Proiectele in cadrul carora trebuie sa conlucrezi cu vecinii de granita, sau cu alte state europene, in principiu au aceleasi reguli ca si cele finantate prin Programele Operationale Sectoriale. Diferentele sunt determinate de sistemul implicarii mai multor parteneri. Este vorba despre unsprezece programe de acest gen, in valoare totala de 1,5 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013. Suma alocata Romaniei este de circa 800 milioane de euro.

Programele vizeaza anumite zone geografice (de exemplu, unele judete de granita) sau anumite domenii (de exemplu, proiecte de dezvoltare urbana).

Institutia nationala responsabila cu derularea acestora este Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei (MDLPL). Mai multi experti al Comisiei Europene au fost prezenti la conferinta de prezentare programelor amintite, organizata de Minister.

Matt Nichols, expert al programului INTERACT (destinat informarii despre cooperarea teritoriala) a explicat pentru EurActiv.ro care sunt diferentele intre aceste programe si cele Operationale Sectoriale, precum si ce trebuie sa invatam din experienta altor state membre in privinta fondurilor structurale (document audio atasat).

“De ce am opta sa cerem finantare printr-un program de cooperare si nu pentru unul sectorial? Este vorba de tipul de activitate. In Programele Sectoriale vorbim de proiecte mari de infrastructura si investitii. In cele de cooperare, scopul este eliminarea barierelor economice sau sociale impuse de granite”, a spus Nichols.

Informatii detaliate despre programe si conditii puteti afla pe site-ul www.mdlpl.ro, pe cele doua categorii: Cooperare teritoriala europeana la granitele externe ale UE si Cooperare teritoriala cu statele membre UE

Nota: “euROfonduri” (EurActiv.ro - HotNews.ro) va prezenta in zilele urmatoare o sinteza a celor 11 programe de cooperare transfrontaliera pregatite pentru a demara in Romania.