Intr-un interviu acordat in exclusivitate HotNews.ro, Jo Leinen, parlamentar european din partea Grupului Socialist si presedintele Comisiei de Afaceri Constitutionale a Legislativul de la Bruxelles, a trecut in revista principale provocari cu care se confrunta Uniunea Europeana la sfarsitul mandatul Presedintiei germane.

Viitorul 'Constitutiei UE' e pus sub semnul intrebarii intr-o Uniune cu tot mai multe forte centrifuge.

Reporter: Ce nu merge in Uniunea Europeana?

Jo Leinen: Exista serioase dubii ca unele state membre doresc sa participe la o Europa comuna. Toata lumea vrea sa faca parte din Uniunea Europeana, dar nu toti impartasesc aceleasi obiective.

Marea Britanie, de exemplu, a optat sa nu participe la politici din domenii fundamentale, cum ar fi Carta Fundamentala a drepturilor, in sfera cooperarii in materie de justitie si afaceri interne, ca sa nu mai vorbesc de uniunea monetara.

Marea Britanie s-ar putea califica pentru calitatea de stat membru de rang secund. Daca anumite tari vor doar sa blocheze sau sa nu participe in anumite domenii, atunci nu ar trebui sa fie lasate sa le blocheze pe cele ce vor sa mearga inainte.

Reporter: Se pare ca toata lumea face ce vrea in Uniunea Europeana...

Jo Leinen: Europa a la carte, in care statele sa faca tot ce doresc, nu este o optiune pentru viitor. Ideea a fost sa avem un cadru legislativ pentru toti membrii, cu legi in domeniul mediului, protectiei consumatorului, protectiei sociale care se vor aplica pentru toate statele membre si nu numai pentru unele dintre ele.

Reporter: Va referiti la Tony Blair?

Jo Leinen: Fostul premier britanic este cel mai european dintre cei antieuropeni si eurosceptici. Cand si-a inceput mandatul in 1997, a adus Marea Britanie langa Europa. Acum, cand a plecat, Marea Britanie se indeparteaza de Uniunea Europeana. Este drept, peste Canal se inregistreaza un boom economic. Asta ii face sa creada ca sunt cei mai importanti din lume.

Dar se neglijeaza marile provocari ale viitorului: concurenta cu China si India, amenintarea terorismului, migratia din Africa, schimbarile climaterice. Chiar daca in Marea Britanie unii gandesc in termenii vechiului imperiu si viseaza la Commonwealth, tara este prea mica pentru a rezolva aceste probleme. Ei sunt puternici facand parte din Uniunea Europeana si nu actionand ca o insula izolata.

Reporter: Pe de alta parte, Polonia pare entuziasmata de fondurile europene si in mai mica masura de proiectele Uniunii.

Jo Leinen: Daca este vorba de a bloca proiectele Uniunii, statele membre ar trebui sa reactioneze imediat. Nu este posibil ca Polonia sa se bucure de solidaritatea cetatenilor europeni si sa nu arate aceeasi solidaritate cand este vorba de planurile comune europene. Cred ca „succesul” pe care fratii Kaczynski l-au avut la acest summit este indeajuns.

Au vrut sa arate ca Polonia este o tara mare. Este de ajuns! Nu mai este loc pentru linii rosi sau exceptii.

Reporter: Viitorul Europei pare unul sinuos, ca sa nu spun unul nebulos.

Jo Leinen: Acum trecem printr-o perioada grea, de stagnare dar summit-ul de acum doua saptamani ne da sperante. Oricum nu exista garantii ca procesul constitutional va continua...este inca un drum lung de parcurs pentru a avea acest tratat, mai ales in partea de ratificare.

Insa numai Constitutia Irlandei obliga la referendum si sper ca dupa experienta franceza si olandeza, tratatul sa fie ratificat fie de catre parlamentele nationale fie printr-un referendum organizat in aceeasi zi de toate cele 27 de tari.

Altfel, sunt singur ca noul tratat nu va trece la vot fiindca a avea o cascada de referendum-uri nationale unde nu se discuta decat politica interna. Asta inseamna ca Europa este luata ostatic pentru rezolvarea problemelor nationale.