Comisiile reunite de cultura si mass-media i-au dat aviz negativ, luni, candidatului presedintiei la CA al SRTv, Catalin Avramescu, acesta avand parte de patru voturi pentru, cinci abtineri si 10 impotriva. Candidatul PD pentru un post in CA al SRTv, Alexandru Lazescu, a primit aviz pozitiv.

Conflict deschis intre Avramescu si parlamentari

Audierile candidatilor propusi de Presedintei si PD in Consiliul de Administratie a TVR au durat mai bine de doua ore. Chiar in debutul audierii, Catalin Avramescu i-a criticat dur pe parlamentari si a intrat in conflict cu acestia pe fondul votului dat de cei 11 membri CA validati saptamana trecuta de Parlament.

Avramescu a catalogat votul de alegere a presedintelui director TVR drept o “marsevie” si un mini-puci” care s-a desfasurat cu ajutorul membrilor comisiilor de cultura ale Parlamentului.

Candidatul presedintiei a declarat in fata parlamentarilor ca legea de functionare a televiziunii publice vizeaza un CA cu 13 membri, si nu un numar de 11, "facut pe coridoare" si prin urmare nu a fost abilitat sa ia astfel de decizii.

Membrii comisiilor de cultura au intrat in polemici cu Avramescu, audierea transformandu-se intr-un conflict deschis cu acuzatii dintr-o parte si alta. Parlamentarii l-au atacat dur, iar candidatul presedintiei au raspuns cu aceiasi moneda.

De altfel, Catalin Avramescu, jurnalist de profesie, a criticat dur in ultimele luni activitatea celor 322 de parlamentari care au votat pentru suspendarea lui Traian Basescu. Senatorii si deputatii nu au uitat acest lucru si l-au provocat prin natura intrebarilor.

Sedinta s-a transformat intr-un schimb de replica acide, discutia centralizandu-se pe lupta dintre parlamentari si presedintele Basescu.

Avramescu a replicat de cateva ori foarte dur, apostrofand-ul pe Adrian Paunescu ca nu stie legea de functionare a SRTV, catalogandu-l pe deputatul UDMR, Kelemen Hunor, drept “obraznic” si trimitand-o pe reprezentanta PRM, Lia Olguta Vasilescu, la plimbare sau acasa.

Avramescu : ”Votul negativ a fost pentru Traian Basescu”

In final, pentru acceptarea lui Avramescu drept memebru al CA, a fost dat aviz negativ. Acesta a declarat ca decizia a fost una impotriva lui Traian Basescu si ca orice candidat ar fi trimis Presedintia, decizia ar fi fost aceeasi.

"Membrii comisiilor au urmarit sa-l lase pe seful statului fara reprezentant in CA al TVR. Decizia este iresponsabila si luata de oameni care au la suflet altceva decat binele public. Membrii comisiei l-au avizat ca presedinte pe domnul Sassu, care este secretar executiv al PSD si acest lucru este in neregula.

Televiziunea publica nu trebuie sa stea la remorca unui partid sau altul", a declarat Catalin Avramescu.

Candidatii SRR nu au intampinat probleme

Comisiile de cultura reunite au dat insa unda verde candidatului PD in Consiliul de Administratie al SRR, Narcisa Iorga si celui al Presedentiei, Marinela Constantinescu.

De asemenea, parlamentarii au avizat nominalizarea lui Alexandru Sassu ca presedinte al TVR, cu 16 voturi pentru si 3 abtineri.

In cursul acestei saptamani urmeaza ca cei validati de cominiile de cultura sa primeasca si acceptul Parlamentului in sedinta comuna a celor doua Camere.