Romania are nevoie de 45-50 de ani pentru a ajunge din urma tarile din vestul Europei, arata un studiu realizat de Universitatea California (UCLA) si citat de publicatia Budapest Business Journal.

Potrivit studiului care compara nivelul de trai din Europa de Vest si Europa de Est, Bulgaria mai are nevoie de o suta de ani pentru a atinge standardele occidentale, in timp ce Sloveniei ii mai trebuie doar cinci ani.

Alte "surate" din estul Europei - Ungaria si Cehia - se afla la o distanta de 30-35 de ani si, respectiv, 25 de ani fata de standardele occidentale.

Cercetarea facuta de UCLA arata ca din 1989, peste 240 de miliarde de dolari au intrat pe piata din tarile Centrale si de Est (CEE). In prezent, productivitatea Ungariei este de 60% in media productivitatii inregistrate in Uniunea Europeana.

La inceputul anilor 1990, salariile din CEE se situau la 7% din salariile din Germania sau Austria, iar in prezent, media acestor castiguri a ajuns la 20% din media salariilor din cele doua tari occidentale.