Economii de energie de pana la 70%. Atat s-ar putea obtine daca ne-am hotari sa inlocuim becurile incandescente cu unele economice.

Liderii Uniunii Europene s-au gandit deja la aceasta varianta, care nu suna deloc rau, in conditiile in care se fac eforturi considerabile pentru a proteja mediul si a conserva energia. Potrivit publicatiei "Financial Times", Uniunea Europeana se gandeste sa introduca o norma care sa interzica utilizarea lampilor incandescente incepand cu anul 2009.

Becurile obisnuite ar urma sa fie inlocuite cu becuri economice, care consuma de trei-cinci ori mai putina energie decat cele obisnuite. Pe langa consumul redus, durata de viata a becurilor economice este de 8.000 de ore, putand ajunge chiar si pana la 12.000 de ore, in cazul celor foarte performante. In comparatie, durata de functionare a unui bec obisnuit este de numai 1.000 de ore.

Costul unei lampi clasice variaza intre 0,7 lei si 1,5 lei, in timp ce pretul unui bec economic poate varia intre 3 si 6,6 lei, in functie de model, voltaj si luminozitate.

Producatorii de corpuri de iluminat din Romania nu par foarte ingrijorati in fata unei posibile decizii de interzicere a becurilor clasice, pentru ca s-au orientat deja catre fabricarea lampilor economice.

Milioane de euro pentru retehnologizare

Acesta este si cazul Elba Timisoara, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de profil. Directorul general al companiei timisorene, Gheorghe Cocian, spune ca productia becurilor cu filament are, in prezent, o pondere mica in activitatea Elba, care se concentreaza pe productia lampilor economice.

Investitiile pentru innoirea tehnologiei si trainigul personalului l-au costat pe Cocian 3,25 milioane de euro anul trecut. Planurile lui nu se opresc aici. Directorul Elba spune ca, anul acesta, investitiile se vor ridica la 4,3 milioane de euro.

Si conducerea companiei Ralux Fieni a facut investitii majore pentru a putea produce exclusiv becuri economice.

Pana acum, 600.000 de euro au fost cheltuiti pentru linii tehnologice noi, un laborator de testare a lampilor fabricate, masini de ambalat si imprimat si o hala de productie, spune directorul financiar al Ralux, Mihnea Galmeanu. Si investitiile vor continua, adauga el. Ralux Fieni produce, in prezent, opt milioane de becuri economice annual.

Institutiile mari au renuntat la becurile clasice

Banii investiti se justifica, in conditiile in care cererea cea mai mare vine din partea marilor consumatori de energie - companii, institutii publice si municipalitatile, care asigura iluminatul public.

Corneliu Rotaru, director de programe in cadrul Agentiei Romane de Conservare a Energiei (ARCE), spune ca tot mai multe companii incep sa realizeze importanta economisirii de energie.

Potrivit directorului din cadrul ARCE, o companie care alege sa schimbe lampile clasice poate economisi intre 30% si 70% din energia consumata anterior. Un avantaj considerabil este faptul ca si valoarea facturilor scade proportional, adauga Rotaru.

de Ana Nila

integral in BaniiNostri.ro