Declaratii controversate ale Papei Benedict al XVI-lea

Un document al Vaticanului infurie lumea crestina

de C.N.A.     HotNews.ro
Miercuri, 11 iulie 2007, 0:00


Papa Benedict al XVI-lea / AP

Vaticanul revendica titlul de "unica si adevarata Biserica a lui Christos" pentru Biserica catolica si numeste bisericile orientale (ortodoxe) care nu il recunosc pe Papa ca urmas al lui Petru drept "biserici particulare".

Declaratiile au fost facute, marti, de Papa Benedict al XVI-lea cu ocazia semnarii unui document care stabileste relatiile cu celelalte biserici crestine, scrie presa internationala.

Documentul Congregatiei pentru doctrina credintei reafirma tezele deja dezvoltate intr-un text publicat pe 5 septembrie 2000, intutulat "Dominus Iesus", care a starnit polemici in lumea crestina, mai ales in randul protestantilor, care nu sunt considerati membri ai unor adevarate "biserici".

Textul publicat marti spune ca angajamentul ecumenic "nu inseamna ca Biserica catolica renunta la convingerea ca este unica adevarata Biserica a lui Christos".

Documentul Congregatiei a dorit sa explice un cuvant din documentul esential al Vativanului "Lumen gentium". Acesta afirma ca biserica lui Christos "subzista" in Biserica catolica.

Verbul "subzista", folosit in defavoarea lui "exista" dupa discutii aprinse, a fost interpretat de teologii liberali drept o recunoastere a faptului ca celelalte Biserici crestine (ortodoxe si protestante) sunt si ele indreptatite sa se numeasca "Biserici ale lui Christos" si ca ecumenismul vrea sa caute adevarul in fiecare.

Dar declaratia "Dominus Iesus", publicata cand actualul Papa Benedict al XVI-lea, atunci cardinalul Joseph Ratzinger, era presedinte al Congregatiei pentru doctrina credintei, a dat o interpretare restrictiva acestui cuvant, fapt confirmat in documentul publicat marti.

Potrivit textului, verbul „subzista” „nu poate fi atribuit in exclusivitate decat Bisericii catolice", iar aceasta este singura "in deplina identitate" cu ceea ce isi dorea Christos.

Bisericile orientale (ortodoxe) care nu il recunosc pe Papa ca urmas al lui Petru sufera de "o lipsa", si nu sunt decat "biserici particulare". In plus, "comunitatile protestante", care dezvolta o alta conceptie a euharistiei si a sacerdotiului, "nu pot fi numite Biserici", mai scrie in text.

Reactii vehemente

Consiliul Ecumenic al Bisericilor, care reuneste peste 300 de comunitati crestine, a criticat imediat pozitia Vaticanului. Consiliul subliniaza ca fiecare biserica este o biserica catolica", scrie presa internationala.

Consiliul cu sediul la Geneva a fost infiintat in 1948 si reuneste biserici protestante, ortodoxe si anglicane. Organismul reprezinta 560 de milioane de crestini din peste 110 tari. Biserica Romano-Catolica nu este membra a Consiliului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1927 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  oarecum, normal (Miercuri, 11 iulie 2007, 15:39)

  daniel [anonim]

  Actualul papa pare departe de delicatetea predecesorului in problemele ecumenice.

  Problema este ca aceasta pozitie este in fond pozitia dintotdeauna a catolicismului (a Vaticanului, daca vreti) si nu ar trebui sa ne inflamam acum mai mult decat de obicei. Asta e situatia.

  Atentie insa. E usor in ziua de azi sa ajungi la polemica, pentru ca a avea o parere, eventual contrara, este un modus vivendi. Ar trebui sa nu ne mai batem capul chiar cu orice vine de la conducatori, fie ei si religiosi. In pofida aparentelor, ei SUNT tot oameni si FAC greseli.
 • 0 (0 voturi)    
  priviti ochi papei (Miercuri, 11 iulie 2007, 15:41)

  albinuta [anonim]

  fara sa va ganditi la nimic. Pur si simplu priviti si incercati sa simtiti. Eu asta am facut si mi-am dat seama ca era de asteptat un asemenea atac.
 • 0 (0 voturi)    
  Cui foloseste? (Miercuri, 11 iulie 2007, 15:53)

  ionel [anonim]

  De ce vreti sa sugerati ca 'infurie' lumea crestina? Papa nu a spus nimic nou. Acelasi lucru a fost afirmat si pana acum. Si nu a 'infuriat'. E pacat ca se transmite o atitudine de intoleranta, de lipsa de respect fata de crezul unor oameni. Maine, daca un ierarh ortodox va exprima public pozitia de altfel cunoscuta, catolicii ar trebui sa se infurie? Cele mai multe articole si comentarii de azi sunt pline de ironii, rautati si chiar ura. Exista diferente intre biserici, insa acestea trebuie privite cu respect. Ceea ce ne uneste este mai important. Afirmatiile Papei sunt expresia unui crez, ele nu elimina respectul fata de celalalte religii. Pacat ca presa prezinta in acest fel o declaratie a Papei. Cui foloseste ca stirea sa fie in acest fel construita?
 • 0 (0 voturi)    
  doamne... (vorba vine) (Miercuri, 11 iulie 2007, 16:14)

  coco maimuta [anonim]

  in RAI cu asta o vesnicie, m-as omori hahahah

  fiti liberi, sclavilor!
 • 0 (0 voturi)    
  DE CE VA MIRATI? (Miercuri, 11 iulie 2007, 16:15)

  protestantul de rand [anonim]

  Se mira din cauza acestor declaratii numai cei care nu cunosc Biserica de la Roma.
  Vaticanul totdeauna a revendicat titlul de "unica si adevarata Biserica a lui Christos". Cateodata a facut acest lucru cu voce tare, altadata numai la soptit. Aceasta invatatura a romei niciodata nu a fost retrasa.
  Miscarea ecumenica in ochii romei totdeauna a insemnat: Toti cei rataciti sunt bineveniti sa se intoarca acasa.

