Secretele afacerii imobiliare Nokia

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Luni, 2 iulie 2007, 0:00


Inaugurarea Nokia Village

Nokia a inaugurat vineri, 29 iunie 2007, constructia fabricii de la Cluj, insa pana sa inceapa afacerea cu telefoane mobile, in zona infloresc afacerile cu terenuri. Insasi suprafata obtinuta gratuit de Nokia de la statul roman (159 de hectare la Jucu, la 18 km de Cluj) pare o foarte buna afacere imobiliara.
In Ungaria de pilda, producatorul finlandez cumparase, in 1999, terenul pe care si-a construit fabrica (Komarom), nu l-a obtinut gratuit ca in Romania.

Informatia pe scurt:

• Toate contractele care au obiect afaceri pe terenurile din zona Jucu contin clauze confidentiale ilegale
• Ca din intamplare, in 2006, adica putin inainte ca Nokia sa anunte oficial locul vitoarei investitii, oameni de afaceri din Cluj, consilieri locali sau simpli oameni au inceput speculatiile cu terenuri
• Preturile au explodat, sarind de la 1 - 5 euro/ metru mp la 25 - 45 euro/ mp, avand in vedere ca zona investitiei, plasata in plin camp, va fi racordata la utilitati pe cheltuiala statului. Practic, se constituie premisele unui mic oras.

[c:1:s] Inca un contract pe bani publici „la secret”

Ce a negociat insa Nokia cu statul roman si care sunt termenii asocierii ramane insa un secret bine pazit, cu toata ca informatiile ar trebui sa fie publice. John Guerry, managing director pentru Nokia Romania ne-a spus ca secretizarea contractului este o procedura standard atunci cand compania realizeaza o investitie. “Tot contractul e confidential.

Nu dezvaluim informatii despre costuri, preturi etc. Este ceva uzual pentru noi”, spune Guerry.

Ceea ce poate fi uzual pentru Nokia, devine perfect ilegal pentru autoritatile romane. Consiliul Judetean Cluj refuza sa faca public contractul, desi statul roman participa cu o suprafata insemnata de teren si cu peste 30 de milioane de euro din bugetul public.

Hotnews a cerut inca din 5 iunie o copie dupa contractul de asociere dintre Nokia, Consiliul Judetean Cluj si SC Tetarom SA (societatea care administreaza parcul industial unde se va realiza investitia).

Desi Consiliul Judetean are obligatia legala sa raspunda in termen de zece zile, n-a facut-o. (E vorba de o solicitare in baza Legii 544 privind liberul acces la informatiile de interes public). In mod inexplicabil, presedintele CJ, Marius Nicoara (PNL) a invocat si el confidentialitatea contractulului, invitandu-ne chiar sa dam Consiliul Judetean in judecata: “Dati-ne in judecata. Nu este alta cale. Castigati si la revedere!”

Or, la mijloc sunt si bani publici, ceea ce face ilegala secretizarea contractului. Potrivit legii accesului la informatii, clauzele de confidentialitate pot fi invocate in doua cazuri: cand este vorba de protejarea unor drepturi de proprietate intelectuala sau a secretului comercial.

Ungurii, negociatori fruntasi

Ce se stie insa din declaratiile publice, facute dupa semnarea contractului, in martie 2007?
• Nokia promite ca va investi 60 de milioane de euro (unii vorbesc acum de dublarea investitiei), ca va crea in urmatorii cinci ani 15 mii de locuri de munca.
• A primit de la statul roman drept de folosinta gratuit pentru cele 160 de hectare (90 pentru Nokia, restul pentru furnizorii de componente).
• Daca vor, cei de la Nokia pot cumpara terenul (avand drept de preemptiune) atunci cand vor realiza 15% din totalul investitiei.
• In schimb, partea romana se obliga sa asigure infrastructura. Adica sa finanteze drumul de acces, alimentarea cu energie, gaz, apa, canalizare, statie de epurare.
• In total 30 de milioane de euro. Seful CJ Cluj, Marius Nicoara a declarat vineri ca Guvernul a virat pana acum 112 miliarde, dar ca mai au nevoie in perioada urmatoare de inca 150 de miliarde de lei.

In chestiunea terenului, vecinii unguri au procedat putin diferit. Le-au vandut terenul celor de la Nokia si furnizorilor cu preturi variind intre 15 si 20 de euro metru patrat. Nokia a realizat investitia din Komarom (Ungaria) tot intr-un parc industrial, insa pe o suprafata mult mai mica (16 hectare, din care 3 pentru Nokia, restul pentru furnizori).

Si in Ungaria, statul a finantat realizarea infrastructurii (sosea, canalizare, gaz, curent).

Lucrurile devin si mai neclare cand aflam ca Nokia a vrut sa cumpere terenul si in Romania, la fel ca in Ungaria, insa autoritatile au refuzat sa-l vanda. “Au oferit un pret prea mic. Noi am zis nu. Vrem sa facem toata chestiunea in doi pasi. Va oferim terenul gratuit, iar apoi, cand realizati 15% din pretul pietei, il vindem pe baza unei evaluari.”

Pretul terenului din Jucu, inainte de anuntarea investitiei, era de maxim 5 euro/mp, ceea ce inseamna ca statul roman a renuntat la maxim 8 milioane de euro sau la minim 1, 6 milioane de euro, daca pretul terenului ar fi fost de 1 euro/ mp. Intre timp, preturile la terenuri au explodat in Jucu, un metru patrat poate sa ajunga pana la 45 euro/mp.

Acum, nu e clar daca Nokia va mai fi interesata sa cumpere terenul, daca termenii asocierii obliga compania finlandeza sa-l achizitioneze sau doar ii ofera posibilitatea sa o faca. Potrivit unor surse, contractul prevede ca Nokia poate refuza cumpararea terenului daca nu obtine “un pret convenabil”.

Aici s-ar putea pune intrebarea in ce masura Nokia nu este avantajata in fata altor companii si daca nu cumva facilitatile oferite nu intra in categoria ajutoarelor de stat, interzise in UE.

Autoritatile se apara cu argumentul ca investitia va aduce bani multi la bugetul local si va crea mii de locuri de munca, ceea ce va compensa in timp generozitatea initiala. “Mai intai sa vina aici si apoi le luam noi banii”, spune primarul din jucu Petre Coste (PD), convins ca statul a facut o afacere buna.

Fac afaceri cu hectare, de la mic la mare

Insusi primarul din Jucu, Petre Coste, (PD) este suspectat ca s-a lansat in afaceri bune cu terenuri, dupa anuntarea afacerii Nokia. Prefectul de Cluj, Alin Tise, il acuza ca a emis o hotarare ilegala prin care imputernicise un consilier local din alta comuna sa obtina in interes particular 100 de hectare de la Agentia Domeniilor Statului.

In cursul anului 2006 (cand Nokia incepuse deja sa tatoneze terenul la Cluj), mai multi oameni de afaceri locali au incheiat antecontracte (promisiuni de vanzare) cu taranii din Jucu. Multi erau in proces de revendicare iar punerea lor in posesie a intarziat ani de zile pe motiv ca nu sunt terenuri disponibile.

Acum, oamenii de afaceri preseaza la maxim comisiile de fond funciar sa elibereze cat mai repede titluri de proprietate. “Este o uriasa afacere cu terenuri in zona”, afirma si prefectul judetului, Alin Tise. Prefectul a suspendat intre timp eliberarea de titluri de proprietate, iar in zona Jucu autoritatile au inceput o ancheta.

“Pana acum, taranii care isi revendicau pamantul erau trecuti pe listele de despagubiri, iar acum brusc se gasesc terenuri”, afirma prefectul Tise.

