Cu putin timp inaintea angajarii consultantilor Arthur Finkelstein, Tal Silberstein si Dan Andronic pentru a crea un nou Tariceanu, un grup de afaceri din Israel obtinea de la guvern prelungirea unor contracte pe bani publici.

Era compania care, in iulie 2004 - cand acelasi grup de lobby-isti (dar fara Finkelstein) lucra pentru premierul Adrian Nastase - primea, fara licitatie, fonduri guvernamentale.

EVZ a descoperit o legatura financiara intre consultanti si compania respectiva, Tahal (din Israel), care, ca si firma-mama, Kardan, beneficiaza de contracte cu statul roman. Sumele sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari.

Seful

Presedintele celor doua companii este chiar seful „grupului Finkelstein”. Se numeste Amnon Lipkin-Shahak, a condus Armata Israelului, iar acum e om de afaceri si general in rezerva. Ocupa, din anul 2001, functia de presedintele al RSLB Partners, o controversata companie de lobby americano-israeliana aparuta oficial pe piata romaneasca la 1 ianuarie 2006.

Atunci a intrat in vigoare un acord de parteneriat semnat de trei companii de PR: One Communication - firma lui Dan Andronic, RSLB si GCS Issue Management Ltd. din Tel Aviv - patronata de Tal Silberstein.

Din aceasta tripla asociere a rezultat o noua firma de lobby, First One Communication, care a preluat portofoliul de clienti al lui Dan Andronic. Companiile RSLB si GCS Issue Management sunt inrudite prin actionariat si operatiuni. Ambele lucreaza cu misteriosul Arthur Finkelstein, iar Tal Silberstein este actionar si director in GCS, prestand simultan si pentru clienti ai RSLB.

De la Tzahal la Tahal

In paralel, presedintele RSLB, generalul (r) Amnon Lipkin-Shahak (fostul sef al Tzahal - Armata israeliana), conduce, tot din 2001, Tahal Group, cel mai mare grup israelian specializat in proiecte de infrastructura. Grupul face bani grei in Romania, in special pe proiecte de alimentare cu apa, platite de stat.

Lipkin-Shahak nu a raspuns solicitarilor EVZ de a relata mai multe despre afacerile sale din Romania. Intr-o declaratie acordata EVZ, Dan Andronic a negat orice legatura directa intre compania RSLB si contractul cu PNL. Premierul Tariceanu a refuzat orice comentariu.

Piramida

Suveica transfrontaliera de afaceri se ramifica din Israel si Olanda pana in tara noastra. Grupul Tahal este detinut de Kardan - un holding israelian de investitii, tranzactionat pe Euronext (Bursa de actiuni din Amsterdam) si pe Bursa de Valori din Tel Aviv. Cartierul general al Kardan este stabilit la Amsterdam, unde reporterii EVZ au derulat o investigatie.

Holdingul este activ in piata investitiilor financiare din Europa Centrala si de Est. Cu un imperiu cladit in mare parte pe bani publici, Kardan a intrat pe piata romaneasca prin cele trei mari subsidiare ale sale. Prima este deja mentionata Tahal. A doua este compania Globe Trade Center (GTC), unul dintre jucatorii importanti de pe piata noastra imobiliara.

A treia este fondul de investitii TBIH Financial Services Group, care detine 49 la suta din actiunile Omniasig SA, beneficiind astfel de banoasele contracte pe care firma de asigurari le-a incheiat cu societati strategice de stat: Tarom, Ministerul Administratiei si Internelor, Transelectrica, Romavia, Aeroportul din Otopeni, Armata Romana.

Generalul Lipkin-Shahak e director in Kardan. Magnatii israelieni care stapanesc compania se numesc Yosef Grunfeld, Avner Rechner si Eytan Rechter. Controleaza afacerea printr-o retea de firme anonime, au legaturi cu ofiteri de informatii israelieni si interese colaterale in comunicatii si piata diamantelor.

de Calin Cosmaciuc, Mihai Munteanu

integral in EvZ