  ... si viata merge mai departe.
  • 0 (0 voturi)    
   Papa Antihristul !!!!!!!!!!! (Sâmbătă, 31 ianuarie 2009, 20:32)

   Copil de Dumnezeu [anonim] i-a raspuns lui protestantul de rand

   1.Exemplu declaratii mincinoase:(Papa) Noi tinem pe pamânt locul Atotputernicului Dumnezeu" ( Papa Leon XIII - 20 iunie 1894).

   .1.Exemplu declaratii adevarate din Biblie:12.Şi întru nimeni altul nu este mântuirea, căci nu este sub cer nici un alt nume, dat între oameni, în care trebuie să ne mântuim noi.Faptele Apostolilor cap 4 vers 12.

   .1.Exemplu declaratii adevarate din Biblie:Caci este un singur Dumnezeu si este un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni:Omul Isus Hristos.1 Timotei cap 2 vers 5. Concluzie:Deci nu Papa,Maria nimeni, decat Isus prin Duhul Lui Cel Sfant.!!!


   .2.Exemplu declaratii mincinoase.(Papa)„Tu esti pastorul, tu esti vindecatorul, tu esti directorul, tu esti stapânul casei, în sfârsit, tu esti un alt dumnezeu pe pamânt." (Chr. Marcellus - predica la Conciliul V Lateran, sesiunea IV 1512)

   .2.. Exemplu declaratii adevarate din Biblie: 3. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.Exodul cap 20 vers 3.

   .2. Inca un exemplu adevarat din Biblie::7.Sant rusinati,toti cei ce slujesc icoanelor si care se falesc cu idolii:toti dumnezeii se inchina inaintea Lui ( Lui=Dumnezeu).9.Caci Tu,Doamne,Tu esti Cel Prea Inalt peste tot pamantul,Tu esti prea inaltat mai pe sus de toti dumnezeii.Psalmii cap 97 vers 7,9.

   .3.Exemplu declaratii mincinoase(Papa) „Parintele si învatatorul tuturor crestinilor" (Conciliul de la Florenta, 1439)

   .3. Exemplu declaratii adevarate din Biblie: 8.Voi sa nu va numiti Rabi!Fiindca Unul singur este Invatatorul vostru: Hristos si voi toti santeti frati.9.Si ,,Tata”sa nu numiti pe nimeni pe pamant;pentruca Unul singur este Tatal vostru:Acela care este in ceruri. 10.Sa nu va numiti ,,Dascali”;caci Unul singur este Dascalul vostru: Hristosul. Matei cap 23 vers 8,9,10.
 • 0 (0 voturi)    
  Si alte biserici (Miercuri, 11 iulie 2007, 16:42)

  antoniu valentin [anonim]

  Au aceleasi pretentii de a fi fiecare "unica si adevarata biserica a lui Christos"... Cand Crestinismul se va responsabiliza de distrugerea bibliotecii de la Alexandria, atunci se va revolutiona contiinta omului (macar acela crestin).
 • 0 (0 voturi)    
  E vremea (Miercuri, 11 iulie 2007, 16:54)

  oroles [anonim]

  Astfel de afirmatii au fost sustinute intotdeauna de Vatican, intr/o forma sau alta. Nu trebuie sa mire pe nimeni,ci sa ne puna pe ganduri. Politica isi are si ea limitele ei, ce va fi dupa aceea?
 • 0 (0 voturi)    
  @6 (Miercuri, 11 iulie 2007, 17:25)

  Radu [anonim]

  Trantisi o mare prostie. Ce legatura are biblioteca din Alexandria cu articolul de fata? Ce dovezi prezinti in sustinerea afirmatiei ca Crestinismul este responsabil de distrugerea bibliotecii, cind inca exista numeroase semne de intrebare, sunt diverse pareri care pozitioneaza istoric distrugerea de la cucerirea lui Cezar in 48BC pana la cucerirea musulmana din anii 600.
  Comportament tipic maidanez, orice discutie este un prilej de a mai da cu un sfert de adevar dupa Crestinism
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. Antoniu Valentin (Miercuri, 11 iulie 2007, 17:42)

  Din public! [anonim]

  Stimate Domn, pari f. documentat.
  Nu stiam ca crestinsnul are de ce sa se responsabilizaze de distrugerea Bibliotecii din Alexandria. Din cate am aflat de pe net, distrugerea s-a proidus in anul 48 i.Hr., in timpul razboiului dintre Roma si Egipt, din cauza unui incendiu. Avem de-a face cu crestini inainte de Hristos?
 • 0 (0 voturi)    
  Benedict XVI (Miercuri, 11 iulie 2007, 18:03)

  Nicolae [anonim]

  Cum s-a nascut Inchizitia ?,S-ar putea ca Hitlerjugend ,din care papa a facut parte, sa fi lasat urme ?
 • 0 (0 voturi)    
  Deplina identitate a Biserici Catolice subzista in Statul Vatican ori in Biserica Catholica? (Miercuri, 11 iulie 2007, 18:22)

  Discernamant [anonim]

  Apropo de ....." verbul „subzista” „nu poate fi atribuit in exclusivitate decat Bisericii catolice", iar aceasta este singura "in deplina identitate" cu ceea ce isi dorea Christos....eu nu sunt chiar sigur ca Hristos a dorit sa infiinteze o Biserica si un Stat [Vaticanul] ori o comunitate cu tot felul de ordine, parte calugaresti, parte laice, cu diplamati ecclesiastici, cu Banca Sanco Spiritu ca sa nu mai zic de toata industria de croitorie de lux pentru tot felul de haine preotesti, care mai de care mai fitzoase.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru Ionel de la 3 (Miercuri, 11 iulie 2007, 18:27)

