sapte pana la opt miliarde de metri cubi de gaz pe an.

In Romania, Gaz de France detine compania Distrigaz Sud, care a fost privatizata in anul 2005, valoarea tranzactiei fiind de 310,4 milioane de euro.

In data de 21 mai, Reuters anunta ca societatea azera Socar este interesata de achizitia unui pachet de actiuni la Rompetrol, in contextul in care intre cele doua urmeaza sa fie pus la punct un acord privind livrarea de catre Socar a unei cantitati de un milion de barili.

Informatia difuzata de Reuters a fost dezmintita insa de reprezentantul Socar in Romania, Hamza Carimov, care a declarat pentru HotNews.ro ca nu are cunostinta de un posibil contract incheiat intre Rompetrol si grupul azer privind livrarea de petrol, si nici despre posibilul interes al Socar pentru a achizitiona actiuni Rompetrol.

Socar si-a deschis insa o reprezentanta in Romania, scopul declarat al oficialilor companiei este de a cauta oportunitati de afaceri in Romania, neexcluzand o investitiei intr-o rafinarie romaneasca.

Compania azera este controlata de guvernul din Azerbaidjan, si dispune in acest moment de cantitati de petrol tot mai mari, pe masura ce capacitatea extractiva este in crestere.