Mai-marii Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) s-au dovedit, in ultimii ani, aproape la fel de inspirati ca si marele Mihail Sadoveanu. Ei s-au intrecut in a tipari cit mai multe titluri, pe banii ministerului. Subiectele abordate sint diverse. Consiliere in antitero, coruptie, dictionare de termeni juridici, managementul stresului, dar si volume de versuri si romane.

Dupa cit de prolifici s-au dovedit ca scriitori, am facut un top 3. Pe primul loc s-a detasat, clar, chestorul-sef Pavel Abraham, presedintele Agentiei Nationale Antidrog (ANA), cu 50 de titluri. Il urmeaza rectorul Academiei de Politie, Costica Voicu, 37 de titluri, si, la un pas, vine tare din urma secretarul de stat Anghel Andreescu, 32 de carti.

„Sadovenii“ Ministerului Internelor au evitat sa ne vorbeasca in amanunt despre activitatea lor scriitoriceasca si ne-au trimis sa le cautam cartile la biblioteca ministerului.

Chestorul-sef Pavel Abraham are trecute in CV peste 50 de titluri tiparite. Aproape un morman de carti, unele dintre ele cu peste 850 de pagini. Cartile, spune Abraham, au fost scrise in timp. O buna parte din lucrari au vazut lumina cu sprijinul MIRA, care a suportat costul tiparirii. „Am foarte multe carti publicate. Peste 50. Multe dintre ele privesc probleme de drept.

Insa oricare poate fi folosita ca material didactic. Am scris si dictionare cu termeni juridici. Este adevarat ca unele dintre ele au fost publicate la Editura Ministerului Internelor, dar au aparut si la alte edituri. M-am descurcat... am gasit sponsori unele firme“, ne-a declarat chestorul Pavel Abraham.

„Prevenire si consiliere antidrog“, una dintre cartile al caror coordonator este Abraham, a costat ministerul 7.600 de lei.

Dintre titluri: „Dictionarul drogurilor“, „Politia comunitara - abordari conceptuale si perspective contemporane“, „Intrebari si raspunsuri explicate si comentate pentru obtinerea permisului de conducere auto la toate categoriile“.

Rectorul Academiei de Politie, Costica Voicu, are trecute in CV peste 37 de lucrari publicate - manuale de specialitate si cursuri universitare pentru invatamintul superior, monografii si tratate de specialitate publicate la edituri din tara. Costica Voicu sustine ca a publicat la editura MIRA doar o lucrare.

Insa in CV-ul sau am mai gasit citeva - „Actiunile terorist-diversioniste si implicatiile acestora asupra securitatii nationale a Romaniei“ - 1996, Editura Ministerului Internelor; „Criminalitatea afacerilor“, Tipografia Inspectoratului General al Politiei, 1997; „Managementul participarii marilor unitati si unitati din fortele terestre in operatiunile de

cautare-salvare si mentinere (restabilire) a ordinii constitutionale“, Editura Academiei de Politie „Al. I.Cuza“, 2003. Desi initial a acceptat sa stam de vorba pe tema cartilor publicate, ieri ne-a primit in birou oarecum iritat.

Ne-a spus ca stie exact care este titlul materialului pe care il scriem si ca este foarte bine informat referitor la scopul articolului, „pentru ca are in redactia Cotidianului ofiteri sub acoperire“.

Secretarul de stat si chestorul general Anghel Andreescu spune ca este autorul si coordonatorul a peste 32 de lucrari. Spune ca prima carte i-a aparut in 1998. „Am abordat mai multe teme - terorism, ordine publica si destul de multe pe linie de strategie si tactica militara. La ultima carte, «Managementul stresului profesional», am fost coordonator.

Lucrarea este foarte importanta pentru ca in Ministerul Internelor sint foarte multi oameni stresati. In 2005 au murit 200 de persoane la birou, din cauza stresului“, ne-a declarat Anghel Andreescu. Chestorul spune ca secretul succesului este sa stii ce sa-i dai cititorului, pentru a-i atrage atentia. „Ca sa fie mai atractiva, o carte trebuie sa aiba sarea si piperul.

Sa gasesti subiectul care intereseaza... sa spui, spre exemplu, ca 80% dintre sefi sint incapabili“, este de parere Andreescu. Nu stie cit a cheltuit MIRA pentru a tipari cartile sale. „Managementul stresului...“ a iesit in 1.000 de exemplare si a costat ministerul 6.550 de lei. Iar el, ca si coordonator, spune ca nu a cistigat nimic, cu exceptia citorva exemplare. Reprezentantii MIRA s-au bilbiit cind ne-au trimis lista de titluri

subventionate anul acesta si in 2006. Initial, am primit un tabel incomplet, cu 16 carti publicate la gramada in anii 2006 si 2007. Apoi, o alta lista, cu 35 de titluri aparute in 2006 si cu alte zece, in anul 2007. Cu mentiunea, la final, ca nu sint trecute titlurile cartilor clasificate drept „secret de serviciu“.

Drept scuza am primit urmatorul raspuns: „Dintr-o eroare, am trecut pe prima lista, cea incompleta, lucrari din alti ani“. Dintre cartile lui Anghel Andreescu, doar una figureaza, de exemplu, pe listele trimise de MIRA.

Ca sa publici la Editura MIRA iti trebuie acordul sefilor din minister, printre care si cel al secretarului de stat, chestorul Nicolae Berechet, si al directorului editurii, Romica Moise. Potrivit MIRA, in semestrul III al anului in curs se definitiveaza proiectul Planului editorial pentru anul urmator.

Lucrarile propuse sint analizate la nivelul Editurii MIRA, avindu-se in vedere reprezentarea tuturor structurilor ministerului.

integral in Cotidianul