  Ilie [anonim]

  Nici un crestin dinafara bisericii catolice nu se poate bucura de o asemenea afirmatie. Daca crestinii necatolici nu sunt ai lui Christos, atunci nu pot fi decat ai Satanei, pentru ca au luat-o pe langa drum si sunt rataciti.
  Si daca nu se intorc de buna voie, cine stie ce se poate intampla. Contrareforma nu a fost niciodata stopata, iar noaptea Sf. Bartolomeu poate fi reeditata (vezi Apocalipsa).
  Cred ca de aceea se "infurie" lumea crestina necatolica, ...si pe buna dreptate.
 • 0 (0 voturi)    
  aia dreapta (Miercuri, 11 iulie 2007, 19:06)

  mental [anonim]

  Pe cine intereseaza asemenea lucru? Daca esti ortodox, nici macar nu te intereseaza si iti vezi de credinta ta. Evident ca atunci cand sunt tehnici de manipulare si alte prostii de genul se infurie TOTI cei care se dau drept credinciosi. Incredibil dar adevarat.
 • 0 (0 voturi)    
  Focul Sfint (Miercuri, 11 iulie 2007, 20:25)

  Sorin Aradean [anonim]

  Eu in locul Papei Benedict al XVI-lea as fi mai rezervat in a considera Biserica Ortodoxa ca fiind de rang secund celei Catolice, atit timp cit prea-bine se stie ca Focul Sfint apare la Betlehem doar de Pastele Ortodox nu si de cel Catolic. Sau ?
 • 0 (0 voturi)    
  C.D.C.-urmasa inchizitiei (Miercuri, 11 iulie 2007, 20:27)

  seb hanes [anonim]

  Actualul suveran Pontif a fost seful Congregatiei pentru Doctrina Credintei din 1981 pina in 2005. Congregatia pentru D.C. a fost intemeiata in 1542 de Papa Paul III, si a fost numita curent Sfinta inchizitie pina in 1908. Cred ca acest papa este ultimul urmas spiritual al lui Torquemada.
 • 0 (0 voturi)    
  De la un ortodox (Miercuri, 11 iulie 2007, 23:36)

  cristi [anonim]

  Invit pe toti cei care fac comentarii care de care mai pripite si fara sens, sa intre pe un sit catolic, oricare, si sa citeasca cu atentie toate documentele despre care va dati parerea fara a cunoaste continutul real. Biserica Catolica nu propaga nici pe departe superioritatea ei fata de alte culte si nu desconsidera pe nimeni. Asa ca va propun sa va documentati intai si pe urma sa va dati parerea.
 • 0 (0 voturi)    
  german (Miercuri, 11 iulie 2007, 23:49)

  ali baba [anonim]

  papica , ai terminat cu desenele musulmane si ai trecut la razboi inpotriva celorlate biserici?
  ca in timpul ww2?
 • 0 (0 voturi)    
  popa prostu (Joi, 12 iulie 2007, 4:15)

  gajiu [anonim]

  Mai oameni buni, ce i-o fi venit astuia acu? Chiar de cate ori trebuie facute comunicate de genul acesta pentru crestinatate? Inafara de catolici cine l mai baga in seama?Parca au traditie astia care au fost bebelusi de -ai lui Hitler pe la scaunul papal;dar italienii mananca paste si pizza, nemtii fac mercedesuri si beau bere, toata lumea este ocupata, iar vaticanul din lipsa de ocupatie, isi permite luxul de a agita un pic apele care oricum fierb. Ce-l doare pe papa, doar da o semnatura! Hristos a lasat un mod de jertfa si a zis ca nimeni sa nu se compare cu celalalt,si cel mai mare sa sljeasca celui mai mic,dar papa se proclama tare de tot.Hristos nu a cumparat credinta oamenilor si sangele mucenicilor cu bani asa cum a facut papalitatea in Ardeal cand le-au dat pamant romanilor iobagi daca trec la catolicism; trebuiau si atunci sa si faca norma de recruti pe an?Ce sa mai zicem ca au tras cu tunurile lui Bukov in manastiri pe a caror altar esra trupul si singele aceluiasi Hristos pe care ei zic ca -l urmeaza!Cam ieftina doctrina asta catolica, nu-i asa? poate ca sfintii catolici se intorc in mormant vazand cum opera de dragoste a lui Hristos devine manipulare si propaganda.
 • 0 (0 voturi)    
  satana (Joi, 12 iulie 2007, 5:15)

  catalin [anonim]

  uite frate la chipul lui - un adevarat satana in straie bisericesti
 • 0 (0 voturi)    
  Ortodox sau Catolic? (Joi, 12 iulie 2007, 5:20)

  Pintea Haiducul [anonim]

  Putem spune despre cineva ca a avut o comportare neortodoxa, nu? Am dat un exemplu doar.

  De ce folosim cuvantul "ortodox" cind e vorba de ceva bun, curat, si nu folosim cuvantul "catolic" , daca tot e biserica catolioca mai tare decit cea ortodoxa?

