Baile Herculane - cea mai veche statiune din Romania; locul unde traiesc cele mai multe vipere din tara. Cam atat ne invata la scoala. Putini sunt dascalii care vorbesc despre ruina in care au ajuns azi vechile bai romane.

Ne lasa sa descoperim singuri cand devenim adulti. Deunazi, cand m-am incumetat sa merg la Herculane, la sfarsit de saptamana, am cautat pe internet ce e de vazut in zona ...

Concluzia generala? Baile Herculane s-au transformat intr-o ruina. Nu sunt nimic altceva decat o statiune de pensionari, care rasuna de manele.

Am intrat in Baile Herculane la ora pranzului. Atmosfera era sufocanta. Cele peste 30 de grade de afara si mirosul de sulf te lesinau. Cum nu aveam timp de cautat gazda (stateam in zona doar pana a doua zi), am tras la unul dintre cele mai mari hoteluri din statiune, care, inainte de ’89, era ticsit de turisti. Acum vin aici, la tratament, doar pensionarii.

Grota Haiducilor

Nu vreti sa va imaginati cum arata camerele. Mobilier vechi, ponosit, bai cu instalatii sanitare ruginite, in care risti sa provoci o inundatie ori de cate ori tragi apa la closet, televizoare color obosite, la care imaginea se vede cu purici, iar telecomanda nu functioneaza.

Mergem repede la restaurantul hotelului sa mancam ceva, ca apoi sa plecam la plimbare. Ni s-au adus meniurile. Incepem sa comandam. Cand colo, surpriza: trei sferturi dintre felurile de mancare din meniu nu existau decat pe hartie.

Dupa masa am plecat sa vedem statiunea. Orasul era aproape pustiu. Am urmat cursul raului Cerna si am dat peste izvorul de ochi si izvorul de stomac, Neptun III si Neptun II. Se spune ca apa fierbinte care izvoraste din munte vindeca anumite boli. Am strambat din nas si ne-am spalat pe maini cu apa urat mirositoare.

In jur, un peisaj de vis. Pacat ca foarte multe hoteluri erau inchise. Cladiri de patrimoniu stateau sa cada. Cineva avusese chiar o tentativa sa le refaca, insa, de pe afara, treaba parea facuta de mantuiala. Am traversat un pod si am ajus la Cazinou. La intrare ramasesera atarnate, de asta-iarna, instalatii de pom.

[c:1:s]Doi pasi mai incolo, izvorul de apa Domogled. Apa rece ca scoasa din congelator iti astampara setea instantaneu. La ora la care am ajuns noi, era aglomerat. Ce ne-a uimit? Foarte multi oameni coborau din masini scumpe, cu cate 10-15 bidoane de 5 litri, goale. Veneau sa ia apa.

Statuia lui Hercules a fost facuta de catre maestrii Ramelmayer si Glantz din Viena

Am trecut pe langa statuia lui Hercules, spre Hotelul Roman, si am mers pe jos pana am ajuns la Grota haiducilor. Din sosea faceai dreapta si urcai cativa metri pana dadeai de o crapatura in stanca. Inauntru - racoare si semiintuneric. Cei care trecusera pe aici nu s-au putut abtine sa nu lase un mesaj celor care veneau dupa ei. Peretii stancii erau mazgaliti de sus pana jos.

Mai avea un pic si se lasa seara. Am hotarat sa ne intoarcem in oras sa ne cumparam costume de baie. Auzisem ca ne putem scalda la 7 Izvoare. Statiunea este un imens bazar, asa ca aveam de unde sa ne luam costume. Unde te uitai, dughene cu marfa ieftina, chinezeasca. Ne-am schimbat in camera si am plecat sa facem baie.

De la Hotelul Roman spre Baia de Arama, de-o parte si de alta a soselei se afla, din loc in loc, bazine cu apa termala, in aer liber. Sunt cam cat 3 cazi de baie puse la un loc. Li se spune “cloace”. Iti dai seama unde sunt amplasate pentru ca pe sosea se vand prosoape si costume de baie. Am oprit si am dat sa coboram. Ne-am oprit insa, deoarece bazinele neamenajate erau pline.

In ele se balaceau deja vreo 6-7 persoane. Plecam dezamagiti. O femeie carunta, care incerca sa-si usuce parul cu prosopul, ne-a spus ca ce am vazut aici nu-i nimic. Sa mergem un pic mai sus, unde sunt mai multe izvoare.

Cazinoul

Ne aruncam in masini, mai mergem cateva sute de metri si zarim din nou falfaind cateva prosoape de baie. Oprim si dam sa coboram. De data asta, cloaca, in sensul propriu al cuvantului, se afla sub un pod, unde apa adunase o droaie de gunoaie si peturi. Culmea. Si aici se gasise cineva sa se scalde. De data asta nu mai conta cine se afla in bazin. Ne-a pierit cheful sa mai intram cand am vazut mizeria din jur.

Am facut cale intoarsa, dezamagiti. Ne-a venit ideea sa intrebam daca putem intra la piscina Hotelului Roman. Ni s-a raspuns ca da si ca ne costa 7,5 RON de persoana. Pana ne-am adus tot ce ne trebuie din masina, s-au schimbat tarifele. Daca ne incadram in 2 ore, plateam numai 5 RON.

Bazinul se afla la etaj. O angajata ne-a intampinat si ne-a poftit intr-o incapere goala, unde ne puteam schimba si lasa lucrurile. Am intrat in bazin. Apa era calda, slava Domnului, nu mirosea a sulf. Ne venea insa pana la brau. Ne-am balacit repede si am hotarat ca a doua zi sa o luam spre casa.

Am fost insa inspirati duminica sa intrebam daca nimerisem sau nu la 7 Izvoare. Se pare ca nu. Am luat-o iara din loc. De data asta am trecut pe langa cloace si am dat de un strand cu apa termana. Era plin de lume. Ne-am simtit excelent. Ni s-a dus repede gustul amar pe care ni-l provocasera bazinele improvizate pe marginea drumului.