Nota: Hotnews va continua actiunea in justitie pentru a obtine informatiile de interes public din contractele secretizate de Consiliul Judetean si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterniara Cluj. Rugam cititorii sa ne semnaleze orice situatie similara, in care contracte care vizeaza bani publici contin clauze confidentiale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1887 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Ziaristi de 2 lei (Luni, 2 iulie 2007, 8:16)

  Adi [anonim]

  Megatepele din Romania nu justifica deloc suprficialitateas media din aceeasi tara. Tovarasu' ziarist, daca ai informatii expune-le ca de suspiciuni suntem satui. In Romania domneste mentalitatea "mare hotie, las' ca stiu eu..." Toata lumea stie despre "hotie" iar cel in cauza pana una alta este negustor cinstit. Nu deplang eu situatia Nokia, dar totusi priviti in ansamblu domnule jurnalist. Paralela cu investitia din Ungaria este manipulatorie si complet lipsita de temei, pentru ca nu se cunosc termenii si nu stim daca sunt comparabili. Asta se intmpla cand cainele de paza al democratiei ajunge pechinezul de la zgarda "afaceristilor" romani. Inapoi la Stefan Gheorghiu!
 • +1 (1 vot)    
  Ca la noi la nimeni (Luni, 2 iulie 2007, 9:43)

  Un cititor care nu prea inghite hotnews [anonim]

  Nu exista afacere in tara asta care sa nu poata fi considerata ca dubioasa si sa nu fie "comentata" pe larg dupa publicare. Noi nu stim decat sa (ne) tragem tzepe. Ne-am tampit bine de tot in ultimii ani de cand cu noua constiinta imobiliara ce a crescut in noi artificial. In asemenea contracte cu parteneri straini nu ar trebui sa existe clauze de vanzare efectiva a terenului (mai ales cantitati engros ca asta) ci doar de inchiriere pe 50 de ani cu posibilitate de prelungire. Om fi noi globalisti dar nici chiar asa.
 • 0 (0 voturi)    
  DE CE GRATUIT ??? (Luni, 2 iulie 2007, 10:45)

  Popescu [anonim]

  De ce a fost gratuit ?

  Incasarile suplimnetare la bugetul de stat , in cit timp vor fi recuperate pentru a a acoperi gratuitattea terenurilor ?

  Ca cetateNI ROMANI AVEM DREPTUL SA STIM ACEST ASPECT !!!
 • 0 (0 voturi)    
  zic si eu... (Luni, 2 iulie 2007, 11:16)

  Ionel [anonim]

  Ce tot sunteti carcotasi? Eu ma bucur ca se realizeaza si asa investitia. Probabil ca statul roman a socotit ca isi scoate banii pe termen mai lung din taxe si impozite. Si apoi se vor creea o sumedenie de locuri e munca si o infrastructura de amploare pe orizontala. Io zic ca e bine ca se realizeaza investitia, mai ales ca un buimac de consilier de la CJ Cluj caruia nu-i pica nimic la afacere era sa o blocheze.( deh, asa-i ramanu' - daca nu-i pica ceva si lui nu-i bine ). Si apoi nu putem avea pretentia ca toate contractele unui investitor sa fie la fel, ele depind de multi factori si de caracteristicile zonei in care investeste.
 • 0 (0 voturi)    
  banii nostri (Luni, 2 iulie 2007, 11:48)

  Radu [anonim]

  Oameni buni, nu exista nimic gratis pe lumea asta, statul roman cheltuie banii colectati din taxe si impozite, deci banii nostri
 • +1 (1 vot)    
  era mai bine cu PSD ? (Luni, 2 iulie 2007, 12:00)

  andrei [anonim]

  a fost mai bine pe vremea comunistilor din PSD cand nu venea nici cucu sa faca o investitie din afara si sa creeze locuri de munca, nu ? Eu personal, prefer sa le dea terenul cum l-or da, doar sa aiba si absolventul roman de lucru acasa la el, nu sa plece la cules te miri pe unde. Asa ca, pentru toti carcotasii : ciocu' mic, va rog !
 • 0 (0 voturi)    
  Totusi (Luni, 2 iulie 2007, 13:34)

  Smb [anonim]

  Da, zic si eu ca e bine ca s-a facut investitia si ca un jucator puternic precum Nokia e in tara noastra. Dar la ce bun daca ofera salarii mici ?

  Autorul articolului are dreptate cel putin in privinta informatiilor de interes public, si sustin demersul lor de aflare a informatiilor. Daca e vorba de bani publici, ar trebui sa cunoastem si noi conditiile contractului...
 • +1 (1 vot)    
  pentru tapalaga (Luni, 2 iulie 2007, 13:40)

  noa [anonim]

  practic titlul dumneavoastra se sustine pe afirmatia domnului tise. care domn tise, intamplator, s-a laudat cu terenurile de la ads, cum ca le-a luat pentru oameni. acuma vad ca de fapt...
  si banuiesc ca nu exista nicio legatura intre faptul ca nokia e investitia liberalilor iar tise e marca PD.
  textul dumneavoastra seamana in unele puncte cu cele publicate de trustul gazeta, daca ma intelegeti, iar in alte puncte cu pancarta aia cu noi nu ne vindem tzara.
  in rest, succes cu instantele, sunt de acord cu dumneavoastra ca niste clauze confidentiale pentru bani publici nu ie bine
 • 0 (0 voturi)    
  Toate afacerile au secretele lor (Luni, 2 iulie 2007, 14:31)

  Pasare [anonim]

  Intrebarea este daca acest articol vrea sa ne destainue anumite nereguli constatabile , delapidari sau fapte incluse in codul penal - si nu curiozitati babesti victime ale analfabetismului.
  Cei care au condus afacerea sint oricum raspunzatori in fata legilor daca ele se aplica fara erori.Sesizati procuratura daca gasiti ceva in neregula !
 • -1 (1 vot)    
  Foarte bun articolul. Felicitari ! (Luni, 2 iulie 2007, 14:43)

  FEKETE [anonim]

  Nimeni nu se mai ascunde. Pe fata esti batjocorit. Esti un nimeni daca nu intri in clica si nu faci smecherii. Excelent articolul. Si cum spunea Marius Nicoara presedintele CJ : “Dati-ne in judecata. Nu este alta cale. Castigati si la revedere!”. La revedere si tot fraierii contribuabili platesc Maruisica draga. Esti curajos pe banii altora. Ii doare in basca pe astia.
  Toth inainte !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pe ei !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • -1 (1 vot)    
  parerea mea (Luni, 2 iulie 2007, 14:45)

  d44 [anonim]

  Demersul celor de la hotnews mi se pare perfect indreptatit.

  Sunt destui absolventi de facultate romani in strainatate care nu se ocupa cu culesul capsunelor. Totul depinde de ce sti sa faci si de ce esti dispus sa faci.
 • 0 (0 voturi)    
  banii nostri (Luni, 2 iulie 2007, 17:02)

  Sergiu [anonim]

  Brusc si dintr-o data va intereseaza banii publici. Bani publici care vin de la guvern . Nu din taxele locale . Bani care se duceau pe altceva , la Bucuresti , daca nu era Nokia. Nu baga nimeni mana in buzunarul nostru mai mult decat o bagau pana acum ...
  Un contract confidential e un contract confidential. Asta e . Demersul celor de la Hotnews , care se bazeaza pe zvonuri este semi-inutil .
  Mai bine s-ar ocupa cu alte afaceri unde statul roman a pierdut . Nu unde castiga.
 • 0 (0 voturi)    
  nu mai spuneti, stimati telespectotatori (Luni, 2 iulie 2007, 18:55)

  micsunica [anonim]

  1. Unde ati auzit voi de contracte confidentiale pe bani publici, fratilor, exceptind acele informatii a caror confidentialitate e menita sa protejeze secretul comercial sau dreptul de proprietate intelectuala. Iar confidentialitatea se refera strict la acele clauze, nu la intreg contractul.
  Faptul ca unele societati straine au anumite practici e problema lor, ele vin si spun noi asa procedam, daca asta contravine legilor statului roman e problema autoritatilor nationale nu a noastra ca accepta. responsabilitatea e exclusiv a lor. si pe buna dreptate.
  2. Ce/mi place mie abordarea asta, tipic romaneasca. ce daca iau bani si fac matrapazlicuri, daca ne pica si noua ceva.... Un loc de munca, o investitie mare...Da/le dreacu de legi si reguli. sa fure sa fure, da' sa pupam si noi ceva.
  Si cica vrem schimbare.
  3. Din cite vad eu, acceptul in articol e pus pe lipsa de transparenta a consiliului judetean si a universitatii. Daca voiau sa evite speculatiile de presa, trebuiau sa faca publice contractele. Respectarea legii privind informatiile de interes public i-ar fi protejat de speculatii.
  Subiectele de presa au impact daca sunt de actualitate, ori prin pozitia lor autoritatile locale au blocat un demers jurnalistic de actualitate, asa ca faptul ca Hotnews a scris "pe ce a avut" sau sau mai degraba pe informatii off the record nu este decit vina celor doua institutii.
  Astept cu interes continuarea.
 • 0 (0 voturi)    
  Pozitia celor necunoscuti ? (Luni, 2 iulie 2007, 19:41)

  Pasare [anonim]

  Cine or fi cei care stau cu miinile in fata ca la biserica - Dece oare- japonezul sta altfel ?Cine poate explica pozitiile acestora ? Sint foarte curios ??
 • -1 (1 vot)    
  @ Pasare (Luni, 2 iulie 2007, 20:08)

  micsunica [anonim]

  Se pregatesc de o lovitura de pedeapsa.
 • -1 (1 vot)    
  @ Pasare (Luni, 2 iulie 2007, 20:16)

  micsunica [anonim]

  Japonezul Boc sta altfel. El e adversarul infiltrat in zidul celor care au semnat contractul.
 • 0 (0 voturi)    
  dar Spatele !? (Luni, 2 iulie 2007, 20:35)

  Pasare [anonim]

  Ce rol or fi avut cei din spate? Eu nu-mi pot explica ?
 • 0 (0 voturi)    
  eeeehh, spatele... (Luni, 2 iulie 2007, 21:32)

  micsunica [anonim]

  Aceia sunt esalonul secund. Adica gighimeii.
  Hai, mai hotnews-ilor, niste emoticoane ceva... Zau ca mi-ar prinde bine. Stiu ca e un site serios, dar daca se face abuz puteti "umbla" la moderare.
  Uite, acum nu mi-ar strica un "zimbaret", cu accent pe a sau pe e, tot una.
 • 0 (0 voturi)    
  Sa dea Domul ! (Luni, 2 iulie 2007, 22:48)

  Pasare [anonim]

  Sa dea Domnul sa fie reusita afacerea caci explicatia tabloului e plina de succes !!!!!!!!!!!
 • -1 (1 vot)    
  hotnews stie ceva (Marţi, 3 iulie 2007, 12:38)

  b63 [anonim]

  http://www.hotnews.ro/articol_77233-Silicon-Valley-la-Jucu.htm si vedeti ce zice seful ala de la parcu industrial - este acolo in chenar un fisier audio, primul fisier audio. Cica vor sa extinda afacerea imobiliara la 800 de hectare, ca toti investitorii vor numai acolo. Nu va intrebati de ce?
 • 0 (0 voturi)    
  nokia rullz (Marţi, 3 iulie 2007, 16:32)

  vistasoftservices [anonim]

  ce ma dezgusta pe mine este faptul ca romanii nostri vor munci pe 2 lei
  noi suntem chinezii finlandezilor sau europenilor

  nu sunt incurajate intreprinderile mici si mijlocii,sunt incurajati romanii sa munceasca pentru altii

  succes, http://www.vistasoftservices.com
 • 0 (2 voturi)    
  Mana PD-Lulistilor ofticati (Marţi, 18 martie 2008, 19:22)

  oscar [anonim]

  Dupa ce la 4 ani de mandat in Cluj a lui Boc nu se vede nimic in afara de 2 packinguri nefolosite si un pasaj pietonal nefinalizat pt. 5 pietoni si 3 caini pe b-dul Eroilor ofticati fiind incep sa puna bete in roate la Nokia facuta de liberali.
  Cum nici asti nu s-au strofocat a face ceva cand au reusi se aplica tactica romaneasca cu varza si capra sisutul in fund.
  Informatiile au mers pe filiera Tise-Boc- D.Morar
  In plus ma mira graba DNA care alte clauze pe rol nefinalizate


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by