  De ce nu spunem ca cineva a avut o necatolica?
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Joi, 12 iulie 2007, 5:22)

  radu [anonim]

  Cui dracului ii pasa de papa si de biserica ? Biserica exista doar pentru a conduce masele. Vor si ei putina atentie ... isi cam pierd puterea, is curios cand ii vine ideea sa puna de-o cruciada.
 • 0 (0 voturi)    
  #21- raspuns la Intrebare! (Joi, 12 iulie 2007, 6:37)

  dino [anonim]

  In intrebarea ta se afla si raspunsul! Asa este, biserica exista pentru a conduce masele spre mantuire. Ce invata rau biserica ortodoxa? Care este alternativa?
 • 0 (0 voturi)    
  unica biserica (Joi, 12 iulie 2007, 7:48)

  mackensen [anonim]

  Eu asa cred ca fiecare biserica se declara unica si adevarata Biserica a lui Christos. Altfel nu ar mai avea prea mare sens functionarea lui.
  Deci carei problema?
  :-)
 • 0 (0 voturi)    
  pt Ilie (12) (Joi, 12 iulie 2007, 8:29)

  ionel [anonim]

  Toti cei botezati apartin lui Cristos, indiferent de biserica de care apartin. Dumnezeu ofera darurile sale fara masura tuturor oamenilor. Sunt catolic si e e ceea cred. Prin declaratia sa, Papa nu condamna celelalte biserici, nu le considera inferioare, ci pur si simplu exprima convingerea ca Biserica catolica este asa cum a vrut-o Cristos. Convingerea unui ortodox este alta, a unui protestant este alta. Asta ar trebui sa ne "infurie"?
  Cat despre grozaviile din istorie, e binecunoscut faptul ca in spatele gesturilor de o mare cruzime (precum cel din noaptea Sf. Bartolomeu), au stat in realitate interese politice. Si astazi se savarsesc atrocitati in numele lui Dumnezeu, insa cei care le fac sunt oameni fara Dumnezeu.
 • 0 (0 voturi)    
  CREDINTA CARE NE UNESTE (Joi, 12 iulie 2007, 9:26)

  Om de rand [anonim]

  Cred ca in Rai (daca vom ajunge) nu ne va intreba Dumnezeu din ce biserica sau confesiune am facut parte. Cred ca acolo tot ce conteaza sunt faptele facute aici, pe pamant, in acest scurt rastimp pe care noi il numim generic "Viata" si sufletul curat. Haideti sa traim in pace si buna-intelegere cu totii! Cred ca asta este cu adevarat voia lui Dumnezeu! Religia trebuie sa ne uneasca, nu sa creeza disensiuni, ura si orgolii.
  Cu respect pentru toti cititorii,
  un om de rand
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. 21! (Joi, 12 iulie 2007, 9:31)

  Din public! [anonim]

  Intrebarea ta aduce izbitor cu intrebare pe care Stalin si-o punea - cate divizii are Papa?
  Se pare ca este ceva comun intre voi!
 • 0 (0 voturi)    
  pentru 16 si 25 (Joi, 12 iulie 2007, 10:18)

  emil [anonim]

  ...

  Interesant !

  Dar va sugerez sa redirectionati mesajele voastre , in primul rand spre Vatican !!

  .
 • 0 (0 voturi)    
  ?? (Joi, 12 iulie 2007, 11:22)

  Mircea [anonim]

  Asa, si...? Dumnezeu nu este in noi toti?
 • 0 (0 voturi)    
  interesant; cateva observatii (Joi, 12 iulie 2007, 11:28)

  din intunecimea padurilor seculare ale Moldovei [anonim]

  1. Catolicismul a modificat Traditia... ergo, sinodul de la Ferrara-Florenta; Vatican I & II.

  2. e normal ca Papa sa proclame superioritatea Catolicismului. aici oricum e o contradictie... una e imaginea, alta e baza... le-ar conveni unora ca episcopul Romei sa devina "tolerant"; adica relativist... aici e o mare capcana.

  si daca tot dati stiri d-astea; ar fi bine sa cautati sa vedeti ca in Franta vreo 60% dintre catolici (cati mai sunt) au afirmat ca Adevarul e relativ, si ca toate religiile sunt adevarate...

  pt. asta il respect pe actualul Papa.

  3. nu pot fi de acord, insa, cu el... Ortodoxia = Scriptura & Traditia.

  ar fi instructiv de citit & studiat problematica asta.
 • 0 (0 voturi)    
  pt. marea majoritate dintre noi! (Joi, 12 iulie 2007, 11:53)

  Dino [anonim]

  Din pacate parerile majoritatii dintre noi, despre crestinism sunt "dupa ureche" si "din auzite" in special din surse care nu au nimic de-a face cu subiectul.
  Citim putin, sau deloc, nu facem ce ni se cere - pocainta de pacate, fapte bune, post si rugaciune.

  Cititi Cartile Sfinte si din Sfintii Parinti. Credeti-ma suntem FOARTE departe de ADEVAR.
  Suntem in marea noastra majoritate crestini cu "gura", "caldicei", fara substanta.
 • 0 (0 voturi)    
  datu' cu presupusu' desi nu pricepi mare lucru (Joi, 12 iulie 2007, 11:56)

  lucid [anonim]

  Tipic romanesc, si la gazetari si la majoritatea forumistilor. Habar nu au ce inseamna succesiune apostolica, conceptzia petrina - Tu esti Petru si pe tine voi cladi Biserica Mea - , Sfintele Taine identice cu Sacramentele, Euharistia si Preotzia (Sacerdotziul) comune catolicilor si rasaritenilor, biserici "particulare" in opozitzie cu biserica universala (vezi puzderia de autocefalii estice), etc - dar dau cu papagalul inainte despre nu stiu ce "furie" care a cuprins pe crestini. Jalnic spectacol de sferto-doctism al gazetarilor si cititorilor, unitzi in muget si prostie.
 • 0 (0 voturi)    
  o catolica (Joi, 12 iulie 2007, 12:10)

  alexandra [anonim]

  Imi pare rau ca trebuie sa spun , dar ceea ce face actualul papa este socant . Isi bate joc de tot ceea ce a facut predecesorul lui Ioan Paul al II lea care, atunci cand a murit a miscat chiar si inimile popoarelor necrestice si s-a tinut doliu national chiar si in tarile arabe .In inima mea va fi mereu un singur papa Ioan Paul al II lea ...ce face Benedict este ingrozitor , nu de asta are nevoie lumea , de dezbinare , de rautati si de suprematii . Nu asta e mesajul care trebuie transmis .Poate ca este neamt si de aceea se comporta argoant . Mie una mi-e dor de papa Ioan paul al Ii lea a carui poza o port si acum in geanta si a carui bunatate ma ipresiona pe mine si pe orice alt om de pe lumea asta .
  Sper ca macar consilierii actulaului papa sa isi faca datoria si sa arate ca greseste .
 • 0 (0 voturi)    
  @32 Esti tu catolica cum sunt eu popa! (Joi, 12 iulie 2007, 14:45)

