Eugen Nicolaescu a anuntat la o intalnire de la Cluj cu medici si responsabili din sistemul sanitar din regiunea de Nord Vest ca din iulie medicii vor putea prescrie retete compensate care vor fi valabile 3 luni.

De asemenea, Nicolaescu a precizat ca a initiat in calitate de deputat un proiect de lege prin care persoanele neasigurate sa poata deveni asigurate daca au aut doar 6 luni de cotizare la fondul de sanatate fata de cei 5 ani prevazuti in prezent de lege.

Ministrul spune ca Guvernul si-a dat acordul pentru proiectul sau si ca spera ca acesta sa fie adoptat de ambele camere inainte de vacanta parlamentara.

In privinta programului de verificare a starii de sanatate a populatiei, ministrul a amintit faptul ca persoanele neasigurate pot sa aleaga orice oras si orice medic de familie pentru consult si analize.

Concret, romanii vor primi acasa o invitatie sa ia parte la program si vor trebui sa se prezinte la medicul de familie pentru un consult, de preferinta in luna in care s-au nascut. Data si ora trebuie sa o stabileasca impreuna cu mediul de familie.

Medicul respectiv va trimite asiguratul sa isi faca un set de analize gratuite, pe baza unui cupon, in functie de antecedentele sale si ale familiei sale precum, evident, in functie de starea sa de sanatate. Ce analize trebuie facute poate sa decida doar medicul, dar in privinta laboratorului poate sa decida si pacientul dintr-o lista de nume acreditate.

La tara, Ministerul Sanatatii va organiza puncte mobile de coletare a analizelor.

Costul programului este de 300 de milioane de euro, bani colectati din taxa pe viciu. Din toamna, ministrul Nicolaescu a anuntat ca vrea sa porneasca si un program de adunare de date in privinta cancerului si a bolilor psihice. Si tot anul acesta, ministrul vrea sa introduca asa-numitul card de asigurat.