Ministrul Tudor Chiuariu a decolat joi dimineata din Bucuresti, cu un elicopter al Ministerului de Interne, pentru a participa, la Suceava, la inaugurarea bazinului de inot al Scolii Generale nr. 3, unde ministrul Justitiei a facut gimnaziul. Inaugurarea trebuia sa aiba loc cu trei saptamini mai devreme, dar a fost decalata pentru a putea participa la ea si Tudor Chiuariu.

Conform programului de zbor, Chiuariu a decolat din Capitala la ora 10.00 si a aterizat pe Aeroportul din Suceava in jurul orei 13.00. Chiuariu a venit la inaugurare in jurul orei 14.25, fiind insotit de primarul orasului Suceava, liberalul Ion Lungu, si de prefectul judetului, Orest Onofrei, fost liberal si el.

Venera Rusu, directoarea scolii, ne-a confirmat ca scopul vizitei lui Tudor Chiuariu il constituie inaugurarea bazinului de inot al scolii, care a fost refacut din temelii, si dorinta actualului ministru de a revedea scoala generala unde a facut gimnaziul. „Inaugurarea a decurs foarte bine. Ne-am atins obiectivul.

Am redeschis bazinul intr-o prezenta foarte selecta“, ne-a declarat directoarea scolii.

Conform unui protocol incheiat intre Unitatea Speciala de Aviatie (USA) a Ministerului de Interne si celelalte ministere, orice ministru poate solicita un elicopter pentru a se deplasa de urgenta in tara sau in strainatate. „Unitatea noastra executa misiuni de zbor pentru demnitari.

Cheltuielile pentru astfel de misiuni sint incluse intr-un plan anual, unde figureaza un numar total de ore de zbor. Toate cererile facute de catre un ministru sau alt demnitar sint aprobate direct de catre ministrul de Interne“, ne-a explicat Sorin Ursuleanu, seful Statului Major al USA.

Ursuleanu ne-a declarat ca elicopterul cu care s-a deplasat ministrul Justitiei consuma, pe ora, 700 de litri de combustibil, ora de zbor costa 1.400 de euro, iar distanta Bucuresti-Suceava si retur a fost acoperita in aproximativ cinci ore de zbor. Asadar, vizita ministrului de Justitie la fosta sa scoala generala a costat Ministerul de Interne in jur de 7.000 de euro.

Ministrul pare sa-si fi asigurat si un alibi pentru participarea la ceremonia de la scoala. Ulterior inaugurarii bazinului de inot, Chiuariu s-a intilnit si cu magistratii suceveni. Insa acestia au fost anuntati de intilnirea cu ministrul de Justitie, prima de acest gen din mandatul sau, abia la inceputul acestei saptamini, deci dupa ce invitatia la inaugurarea piscinei fusese lansata.

Ministrul s-a intretinut timp de o jumatate de ora cu judecatorii, dupa care a urmat o sedinta ceva mai lunga, de o ora si jumatate, cu procurorii.

Contactat de Cotidianul, ministrul Tudor Chiuariu ne-a declarat ca a optat pentru acest mijloc de transport din criza de timp. „Azi-dimineata (n.red. - joi) a trebuit sa fiu in Parlament, pentru ca era prezentata motiunea de cenzura impotriva Guvernului. Aveam o intilnire cu magistratii Curtii de Apel Suceava, intilnire pe care am aminat-o de mai multe ori.

Faptul ca aceasta intilnire s-a suprapus peste inaugurarea bazinului de inot de la scoala unde am invatat este pur intimplator“, ne-a declarat Chiuariu. Insa judecatoarea Gabriela Rata, purtatorul de cuvint al Curtii de Apel Suceava, a pus intr-o alta ordine cronologia faptelor: „Domnul ministru ne-a anuntat pe la inceputul saptaminii ca va vizita Scoala Generala nr.

3, ocazie cu care ar putea sa organizeze si o intilnire cu noi“, a declarat, pentru Cotidianul, Gabriela Rata.

de George Lacatus, Dorin Petrisor

integral in Cotidianul