  Tzuca [anonim]

  Fata mamii! Lasa ipocriziile si minciunile! Daca ai fi fost catolica nu debitai prostiile acestea cat tine de mari. Si daca ai fi avut mai mult bun simt, ai fi tacut. Ia-te de mana cu extremistii (ortodoxi, islamici) si nu te mai da lebeda in lighean... Si pentru cultura ta (ca nu te cred nici la faza cu poza papei) predecesorul actualului, Ioan Paul al-II-lea, a afirmat exact acelasi lucru (mai nuantat, e drept) in primavara lui 2000. Cum spuneau alti forumisti nimic nou sub soare! (in afara de tine, o "inocenta catolica"...)
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. 33 (Joi, 12 iulie 2007, 15:13)

  Dino [anonim]

  Ce usor ne jucam cu vorbele!
  Ce intelegi prin extremisti ortodocsi? Dar ce intelegi printr-un ortodox ne-extremist? Pari f. documentat.
  Nu am auzit de un ortodox adevarat, care sa se sinucida din credinta, luand si vietile altora!
  Un credincios ne-extremist este acela care isi traieste viata
 • 0 (0 voturi)    
  Asa,si? (Joi, 12 iulie 2007, 15:48)

  Profanu` [anonim]

  Cel mai bine e de mine..ma doare undeva ca adevarata biserica este aia de la Roma,ma doare undeva ca - stai dom`le asa,ca Allah este profetul,la Mecca salasluieste adevarata credinta -,dinspre partea mea poa` sa fie marele unga bunga zeul crocodil Unicul si Adevaratul.Asa ca toate cele nu stiu cate mii de religii sa fie impreuna si separat Adevarata...Ca si adevarata fiica a mamei omida nu ca impostoarele alea :))..Cel mai fain e sa fii profan si oaie pierduta care va arde in iad,va spun eu :)) Macar iti ai destinele in maini,te bucuri de viata pe care o ai si ti-o traiesti, nu te amagesti "las`,o fi rau in viata asta,da` in rai,mama mama"..Asa ca astept cu nerabdare sa vad reactiile internationale si dezbaterile pe tema "Care este adevarata Biserica,unica careia trebuie sa i ne inchinam?" :)))
 • 0 (0 voturi)    
  istoria religiilor (Joi, 12 iulie 2007, 16:57)

  mihai [anonim]

  daca bine imi aduc aminte isus ia lasat cheile sf.petru?sau nu?iar de atunci sa nascut biserica romano catolica iar dupa cateva erezii bune sa desprins "ortodoxii" di dupa aceea a inceput reforma oameni buni astai adevarul,toti stim asta din istorie..............fara nici o suparare.........................
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. 35 (Joi, 12 iulie 2007, 17:05)

  Dino [anonim]

  Esti naiv si orb!
  Ce destin ai in mainile tale? Ceea ce iti permit altii sa faci! Iti spun mananca asta, imbracate cu hainele astea (de firma bineinteles!), cumpara masinile astea (cat mai mari, pe soselele din ce in ce mai inguste!), consuma cat mai mult pentru “binele” tuturor, traieste-ti viata dupa cum te invata reclamele (vezi Live it to the Max!) si televizorul. Crezi pt. asta te-ai nascut pe lumea asta?
  Gandeste-te cat de liber esti de fapt!
  Esti liber sa iei TOT ce ti se ofera! Asta este de fapt libertatea de a te arunca in gol de la etaj!
 • 0 (0 voturi)    
  definitie cuvinte (Joi, 12 iulie 2007, 20:31)

  Catolic fost Ortodox [anonim]

  Catolic = Universal.

  Ortodox = Ortos + Dox
  Ortos = Drept
  Dox = Stiinta, Cunoastere, Credinta, etc.

  Ortodox = Credinta Dreapta.

  A spune ca ceva e neortodox nu are nici o legatura cu profesiunea ortodoxa ci are legatura cu aspectul NEDREPT, sau STRAMB al unui fapt.

  Ce treaba are Universalitatea cu Credinta Dreapta si cu religiile in mintile unora dintre noi nu pot sa pricep. Daca va legati de cuvinte doar si faceti un joc apoi asociind cu denumirile oficiale date profesiunilor dati doar dovada de necunoastere si imaturitate.

  Cine s-a trezit acum ca s-a nascut ieri va avea o reactie la ce-a zis papa insa cine cunoaste istorie va sti ca nu-i nimic nou cu adevarat.

  Cel mai important e cum existam noi intre noi ortodocsii cu catolicii, baptistii, protestantii, anglicanii si de ce nu si musulmanii si celelalte religii. Nu cred ca exista vreo religie care sa zica ca daca omul de langa tine e bun trebuie sa-i dai in cap daca e de alta religie ci din contra. Cam toate invataturile de natura religioasa ne invata sa fim buni intai cu cei din jur. Asa ca... trezirea la realitate ! Un dus rece ceva... palme peste ochi si apoi sa ne vedem fiecare de credinta lui si de bunatatea proprie intai. In final nu exista decat un singur judecator pentru cei monoteisti.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt 37 (Joi, 12 iulie 2007, 22:00)

  Profanu` [anonim]

  Pai bineinteles ca sunt orb,ca doar nu am vreo lumina sa ma caluzeasca..dar cred ca nu sunt de vina eu..eu sunt un sufllet pierdut fiindca Biserica,ideea de credinta,imi starnesc dezgust..sa nu zic altceva...Daca nu ar fi atatea lumini care vor sa ma calauzeasca,poate as alege una..dar asa...daca ne-ar vedea niste extraterestri cu cata patima ne aparam noi credintele stramosesti,probabil s-ar strica de ras,asa cum voi (nu zic noi),asa cum voi zambiti intelegatori gandindu-va la ce orbi erau cei din antichitate de se inchinau zeului fulgerului,zeitei dragostei,zeitei intelepciunii,zeitei pamantului,zeul soare care se plimba pe cer intr-un car..etc..etc..acum am evoluat,nu mai avem un zeu pentru fiecare aspect si fiecare lucru pe care-l zarim,avem unu singur..Dar extraterestrii aia inteligenti tot s-ar strica de ras vazand dezbateri visavis de "adevaraciunea" vreunei religii particulare...si intre noi doi este o diferenta,una majora...eu daca sunt intr-adevar miscat de vreo batranica si ii intind o hartie de 5 lei,o fac fiindca asa imi spune mie personalitatea sa fac,nu astept nimic in schimb..Pe cand tu,o faci pentru a-ti primi rasplata,adica fiind bun sa accezi in rai..Esti parsiv,as spune,chiar daca nu realizezi...asa ca...cel mai bine e de mine,pot sa nu fur ca ASA VREA EU,pot sa fac sex cu o femeie inainte de a ma casatori cu ea CA ASA VREAU EU..apropo de asta,este evident ca aceste legiau fost gandite de si pentru antici..ar trebui si ele reactualizate,caci caci acum sunt perimate.si-au facut treaba acu mii de ani,dar azi nu prea mai merg..aaa...nu se poate,caci au fost dictate de insusi dumnezeu...mda :)))
 • 0 (0 voturi)    
  lucid si dino starnesc rasul si compatimirea (Vineri, 13 iulie 2007, 9:39)

  unui necredincios [anonim]

  Oameni care cred a se descurca cu niste notiuni si vrajeli particulariste se tin loviti din plin de un har ceresc - inexistent, deci de neinteles. De parca si-ar fi bagat capul intr-o gaura intunecoasa, nu-l mai pot scoate si fac din nevoie un dar divin. Pentru exemplificarea bisericii petrine vezi cel mai vast Camp al Rusinii Catolice, America Latina, in mocirla careia chiar apostolicul Papa s-a infundat rau de tot.
 • 0 (0 voturi)    
  Un document al Vaticanului infurie lumea crestina (Vineri, 13 iulie 2007, 11:00)

  un crestin [anonim]

  Dumnezeu l-a creat pe om liber,cu totala libertate de alegere si ,mai mult decat atat,a respectat deciziile pa care le-a luat omul.Dumnezeu nu forteaza pe nimeni,nu impune,nu da buzna in constiinta unei fiinte (ar avea acest drept,pentru ca tot ce este omul ii apartine Lui,dar nu asa este Dumnezeul nostru).El il atrage pe om cu o dragoste divina care nu oboseste sa astepte un raspuns:"Iata ,Eu stau la usa si bat..."
  Este dureros sa vezi cum tocmai acea institutie care si-a arogat dreptul de a forta constiinta oamenilor ,care si-a impus crezurile cu rugul si tortura,al carei reprezentent se numeste vicarul Lui Hristos pe pamant,ba mai mult :"Domnul Dumnezeu Papa",se declara singura biserica a Lui Dumnezeu .Crezurile Vaticanului nu s-au schimbat,sunt aceleasi de pe timpul Inchizitiei,doar ca acum au luat o forma mai putin batatoare la ochi,mai cizelata,acum Vaticanul stie sa -si adapteze declaratiile societatii post-moderne,dar esenta este aceeasi.Inlocuitorul Tamplarului traieste intr-un palat,vicarul Celui ce a spus ca Imparatia Lui nu e din lumea aceasta ,este condcatorul unui stat ,reprezentantul Celui care a luat chip de rob si care nu a crezut ca un lucru de apucat sa se faca asemenea Lui Dumnezeu ,desi era Imparatul Universului ,se ridica deasupra oamenilor si sustine ca poate ierta pacatele si se face deopotriva cu Cel Prea Sfant.
  Nu vorbesc despre persoane ,vorbesc despre institutii....Cred cu tarie ca in randurile catolicilor sunt persoane credincioase care-L iubesc pe Dumnezeu si care I se inchina Lui dupa lumina pe care o au.Dar ca biserica despre care sta scris ca " se va incumeta sa schimbe vremile si Legea",ceea ce a si facut ,sa faca asemenea declaratii este doar o reconfirmare a politicii Romei.
  Incepe sa se auda din nou vocea balaurului ,cu multe ,diferite tonuri,adaptate lumii noastre delicate,dar in spate este acelasi lucru,razboiul dintre Dumnezeu si Satana.
  Domnul sa ne ajute¡
 • 0 (0 voturi)    
  papa (Vineri, 13 iulie 2007, 11:05)

  costel bardan [anonim]

  Unii au dreptate.Intotdeauna Biserica Catolica a sustinut aceasta afirmatie.Insa acum.tot biserica catolica,adica fiara din ape,isi arata coltii.Urmeaza ca fiara din adanc sa ii faca icoana.Curand,foarte curand.Luati Biblia si veti afla.Concentrativa pe cap 13 din apocalipsa,care e in derulare si se apropie de implinirea profetiei pe deplin.Urmeaza legea duminicala,in america,apoi in tot pamantul,impusa.Altfel vom avea probleme.Vom fi dooua categoriide oameni,cei se inchina fiarei si cei care se inchina lui Dumnezeu.Semnul fiarei este duminica iar al lui Dumnezeu Sabatul.Luati biblia si cu multa seriozitate veti descoperi multe adevaruri in sensul asta.Cine are nevoie de ajutor,sunt la dispozitie.ID :costel_777
 • 0 (0 voturi)    
  Biserica (Vineri, 13 iulie 2007, 13:00)

  and [anonim]

