Inaltul Tribunal Penal Irakian l-a condamnat, duminica, la moarte pe varul fostului dictator irakian Saddam Hussein, Ali Hassan al-Majid, supranumit "Ali Chimicul". El este acuzat de genocid, in procesul referitor la masacrarea a 182.000 de etnici kurzi, in cadrul operatiunii Anfal, din 1988, transmite AFP.

Alti doi fosti oficiali ai regimului Hussein, fostului ministru irakian al Apararii, Sultan Hashim al-Tai, si a fostului director-adjunct de operatiuni militare in Irak, Hussein Rashid al-Tikriti, au primi aceeasi pedeapsa, moartea prin spanzurare, pentru rolurile avute in campania anti-kurda din anii '80.

De asemenea, in cadrul aceluiasi proces, instanta a pronuntat si doua pedepse cu inchisoarea pe viata, impotriva lui Farhan Mutlaq Saleh, fost sef al Departamentului pentru estul tarii din cadrul serviciilor secrete militare, si fostului director al serviciilor secrete militare, Sabir al-Douri.

Un al saselea inculpat, Taher al-Ani, fostul guvernator al provinciei Mosul, a fost achitat din lipsa de dovezi, la cererea acuzarii.

Ali Hassan al-Majid, fost sef al Biroului Nordic de Comanda al Partidului Baath, si-a castigat porecla de "Ali Chimicul" dupa ce a decis folosirea de arme chimice impotriva minoritatii kurde, in timpul operatiunilor de inabusire a unei rebeliuni.

Potrivit AP, judecatorul care s-a ocupat de caz, Mohammed Oreibi al-Khalifa, a declarat ca al-Majid a fost gasit vinovat de genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi.