Dupa anuntarea variantei, comisiile de examen au multiplicat subiectele in numar egal cu cel al candidatilor si le-au distribuit in sali. Accesul elevilor in salile de examen s-a facut pe baza actului de identitate, fara manuale, dictionare, notite, insemnari, mijloace electronice de calcul sau de comunicare etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de trei ore, din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor.

Luni, elevii care provin de la scolile cu predare in limbile minoritatilor nationale vor sustine proba de limba materna. Pe 3 si 4 iulie, se vor desfasura proba obligatorie a profilului si proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii.

Ultima proba a examenului de Bacalaureat, cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare va avea loc miercuri, 5 iulie. Rezultatele finale vor fi afisate pe 10 iulie.

Cele trei subiecte din varianta 78

  • 1. Un text de Calistrat Hogas - Parintele Ghermanuta. La acest subiect elevii au de rezolvat zece cerinte, notate cu patru puncte fiecare.

  • 2.Realizarea unui text de tip argumentativ pornind de la afirmatia "Noi suntem ceea ce faptele noastre sunt" (Tudor Vianu).

  • 3. Realizarea unui eseu argumentativ in care sa fie prezentat imaginarul poetic traditionalist intr-o poezie studiata, pornind de la afirmatiea critica "Traditionalismul nu este convertirea samanatorismului, traditionlismul este un stil, o forma inventata de poetii moderni, iesiti adesea din scoala simbolismului (Nicolae Manolescu - Metamorfozele poeziei).

    Nicolae Manolescu:”Un subiect dificil pentru Bacalaureat”

    Criticul literar Nicolae Manolescu a carui apreciere critica a facut obiectul celui de al treilea subiect de la Bacalaureat a declarat pentru NewsIn ca subiectul este foarte dificil pentru bacalaureat.

    "Daca profesorii care l-au formulat si care predau la liceu au indicat o bibliografie critica era foarte usor, daca nu, era foarte greu. Este vorba despre un fenomen care se petrecea in urma cu zeci de ani".

    Nicolae Manolescu a explicat si cum trebuie inteleasa afirmatia lui despre traditionalism: "Ideea in sine este foarte simpla - traditionalismul este o formula noua care se revendica de la trecut."