  Toate Bisericile sustin acelasi lucru, ca sunt ele adevarate, BO spre exemplu, ca ea a pastrat sucesiunea apostolica. Fara suprarare, BC de ce nu ar avea acelasi drepturi mai ales ca cei care nu jignesc celelalte culte sunt tot catolicii. Uitati-va numai ce spun ortodocsii despre neoprotestanti sau neoprotestantii despre catolicism sau ortodoxism. Cred ca trebuie sa se mai responsabilizeze si altii nu numai BC.
 • 0 (0 voturi)    
  biserica adevarata si biblia ?! (Vineri, 13 iulie 2007, 18:51)

  danut spania [anonim]

  Este foarte usor sa ne dam cu parerea despre cine este sau nu urmasul lui Petru sau loctiitorul fiului lui Dumnezeu pe pamant ! Dar ce spune Biblia despre cheile raiului si care este biserica cea curata amintita in Biblie? Ca sa fi o biserica adevarata nu trebuie sa vorbesti tu ca esti adevarata ci Biblia sa marturiseasca despre tine ca faci faptele lui ISUS HRISTOS ! BIBLIA spune " DACA MA IUBITI VETI PAZII PORUNCILE MELE " Daca privim in istoria biblica niciun apostol al lui ISUS HRISTOS NU a omorat pe nimeni pentru ca nu a recunoscut ca ei sunt apostolii sai ,si daca ne aducem aminte de incidentul din gradina ghetsemani cand insusi Domnul nostru ISUS HRISTOS A zis lui Petru sa-si bage sabia in teaca! VA INTREB PE TOTI CEI CE CITITI ACESTE RANDURI : CINE A DAT PUTERE BISERICII CATOLICE SA ADUCA INCHIZITIA PESTE TOATA EUROPA SI SA OMOARE OAMENI CU SINGURA NEMULTUMIRE A BISERICII CATOLICE FIIND-CA STUDIAZA CUVANTUL LUI DUMNEZEU.ESTE O RUSINE CA UITAM PREA REPEDE FAPTELE " BISERICII ADEVARATE" SI LUAM APARAREA EXACT LA CINE LUPTA IMPOTRIVA LUI DUMNEZEU SI A CUVANTULUI SAU SI A LEGII SALE! DUMNEZEU sa ne lumineze pe toti prin studierea cuvantului sau.
 • 0 (0 voturi)    
  Aberanta declaratiei a Papei (Vineri, 13 iulie 2007, 22:49)

  Cristian Guidea [anonim]

  Off...este incredibil pt mine. Familia mea este ortodoxa dar sunt si membri catolici. Cum a putut acest hitlerist/nazist sa afirme ca ortodxismul si protestantismul sunt ceva paralel, biserici particulare, fata de catolicism! Ceva mai aberant n-am auzit in viata mea! Stephen Hawkinks l-ar invata un pic.. Pesemne habar n-are cine este. Adica acest dobitoc de neamt imi ia dreptul sa il ador pe Iissus? Crede aced idiot ca am nevoie de acordul lui? Forte ale Vaticanului, ridicati-va si inlaturati--l pe nemernic!! Nu uitati ca i-a atacat si pe musulmani!! Vrem pace, intelegere si iubire! Cristian
 • 0 (0 voturi)    
  Si ce daca... (Sâmbătă, 14 iulie 2007, 13:23)

  SiCeDaca [anonim]

  De ce vorbeste papa Benedict in plus? Daca Iisus nu a respins pe nimeni de ce ar face-o el? In Luca 9, 49-50 este prezentat un episod interesant in care sfintii apostoli gasesc un om care facea si el minuni in numele lui Iisus. Ei au hotarat sa il opreasca pentru ca nu facea parte din numarul lor..."Luca 9, 49. Iar Ioan, raspunzand, a zis: Invatatorule, am vazut pe unul care, in numele Tau, scoate demoni si l-am oprit, pentru ca nu-Ti urmeaza impreuna cu noi.
  50. Iar Iisus a zis catre el: Nu-l opriti; caci cine nu este impotriva voastra este pentru voi."
  Iisus a dat aici o lectie tuturor credinciosilor indiferent de convingerea religioasa si anume ca cine este pentru Iisus nu este concurent lor ci din contra este cu ei. Biserica lui Hristos nu reprezinta o confesiune ci din contra reprezinta pe toti acei ce au trait si traiesc o viata asa cum Dumnezeu o asteapta, o viata de pocainta, supunere si ascultare. Acuma oricine poate sa zica ca face parte din Biserica lui Hristos dar va veni o zi cand totul va iesi la iveala si atunci se vor vedea adevarati credinciosi si falsi credinciosi. Nu va ingrijorati de ce zice papa, Sf.Apostol Pavel spune in efeseni 5, 23"...si Hristos este cap Bisericii, trupul Sau, al carui mantuitor si este..." Nu papa este capul biserici ci Hristos. Coloseni 1, 18."Si El este capul trupului, al Bisericii; El este inceputul, intaiul nascut din morti, ca sa fie El cel dintai intru toate." Si dupa cum stiti nu este vicarul lui Hristos pe pamant.Iisus are un inlocuitor pe pamant si anume persoana Duhului Sfant(Ioan, 14,16 si Ioan 16, 7) ...Si daca sustine ca este urmasul lui Petru ce valoare are?
  Asa Petru a recunoscut ca nu el este piatra sau temelia Biserici.( 1 Petru 2, 14; 1 Petru 2, 7)...Si acuma ce bine era de papa daca nu exista si un Pavel sa clarifice ca nu Petru sau sucesiunea papala reprezinta pe Hristos...Efeseni 2, 20. Ziditi fiind pe temelia apostolilor si a proorocilor, piatra cea din capul unghiului fiind insusi Iisus Hristos.
 • 0 (0 voturi)    
  Biserica Catolica - singura calea spre Dumnezeu ? (Sâmbătă, 14 iulie 2007, 18:07)

  un oarecare [anonim]

