Neculai Ontanu, primarul sectorului 2, spune ca se lucreaza cu fonduri ale statului azer, in ideea de a avea si o alee cu numele lui Aliyev, din moment ce exista si o statuie a acestuia. Presedintele Traian Basescu a inaugurat, la Baku, o statuie a lui George Enescu.

Ratiunile de stat impun o relatie buna cu Azerbaidjanul, in cooperarea pe securitatea energetica si pe rezolvarea conflictelor inghetate. Romånia si Uniunea Europeana in general incurajeaza Azerbaidjanul pentru gasirea unor resurse alternative la energia Federatiei Ruse si pentru eliminarea blocajului pe care Moscova l-a impus „conflictelor inghetate“.

Pragmatismul politicii din secolul XXI impune acelasi principiu: pentru binele tarii/Uniunii, ne facem frati si cu autocratii, si cu cleptocratii.

Heydar Aliyev a lucrat pentru NKVD, KGB, a fost ministru in guvernul sovietic si a condus Azerbaidjanul intre 1993 si 2003, suprimånd orice opozitie politica si controlånd in interes personal resursele energetice. In 2003, inainte sa moara, i-a transferat puterea fiului sau Ilham.

In rapoartele Transparency International, Azerbaidjanul este citat ca unul dintre cele mai corupte state din lume, unele surse folosind denumirea de „cleptocratie“ pentru descrierea sistemului de putere.

Bucuresti, capitala din Uniunea Europeana, 2007, vara. In nordul orasului se construieste o alee care va purta numele unuia dintre pionierii KGB-ului, ulterior lider al unui regim de forta din Asia Centrala.

Din aceasta toamna, pensionarii din sectorul 2 isi vor plimba nepoteii pe aleea Heydar Aliyev. Ratiunile de stat impun o relatie buna cu regimul condus acum de Aliyev junior.

In luna in care Romania asteapta evaluarea Comisiei Europene in privinta combaterii coruptiei, in sectorul 2 al Capitalei se amenajeaza Aleea Heydar Aliyev, in memoria fostului presedinte al Azerbaidjanului, ramas in istorie drept prototipul dictatorului corupt din Asia Centrala.

Pe Bulevardul Lacul Tei, vizavi de Universitatea Tehnica de Constructii, se lucreaza cu spor, beneficiar fiind chiar Primaria sectorului 2.

Primarul Neculai Ontanu spune ca se lucreaza cu fonduri ale statului azer, in ideea de a avea si o alee cu numele lui Aliyev, din moment ce exista si o statuie a acestuia in acelasi parc - Tei Toboc.

Amenajarea aleii este parte a unei intelegeri la nivel inalt, care a cuprins si inaugurarea unei statui a lui George Enescu in capitala azera Baku, la care a participat Traian Basescu.

Plin de talent

Heydar Aliyev a fost presedinte al fostei republici sovietice intre 1993 si 2003. Cariera sa luminoasa a inceput in anii ’40 ai secolului trecut, cand a intrat in randurile NKVD - serviciul secret sovietic, precursor al KGB-ului. In aceeasi perioada, se pare ca a urmat „cursurile“ Academiei Ministerului Securitatii de Stat de la Leningrad.

In 1967, Aliyev a ajuns sef al sectiunii KGB din RSS Azerbaidjan, iar in 1969 - prim-secretar al PCUS. In 1982, Aliyev a fost numit prim vice prim-ministru al URSS.

In 1987, in plina perioada a dezghetului promovat de Mihail Gorbaciov, „dinozaurul“ Aliyev a fost tras pe linie moarta si trimis la Baku „pe motive de sanatate“.

In 1991, dupa implozia URSS, Azerbaidjanul si-a capatat independenta, iar Aliyev si-a descoperit o noua vocatie - aceea de politician nationalist.

In 1993, cand statul se afla intr-un haos generalizat si in pragul razboiului civil, fortele politice au apelat la Aliyev, care a devenit presedinte. Din acea perioada dateaza si ocupatia militara pe care Armenia o exercita, cu sprijinul Moscovei, asupra enclavei Nagorno-Karabah.

In prezent, problema Nagorno-Karabah este trecuta la capitolul conflicte inghetate din spatiul ex-sovietic, alaturi de Transnistria, Abhazia si Osetia de Sud.

Dinastia Aliyev

In deceniul care a urmat, Aliyev a condus tara intr-o maniera dura, incurajand investitiile straine si descurajand orice opozitie politica. Scrutinul din 1998 a fost catalogat de observatorii internationali drept o frauda majora.

Heydar Aliyev si fiul sau Ilham au dirijat inspre propriile buzunare veniturile din exploatarea hidrocarburilor. In rapoartele Transparency International, Azerbaidjanul este citat ca unul dintre cele mai corupte state din lume, unele surse folosind denumirea de „cleptocratie“ pentru descrierea sistemului de putere.

In 2003, inainte sa moara, Heydar Aliyev a transferat puterea catre fiul sau, care s-a legitimat prinr-un scrutin considerat de asemenea drept fraudulos. Acest transfer de putere este primul caz de succesiune dinastica din spatiul ex-sovietic.

Produsul principal de export al Azerbaidjanului este petrolul. In prezent, investitiile angajate in exploatarile azere se ridica la peste 60 de miliarde de dolari, provenind in special de la societati occidentale. Anul trecut a intrat in functiune oleoductul Baku-Ceyhan, care pompeaza zilnic aproximativ 1 milion de barili de titei inspre Turcia.

Pana in 2010, se asteapta ca acest oleoduct sa contribuie la dublarea Produsului Intern Brut al Azerbaidjanului, evaluat in prezent la 37 de miliarde de dolari.

Aliati in Asia Centrala

In calculele strategice ale Romaniei, Azerbaidjanul ocupa un loc important, mai ales din 2004, de cand Traian Basescu a initiat o politica pro-activa in relatia cu spatiul ex-sovietic.

Prin resursele sale imense de hidrocarburi, Azerbaidjanul poate fi o solutie alternativa pentru Romania si pentru Uniunea Europeana la ofertele capricioase ale Moscovei.

Decizia de a participa la un proiect de transport al titeiului dinspre Marea Caspica inspre Marea Mediterana a provocat iritare in Federatia Rusa.

In plus, Azerbaidjanul si Romania au o perspectiva comuna asupra solutiei pentru „conflictele inghetate“. Aproximativ 16% din teritoriul azer este ocupat de separatistii armeni, sub aripa protectoare a Federatiei Ruse.

De asemenea, regimul separatist al Transnistriei, legat ombilical de Moscova, reprezinta una dintre amenintarile majore la adresa securitatii Romaniei.

Un articol de Vlad Barleanu,Andreea Iordache

Integral in Gardianul