In pofida presiunilor constructorilor de automobile, Senatul american a aprobat, joi, un proiect de lege vizand reducerea consumului de carburant cu 40% in urmatorii zece ani.

Este cel mai semnificativ document votat de Senatul SUA pe acesta tema. Astfel, se urmareste reducerea semnificativa a poluarii si, totodata, scaderea dependentei americane de petrolul din Orientul Mijlociu, scrie AFP.

Potrivit senatorilor care au sustinut textul legii, acest proiect duce la o economie 2-2,5 milioane de barili pe zi, permitand reducerea cu 18% a emisiilor de dioxid de carbon in atmosfera.

Inca de acum cinci ani, in California, fusese adoptata o legislatie potrivit careia contructorii de automobile trebuie sa reduca emisiile nocive ale autoturismelor cu 30% pana in 2016.

SUA sunt responsabile de 25% dintre emisiile gazelor cu efect de sera la nivel mondial, dar nu vor sa se conformeze protocolului de la Kyoto. Presedintele George W. Bush sustine ca semnarea acestui tratat international ar pune in pericol industria tarii sale.