Simbata jucam la Celje, o localitate de calibrul Mizilului nostru. Insasi Slovenia, de altfel, nu-i decit un ciob din fosta Iugoslavie. Unul mititel, slefuit, tavalit prin cultura germana, rezonant la catolicism, pe care iti vine sa-l mingii, gindindu-te ca nu te poti taia in el. Fireste, si fotbalul sloven nu poate fi decit o aschie din cel iugoslav, atit de vestit.

Una marunta, dar demna, gata sa sara oricind intr-un ochi compatimitor. Cum s-a intimplat in 2001, cind ne-a inlaturat de la Mondialele asiatice, terfelind imaginea marelui nostru Hagi, probindu-i ca intre o preluare de vis, un dribling naucitor, o pasa maiastra, un sut grozav si un panseu pe banca tehnica, adesea nu e nici o legatura.

Nu cred ca ne putem impotmoli in dubla cu Slovenia, populata cu stranieri inrolati formatii mediocre. Linia de clasament a grupei vorbeste de la sine. Adversarii au acumulari sarace, la mare distanta de noi. Adie un parfum de calificare romaneasca intr-o gradina uscata de o seceta indelungata.

La urma urmei, Olanda e plafonata, Bulgaria descumpanita, Belarus n-are fason, Slovenia e iesita din carti, Albania se pare ca e in tabara lui Mircea Sandu, iar Luxemburg - doar o amatoare superba rizind in hohote de zbaterile celorlalte competitoare.

Totul este ca in duelul cu Slovenia sa ne debarasam de complexul experientei nefaste de acum sase ani. Povara psihologica e o boala mai veche, incomodindu-i uneori pe tricolori. Printr-o coincidenta, ne place sa credem fericita, punctele de sudura ale echipei de azi sunt aceleasi cu cele de ieri: Contra, Chivu, Mutu.

Adica jucatorii nostri cei mai autorizati, ce si-au incheiat cu brio misiunile din titanicele intreceri in care sunt angajati.

La picioarele acestui trepied revansard se vor asterne prestatiile coechipierilor. In circa lui se vor catara si sperantele unei tari intregi.

Cine a tinut Olanda in friu la ea acasa, n-are cum sa nu rapuna minuscula Slovenie. Deocamdata, vinam slove, asa cum fac si eu. Dar simbata plecam la vinatoare de sloveni. Piti e in frunte, tinind in pumnul ridicat zarurile lui indeobste cistigatoare.