Gheorghe Flutur e un bucovinean care nu s-a obisnuit in Bucuresti si care crede ca a fost un ministru al agriculturii bun si ca a contribuit decisiv la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

In ciuda figurii sale bonome, Gheorghe Flutur este un invingator. Un om dispus sa-si asume provocari, sa munceasca mult. Colaboratorii sai povestesc usor jenati ca, in timp ce ei abia fac ochi dimineata, Flutur e deja la treaba.

Intr-adevar, viata lui se imparte intre biroul auster al partidului, situat in apartamentul unui bloc de pe Calea Victoriei, si teren. Mult teren. Multe vizite in teritoriu.

„La tara nu inseamna la sapa”

„Chiar ieri am sosit din Oltenia, deci dintr-o zona cu care nu sunt foarte familiarizat. In toate satele s-a strans lumea, de nu incapeau in casa de cultura. Iar cei ramasi afara au vrut si ei sa ma asculte, asa ca au fost locuri unde am vorbit de cate doua-trei ori”, spune fostul ministru al agriculturii.

Flutur, foarte atent la problemele rurale, a demarat un proiect de informare care se numeste „Satul romanesc si fondurile europene”. „Proiectul este sustinut de PLD si vizeaza mediul rural. Vrem sa-i invatam pe cei de la tara cum sa investeasca cu folos banii europeni, cum sa modernizam cu banii UE fermele Romaniei.

Putini stiu ce bani pot obtine, de unde, ca pot sa faca drumuri, sa alimenteze satele cu apa si gaz, pot renova biserica din sat, se pot deschide ateliere de mestesugarie etc.”, spune fostul ministru.

„Daca ai talent si stii sa faci lucruri frumoase, daca te pricepi sa faci ceva util in comuna ta, Uniunea Europeana iti da intre 1.500 si 200.000 de euro pe proiect”, spune ministrul, care viseaza ca Romania sa arate in cativa ani daca nu ca Elvetia, macar ca Germania.

„Am facut reforma”

Pe Gheorghe Flutur il dor acuzatiile care i se aduc acum, dupa ce nu mai este in PNL. „Atunci eram vedeta, acum incearca sa-mi gaseasca ceva, sa ma denigreze”, spune el.

„Putini par sa-si aduca aminte ca, daca cei de acum se confrunta cu seceta, eu m-am confruntat cu inundatiile. Am fost nevoit sa iau masuri nepopulare, reformele proprietatii le-am gasit la pamant si le-am inceput in 2005. Peste 60% din integrarea europeana s-a facut aici, la agricultura.

Ca sa va faceti o parere, din peste 2.200 de masuri care erau pe integrare, peste 1.800 erau la capitolele coordonate de mine. Sub mandatul meu am eliminat steguletele agriculturii privind integrarea europeana.

Mi-am asumat si reforma satului. Am fost cel care a avut curajul sa discute despre renta viagera. Am dat drumul unui program foarte curajos legat de animalele de rasa.

„Ofensiva verde” a fost primul program important de reimpadurire”, spune fostul ministru.

Integral in Evz