Cind nimeni nu mai credea, in nomenclatorul functiilor publice din Romania a intrat, cum era si firesc, mopul. Se intimpla chiar la virful Garzii de Mediu. Aici, mopul trebuie sa spele urmele braconierilor, ale distrugatorilor de ecosistem, ale colegilor de partid si afaceri. Si, in general, ale tuturor celor care cistiga major si cu costuri minore din ceva mediu, adica chiar din Mediul insusi.

Iar daca nu va vine sa credeti ca la conducerea Garzii de Mediu e chiar un mop si credeti ca am folosit vreo metafora, va inselati. Este vorba de MOP (adica Marius Octavian Popa), comisarul-sef al Garzii de Mediu. Cine minuieste scula asta si ce mizerii se spala cu ea, cititi mai departe.

Popica cade-n cur si se ridica sef

Sub numele de cod MOP nu se ascunde nimeni. Iar acest nimeni are toate datele anonimului perfect ajuns intr-o functie pentru care nu are nici un fel de pregatire. Dar are prieteni ceva mai cunoscuti. Asadar, despre MOP se poate spune doar ca are o facultate neterminata (Inginerie Geologica si Geofizica) si o alta facuta pe la 37 de ani (Istorie-Filosofie).

|ntre cele doua, Popa a fost vreo trei ani pedagog la Liceul Agricol din Tulcea, apoi smenar valutist, la inceputul anilor ’90 (ceea ce nu-i putin lucru: pai, inchipuiti-va cit de greu este sa fii tulcean, dar sa dai braila la fraieri!). La fel de anonim a fost si in politica, pe care a inceput-o la PNL, unde se afla si acum.

Din 2000 pina in 2004, a fost consilier local la Tulcea, iar din 2004 pina acum vreo luna a fost viceprimar. |n nici trei ani de mandat de vice, Popica, cum i se spune la gura Deltei, a avut cam 180 de zile de concediu medical.

|n care, banuim noi, se ocupa cu transportul sefilor de partid Atanasiu si Olteanu pe la diverse pontoane si pensiuni din Delta, pentru vacante-fulger asezonate cu crapoaice si lostrite una si una pescuite de la Sulina.

Pentru toate aceste fapte de vitejie si pentru ca nu a avut niciodata de-a face cu Mediul (in sensul ca nu i-a trecut vreodata prin cap sa-l protejeze), MOP-ul a fost numit de PNL in fruntea Garzii Nationale de Mediu a Romaniei.

Toti din Tulcea urca fruncea

Exista, insa, cel putin alte citeva motive pentru care o cirpa uda cu coada de plastic ca MOP trebuia sa conduca Garda de Mediu. Unul dintre ele ar fi Daniel Ilusca. Pentru pasionatii de munte si afonii la politica, Ilusca nu exista. Dar pentru dependentii de Delta Dunarii si PNL, Ilusca e om de baza.

Tulcean ca si MOP, Ilusca e senator, ba chiar chestor al Senatului si membru al Comisiei de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala. Pe linga toate acestea, Ilusca a si impartit, pina de curind, o afacere cu MOP. Este vorba despre IJCM SRL din Tulcea, firma aflata acum in lichidare.

|n paralel cu afacerea asta, Ilusca si-a mai deschis citeva, printre care si una de turism in Delta: omul are un ditamai complexul de agrement, cu cazare, papa, disco si dat cu barca si undita prin ghiolurile si prin stufarisurile Deltei.

Ilusca mai are si o bucata de plaja la Sulina, concesionata de la Consiliul Local Sulina, pe care a returnat-o in urma unor articole din Academia Catavencu si Cotidianul din 2005. Total intimplator, evident, senatorul de Tulcea a propus anul trecut o lege prin care sa se dea titluri de proprietate in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Iar acum, de cind MOP a devenit seful Garzii de Mediu, sigur n-o sa-l mai reclame nimeni ca muzica tare de la discoteca deranjeaza bitlanii sau ca barcile cu motor rup nedelicat nuferii.

Azi un peste braconezi, miine la Garda lucrezi

Un alt motiv pentru care aducerea lui MOP la Garda este echivalenta cu a spala cu Mediul pe jos se numeste Mihai Anghel Titus. Sau MAT. Adica exact ce a dat Anghel mai multor tone de peste din Delta, care au plecat din balta spre comert fara prea multe fasoane legale (pe cind era presedinte al unei Asociatii a Pescarilor Profesionisti din Delta).

Ce e drept, ne-am pripi daca am spune ca MAT a facut braconaj, pentru ca nu noi ar trebui sa spunem asta, ci tocmai Garda de Mediu.

Ha, ha, ha, hai ca asta a fost buna: cum dracu’ credeti voi ca va zice ceva vreodata MOP despre MAT in chestiunea delicata a braconajului, cind cele doua abrevieri ale nimicului sint parteneri de afaceri? Firma lor se cheama San and Sport SRL si a fost infiintata fix acum un an.

|n componenta acestei echipe formidabile a intrat si un nene, Dan Cernisov, alt mare pescuitor la tona de la Mila 23 din Delta, fostul cartier general al lui MAT. Nu v-am fi pomenit de Anghel daca omul nu ar avea doua probleme nasoale rau.

Prima tine de Balaceanca, ca altfel nu ne explicam cum de se da ba ofiter SRI, ba procuror, desi nu e nici una, nici alta (iar experienta recenta de functionar senatorial nu tine loc de nici una). A doua problema pe care o are MAT este ca vrea neaparat sa fie adjunctul lui MOP.

Maxima lui Popica: nu buget, deci exist

Acum, daca stim cu cine lucram, sa trecem si la ce lucram. Sau cu ce sintem lucrati, mai degraba. Sa incepem cu banii, zic, sa nu o mai aburim asa, gratis. Deocamdata, in nici o luna de mandat, MOP ne-a spalat vreo patru milioane si jumatate de RON, echivalentul a cam un milion si jumatate de euro, de nu a mai ramas nici urma din ei.

De banii astia, Garda de Mediu trebuia sa cumpere trei cladiri cu destinatia „sedii“ in tara (pe unde functionarii Garzii aveau birouri prin poduri, mansarde si alte asemenea incaperi). Procedurile de achizitie, incepute inca din 2006, ajunsesera in faza finala, adica cea a platii efective a banilor catre vinzatori.

Desi i s-au prezentat toate actele care aratau ca procedurile de achizitie de imobile fusesera respectate, MOP a sters (era sa zicem cu buretele, dar ne-am amintit la timp ca avem ditamai mopul la indemina) din calendarul Garzii faza platilor.

Astfel, au fost sistate achizitiile de sedii, iar banii s-au intors frumos la bugetul de stat, de unde se vor mai intoarce pentru investitiile in sedii cind o zbura porcul mistret prin stuf cu un bitlan in gura. Iar ca sa ne ridem, trebuie zis ca MOP a cerut un control prin care sa se verifice daca procedurile de achizitie a cladirilor au fost respectate.

Ei bine, dupa ce banii nu au mai fost dati, a venit si rezultatul controlului: achizitiile s-au desfasurat corect. Deci banii au fost stopati degeaba.

Prioritatea numarul 1: poluarea reportofonica

Ceva, insa, tot a cumparat Garda de Mediu la inceputul comisariatului lui MOP. Este vorba despre... despre... Nu, nu o sa ghiciti niciodata. Pe cit punem pariu? Ia sa vedem, la ce v-ati gindit? La aparatura sofisticata de masurat poluarea? La chitantiere pentru amenzi de dat alora care nu respecta politicile de mediu? Neeeee, n-ati ghicit.

Deci MOP a cumparat asa: una bucata „mapa de semnaturi“, plus una bucata „reportofon“. Daca aia cu mapa de semnaturi o mai intelegem, aia cu reportofonul ne lasa in ceata mai ceva decit combinatul de la Copsa Mica in zilele lui bune. O fi pentru masurat poluarea fonica? O fi pentru inregistrat petentii, sa nu se piarda nimic din reclamatii? Nu, nici una din astea.

Conform referatului pentru reportofon, scula e pentru „arhivarea si redarea fidela a unor discutii importante din cadrul cabinetului Comisarului General“. Noi la asta nu avem replica si nici nu indraznim sa ne dam cu parerea, ca maniacul asta de MOP sigur ne inregistreaza.

Angajarea fantomei

Am lasat pentru final o istorioara cu fantome. Ele, fantomele, au venit la Garda de Mediu odata cu MOP si vor pleca odata cu el. Desi, cu fantomele astea, nu stii niciodata ce se poate intimpla. Pe numele lor din buletin Traian Hamza si Codrin Lungu, fantomele au inceput sa bintuie pe la Comisariatul General al Garzii cam de pe 11 mai.

Cum aparea una dintre ele, cum se mai semna o hirtie, cum se mai cerea un act, un dosar, o maslina. De groaza, angajatii Garzii nu ziceau nici pis, faceau tot ce le cereau fantomele, chiar daca nu se face sa dai acte la semnat unor fantome, pentru ca e ilegal.

Abia trei saptamini mai tirziu, fantomele au disparut si, in locul lor, au aparut in carne si oase purtatorii numelor lor, adica Traian Hamza si Codrin Lungu. Primul e sef de cabinet al lui MOP, celalalt consilier personal. Si tot atunci au si fost angajati, chit ca ei se purtau ca la ei acasa la Garda de pe 11 mai.

Cum o sa spele MOP si asta, mai ales ca noi avem autografele fantomelor, chiar ca nu stim. Ne bazam, insa, pe el, stim ca de asta a fost pus acolo, doar nu pentru cunostintele lui la maradonit valuta.

Biroul de Investigatii