Imi pare rau ca nu am adresa de email a profesoarei Corina Vasile. I-as trimite un mesaj de solidarizare. Iata de ce. Spun, mai intai, din capul locului ca am fost colegi de facultate, la romana-engleza, si ca am apucat, intr-o anumita masura (nu mare, ce-i drept), sa o cunosc. Dar nu acesta este motivul solidarizarii mele.

De doua saptamani, de cand mass-media a inceput sa construiasca, furibund si maniacal, cazul „profa Corina” (mai ceva ca la referendumul din 19 mai, vorba unei comentatoare de pe HotNews.ro), profesoara de la liceul „Lucian Blaga” a fost transformata intr-un adevarat monstru.

Vina care ii e pusa in spate? A fost iubita unui elev de 18 ani, care s-a aruncat de la etaj din dragoste pentru ea.

Cel mai simplu si mai onest lucru care se poate spune despre acest caz este ca el nu exista. Pentru ca „profa Corina” nu era, de fapt, profa lui Bogdan Costache („Ralph”, cum ii spun, cu o falsa simpatie, jurnalistii). Bogdan invata la un alt liceu, „Grivita”, iar Corina fusese, candva, profesoara lui. Ar fi putut, la fel de bine, sa fi fost partenera sa de dans, intr-o discoteca.

Acestea fiind datele problemei, Corina nu e „profa Corina”, ci o tanara de 27 de ani - ce-i drept, maritata, insa adulterul nu se mai pedepseste de mult cu lapidarea -, iar Bogdan nu e „Ralph”, victima profesoarei de romana, ci un tanar de 18 ani care are un site pe Internet si studiaza la un liceu oarecare. O tanara de 27 iubeste un tanar de 18.

Nici macar nu poate fi acuzata de lolitism. Un subiect banal, care nu face nici macar de o stire pe coloana unui tabloid.

Insa tabloidele au inflorit de incantare, in fiecare zi, cu subiectul pe prima pagina. „Libertatea”, „7plus”, „Click”, plus „Evenimentul zilei”, plus „Antena 1”, „Pro TV” si, bineinteles, „OTV”.

Ziare si televiziuni care ar exploata orice jumatate de zvon pentru a inventa un subiect gras si care n-ar da inapoi din fata nici unui derapaj de limbaj, de practica jurnalistica sau de decenta minimala.

Au fost rascolite jurnale personale, a fost calcata in picioare intimitatea tuturor celor implicati in tragedie - incepand chiar cu Bogdan Costache si Corina Vasile - au fost interogati (chiar cu detectorul de minciuni, in direct!) toti martorii posibili, au fost instituite tribunale ad-hoc si au fost lansate condamnari inchizitoriale si insulte de nedescris.

„Talpa iadului” si „vaduva neagra” sunt mangaieri nevinovate, fata de mascarile care au zburat, necontenit, la adresa tinerei profesoare. Cineva, de la OTV, visa chiar s-o prinda pe strada si s-o omoare.

Pentru ce toate astea? Pentru a ajunge, chipurile, la „vinovati”. Capul lui Motoc vrem, si potolirea setei poporului de sange, in schimbul unei audiente garantate. Adevarul, sau sentimentele celor implicati nu valoreaza nimic.

Sunt doar pretexte, puncte de plecare pentru un tavalug al linsajului mediatic ce directioneaza furia cititorilor-spectatori, pentru a o converti in puncte de rating.

Tabloidele mai rasarite, precum „Evenimentul zilei”, au orientat articolele si spre o dezbatere cu bataie mai lunga: criza invatamantului romanesc. Cu variatiuni de genul: „Poate o profesoara sa aiba o relatie cu un elev?”.

Consiliul profesoral din cadrul liceului „Blaga” a gasit-o pe Corina Vasile nevinovata pentru relatia ei cu un tanar de 18 ani, care invata la un alt liceu.

Ba chiar a mai avut si curajul sa se solidarizeze cu ea! Insa acest lucru nu l-a multumit pe ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, care s-a aratat intrigat de decizia consiliului si a recomandat ca „profa” sa fie exclusa din invatamant.

Domnul Adomnitei citeste, si el, probabil, ca tot romanul, ziarele. Si le citeste printre randuri: nici macar nu isi da seama ca povestea de dragoste dintre doi tineri intre care nu exista nici un punct de contact profesional nu intra sub incidenta domniei sale. Si, daca nu-i asta, Corina Vasile trebuie, totusi, data afara.

Macar pentru ca „a organizat vizionarea unui spectacol la Teatrul National, in ultimele doua ore de curs, si nu si-a insotit elevii pana la teatru” (o gaselnita a Inspectoratului Scolar, citata de EvZ). Domnului Adomnitei ii este insa teama, probabil, ca daca nu ofera un cap pe tava, va fi criticat la OTV.

In sfarsit, OTV-ul a fost sanctionat cu 10 minute de suspendare a emisiei, si cu o atentionare din partea Clubului Roman de Presa.

„Nu numai ca sunt incalcate in fiecare ora de emisie principii jurnalistice elementare, dar emisia OTV constituie o batjocura permanenta la adresa demnitatii umane, dreptului la imagine, prezumtiei de nevinovatie, ideii de justitie sau de stat de drept”, se spune intr-un comunicat al CRP.

Cu ce-l deranjeaza, insa, aceste lucruri, pe care le-a mai auzit de mii de ori, pe Dan Diaconescu? El ramane, se pare, in fruntea rating-urilor, pe talk show.

Si nu-l deranjeaza nici faptul ca tanara profesoara vrea, probabil, sa intre in pamant sau sa se vaporizeze in fiecare secunda, multumita dibaciei sale si a confratilor sai autointitulati jurnalisti de a vampiriza existente umane si de a arunca bucatele suculente de „suferinte adevarate” la lei.

O sigura scapare pentru Corina Vasile: tragedia celor doua gemene din Cluj-Napoca, a caror sinucidere este pretextul perfect pentru inventarea unui nou scandal.

(Articol in curs de aparitie si in revista Cultura)