Motiunea de cenzura initiate de democrati nu a reusit sa stranga suficiente voturi. Fara a fi in mod real amentat de documentul PD, seful guvernului a folosit tribuna parlamentului pentru a-l ataca dur pe Traian Basescu, scrie EvZ.

Atmosfera in timpul dezbaterii a fost relaxata, majoritatea parlamentarilor afisandu-si nedisimulat dezinteresul, remarca Romania Libera.

Rezultatul votului a fost controversat, alesii avand unele dificultati in interpretarea procesului verbal care consemna rezultatul, noteaza Gandul.

In urma esecului motiunii PD isi va active guvernul din umbra, afirma Cotidianul.

PSD nu a vrut ieri sa-si asume sustinerea guvernului Tariceanu, refuzand sa participe la votul motiunii de cenzura initiate de PD.

„Nu votam si nici nu participam in niciun fel la vot, pentru ca oamenii trebuie sa va vada pe dumneavoastra, PNL si PD, cum va bateti intre doua grupuri de interese din jurul presedintelui Basescu si al premierului Tariceanu. Nu ne puneti pe noi sa alegem intre incompetenta si demagogie. N-avem nicio obligatie fata de PD sau PNL”, a explicat Victor Ponta.

In cele din urma, motiunea nu a avut sorti de izbanda. Ea a fost sustinuta doar de 112 parlamentari, desi initial fusese semnata de 119. Impotriva motiunii s-au exprimat 115 parlamentari. Pentru debarcarea cabinetului Tariceanu era nevoie de 233 de voturi.

Tariceanu l-ar trimite pe Basescu in Cuba

De altfel, PSD-istii i-au lasat pe liberali sa se rafuiasca ei cu Traian Basescu si cu democratii. Tonul l-a dat chiar seful PNL, Calin Popescu-Tariceanu, care a spus despre seful statului ca este „un personaj care se crede trimisul lui Dumnezeu pe pamant” si care s-ar simti mai bine intr-un regim dictatorial de tipul celor din Cuba sau Venezuela.

„Niciodata nu mi-am dorit sa fiu parte a unui sistem fragil, una dintre natiunile unde continuitatea politica depinde de starea de spirit a unui personaj ce se crede trimisul lui Dumnezeu pe pamant, uitand complet de ce am fost votati ca sa conducem Romania.

Manifestarea de vointa a unui singur personaj inseamna inceputul drumului spre dictatura”, a comentat Tariceanu motiunea de cenzura.

In document, PD ii cerea sa plece pentru ca a girat, alaturi de PSD, suspendarea lui Traian Basescu, infirmata de referendumul de la 19 mai. Premierul i-a luat in colimator si pe democrati, despre care a spus ca ii vor capul doar pentru ca nu mai sunt la putere, nu pentru ca performantele guvernului pe care il conduce sunt slabe.

EvZ.

Dezbateri "relaxate"

Nici pe Tariceanu, vizat personal de textul motiunii, ziua de ieri nu l-a impresionat suficient de mult incat sa fie punctual, premierul ajungand la Parlament cu o jumatate de ora intarziere.

Ministrii cabinetului sau au ajuns cu inca o jumatate de ora mai tarziu, unii fiind impiedicati sa intre in sala de sedinta de nenumerati liberali si mai ales pesedisti care, nu-i asa, potrivit intelegerilor dintre Geoana si Tariceanu, sarisera pe ministrii PNL cu diverse solicitari mai mult sau mai putin regulamentare.

Romania Libera

Rezultatul votului controversat l

Rezultatul votului la motiunea de cenzura a PD a starnit controverse, luni, in plenul Parlamentului, senatorul PC care a citit procesul verbal anuntand 112 voturi "pentru" si 115 "impotriva", insa s-a corectat, dupa ce presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ca rezultatul a fost invers.

Primul anunt privind votul a fost facut pe holul din fata salii de sedinta, de catre secretarul Camerei Ioan Munteanu, care a spus ca s-au inregistrat 115 voturi "pentru" si 112 "impotriva".

Dupa anuntul lui Munteanu, senatorul PC Gavrila Vasilescu a citit, in plenul reunit, din procesul-verbal, rezultatele votului la motiunea de cenzura, din care reiesea ca la vot au fost prezenti 381 de parlamentari, 153 nu si-au exercitat dreptul de vot, au existat 227 de voturi valabil exprimate si un singur vot anulat.

Potrivit lui Gavrilescu, care citea din procesul verbal, au existat 112 voturi „pentru” motiune si 115 voturi „impotriva”.

In acest moment, a intervenit presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, care l-a corectat pe senatorul Gavrila Vasilescu. Potrivit lui Vacaroiu, au existat 115 voturi „pentru” si 112 voturi „impotriva”.

„Cei care au votat pentru motiunea de cenzura au fost 115, iar voturi impotriva au fost 112”, a declarat Vacaroiu.

Gavrila Vasilescu a replicat: „Domnule presedinte, eu citesc ceea ce este scris!”

Senatorul PC a continuat sa citeasca procesul verbal, insusindu-si corectura facuta de presedintele Senatului.

Gandul

Planul B al PD: guvern din umbra si motiuni simple

Democratii si-au organizat riposta la adresa guvernului Tariceanu II. Dupa esecul motiunii de cenzura, urmeaza motiuni simple pe teme precise.

Primul pas pe care il vor face democratii va fi activarea guvernului din umbra pe care l-au anuntat cu doua luni in urma, imediat dupa ce au parasit guvernarea. Potrivit unor surse din conducerea PD, componenta guvernului din umbra va fi anuntata saptamina viitoare, la urmatorul Birou Permanent.

Fiecare ministru din umbra va trebui sa supravegheze domeniul pe care il pastoreste si sa propuna cai de atac impotriva ministrilor Cabinetului Tariceanu.

Atacurile se vor materializa in motiuni simple. Potrivit surselor, intr-o prima etapa vor fi depuse doua motiuni simple. Impotriva ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si impotriva ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes.

Motiunea impotriva lui Nicolaescu va fi gestionata de Cristian Radulescu, ministrul Sanatatii din umbra al PD, iar cea impotriva lui Remes va fi gestionata de Stelian Fuia, care se va ocupa de Agricultura in guvernul democrat.

In plus, democratii vor bate de acum moneda pe colaborarea dintre PNL si PSD. La finalul Biroului Permanent de ieri, liderul PD, Emil Boc, a anuntat ca motiunea de cenzura depusa de PD in Parlament, chiar daca nu a trecut, „a meritat“ pentru ca acest demers „va oficializa alianta contra naturii intre PNL si PSD“.

Potrivit lui Boc, desi liderii celor doua partide neaga colaborarea, intre ele ar exista un protocol secret de colaborare. „Protocolul va aparea. El va fi materializat in foarte multe pozitii publice ocupate de catre membrii PSD“, a explicat Boc, dind exemplul social democratului Mircea Ursache, care a fost numit in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea.

Liderul PD sustine ca stie de protocol „din surse“, dar ca este sigur ca acesta va fi facut public la un moment dat. Intrebat cine va face public acest protocol, Emil Boc a replicat: „Il vor da ei, la un moment dat, pentru ca, pina la urma, nu se vor intelege si vor trebui sa-l dea public“.

Cotidianul