Sala Oglinzilor, renumita incapere cu peste 350 de oglinzi aurite din Palatul Versailles, s-a redeschis pentru public dupa 3 ani de renovari. Costurile lucrarilor in valoare de 12 milioane de euro au fost preluate de compania franceza de constructii Vinci, asumandu-si astfel cea mai generoasa sponzorizare facuta vreodata de o companie privata in Franta, informeaza International Herald Tribune.

In mod normal, renovari de o asemenea amploare erau finantate de la bugetul de stat.

Principalul responsabil pentru restaurari, Vincent Guerre, a declarat ca 70% din oglinzi dateaza de la inaugurarea salii, in secolul XVII.

Acestea au fost reparate si lustruite cu exceptia unor inscriptii lasate in urma de alti restauratori ce au lucrat in 1820.

Restul oglinzilor care nu datau din aceeasi perioada au fost inlocuite cu unele care sunt specifice perioadei deschiderii salii.

Celebra sala n-a mai fost niciodata inchisa pentru public in totalitate, ci doar partial pentru a lasa vizitatorii sa vada cate ceva din grandoarea acesteia. Sculpturile si picturile au fost curatate de praf si ceara, iar renovarile mai putin reusite din trecut, au fost la randul lor ajustate.

Cea mai mare provocare a constituit-o renovarea picturilor lui Charles Le Brun, in care sunt imortalizate momente importante din viata regelui Ludovic al XIV-lea - Regele Soare - cel care a construit intregul castel din Versailles.

Sala construita intre 1678 si 1684 are o lungime totala de 800 de metri si a gazduit multe evenimente importante de-a lungul istoriei, cum ar fi semnarea Tratatul de la Versailles din 28 iunie 1919, care a pus final Primului Razboi Mondial.