Elefantul Gaya fost omorat de stresul provocat de tortele si cainii jandarmilor adusi de directorul Gradinii Zoologice din Capitala. Aceasta este principala concluzie la care a ajuns Comisia de analiza si verificare a activitatii Administratiei Gradina Zoologica Bucuresti.

Pe langa stresul provocat de aducerea cainilor politisti si a jandarmilor cu torte, membrii comisiei au mai constatat ca elefantul Gaya a fost suspus, ani de zile, la rele tratamente. Pentru ca nu agrea mirosul cainilor, pisicilor si al sobolanilor care-i invadasera adapostul,cu 3-4 ani inaintea mortii, elefantul a refuzat sa mai intre in padoc si dormea numai in picioare.

Pe langa frica de animale, o alta posibila explicatie oferita de specialistii straini ar fi reprezentat-o si lipsa dotarilor minime necesare unui elefant batran.

In loc sa elimine cauzele pentru care elefantul refuza sa mai intre in adapost, directorul Gradinii Zoologice Bucuresti a ales sa forteze introducerea animalului in padoc cu faclii aprinse si jandarmi cu caini. Efectul unei astfel de decizii a fost catastrofal.

Elefantul de 4 tone s-a speriat, a cazut fracturandu-si un picior, iar operatiunea de ridicare, cu ajutorul unei macarale, s-a intins pe durata a doua zile.

In tot acest interval, chingile si plasa au fost asezate necorespunzator, motiv pentru care acestea s-au incurcat de cate ori s-a incercat ridicarea elefantului. Manevrele de ridicare nu numai ca au esuat, dar au chinuit inutil animalul. Mai mult, este stiut ca, daca animalul nu se scoala in maximum zece ore, pulsul si presiunea sangelui cresc cauzand leziuni interne ce-i provoaca moartea.

Dupa ce Gaya a murit, conducerea Jandarmeriei, prin purtatorul de cuvant, a anuntat ca jandarmii insotiti de cainii au venit vineri, pe 20 octombrie 2006, la solicitarea verbala a directoarei Anca Oprea si ca acestia au stat departe de elefant.

Comisia de analiza si verificare a activitatii Administratiei Gradina Zoologica i-a cerut primarului general al Capitalei, Adriean Videanu, sesizarea organelor de cercetare penala atat impotriva directoarei Anca Oprea, cat si a celor care au raspuns solicitarii ei, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.

integral in Gandul