  Stimati forumisti,
  Ce frumos ar fi daca ati studia Cuvantul Lui Dumnezeu - Sfanta Scriptura mai intai, si Istoria, apoi ati avea o baza de cunoastre reala care v-ar servii nemijlocit pentru acest tip de subiecte. Ma adresez acelora din comentariile carora reiese evident ignoranta si o lipsa de cunoastere aproape totala (nu va suparati pe mine, cu mana pe inima o spun pentru salvarea sufletelor voastre).
  Spune Dumnezeu prin profetul Osea la cap.4 vers. 6 : "Poporul Meu piere din lipsa de cunostinta. Fiindca ai lepadat cunostinta, si Eu te voi lepada si nu-Mi vei mai fi preot. Fiindca ai uitat Legea Dumnezeului tau, voi uita si Eu pe copiii tai !" Este simplu de inteles, daca am lepadat Legea Lui Dumnezeu (sau si mai rau am contrafacut-o), por sa fiu eu chiar si ... cineva de la Roma , ca nu numai ca-mi pierd sufletul (mantuirea) ci mai duc si pe multi altii la pierzare , lucru pt. care voi raspunde in fata lui Dumnezeu in ziua judecatii Sale.
  Insusi Domnul Isus Hristos spune in Evanghelia dupa Ioan , cap. 14 , vers. 6 : - Isus i-a zis : "Eu sunt calea, adevarul si viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine."
  Stimatii mei , iata deci Calea : - Isus Hristos .
  Veti intreba poate, -ce e cu Petru ? Buna intrebare. El cu adevarat a fost unul dintre primi intemeietori ai Bisericii Primare Crestine , iar lui , dar nu numai , insusi Isus Hristos le-a incredintat aceasta misiune. Doriti salvarea ? Urmati atunci exemplul Domnului Isus Hristos de vietuire , manifestat si in viata crestina a lui Petru si a primilor crestini. E simplu - cititi Biblia ! si veti afla cum au trait ei credinta in mod practic.
  Si aveti incredere , doar au invatat direct de la Hristos si felul acesta de Biserica este cea pe care Dumnezeu si-o doreste.
  Analizati apoi si observati cat de mult se mai aseamana viata unor biserici de astazi, teoretic crestine , si practicile lor, si conducatorii lor ...
  Nu va nelinistiti de ce spun oamenii, ocupativa de ce cere Dunmezeu . EL SA VA AJUTE !
 • 0 (0 voturi)    
  "Nimic nou sub soare" (Sâmbătă, 28 iulie 2007, 12:18)

  varga [anonim]

  Intr-adevar, papa nu a afirmat nimic nou, decat ceea ce sustine biserica pe care o conduce de mii de ani. Nu este de condamnat cel ce conduce aceasta institutie monstruoasa, ci ceea ce reprezinta ea pt omenire. Totusi se poate observa aroganta teutona in comparatie cu bonomia slava. in final va atrag atentia cu un sfat: Temeti-va de Dumnezeu si dati-i slava caci a venit ceasul judecatii Lui !
 • 0 (0 voturi)    
  Adevarata biserica?Care este??? (Miercuri, 1 august 2007, 22:27)

  un simplu om [anonim]

  CERCETATI SCRIPTURILE!!!(Ioan 5.39).
  Stimate persoane!
  Nu vreau sa atac pe nimeni prin cuvintele mele.Vreau doar sa revenim doar la manualul de baza al adevaratei biserici.
  Unde a zis Domnul Isus sa cercetam si ''sfintele traditii''?Sa nu ne mai agitam degeaba pe motivul adevaratei biserici.Sunt 3000 de biserici in lume,fiecare afirmand ca este cea adevarata,care se bat cu pumnul in piept pe tema aceasta.Atunci care este?Pentru a sti care este nu trebuie sa ascultam parerile fiecaruia ci trebuie sa consultam manualul de clasificare a ceea ce este sfant(Biblia).Biserica adevarata este cea care tine Legea lei Dumnezeu(care este vesnica si nu poate fi schimbata de nimeni,niciodata-Matei 5.18) si credinta lui Isus(Apoc 14.12).Cand a primit un om autoritatea sa ierte pacatele si sa schimbe Legea despre care Domnul Isus a zis ca este vesnica???Nu-i de ajuns sa tii Legea ci e nevoie sa ai si credinta lui Isus.Unde e umilinta si smerenia cu care a trait pe pamant Maiestatea cerului?Studiati viata Sa pe pamant si vedeti cat se deosebeste de cea a "bisericii adevarate".Profetiile din Daniel si Apocalipsa,daca sunt studiate cu ajutorul Duhului Sfant,vor arata spre adevarata biserica si il vor descoperi si pe antihrist,care si-a facut simtita prezenta.Acolo sunt descoperite lucrarile sale grozave de a defaima Biblia,de a o face sa dispara sau de a o schimba.Sunt suficiente date care arata cine este.In plus citind Biblia vom vedea care este cu adevarat Legea lui Dumnezeu,fara a fi schimbata de un om,dupa placul sau.Sa nu mai lasam pe altii sa ne "talmaceasca" Scripturile dupa placul lor caci Domnul a afirmat ca le va da intelepciune celor care nu o au.Traim clipe solemne.Toate profetiile din Matei 24 au ajuns pana la pragul implinirii.Acum este momentul sa ne intoarcem la Creator si la Cuvantul Sau.Sa ne lasam in bratul Sau si sa ne incredintam intreaga viata Lui,nu bisericii sau unui om.Cel ce va birui va sta pe scaunul Saui de domnie(apoc 3.21).DUMNEZEU sa ne ajute.AMIN
 • 0 (0 voturi)    
  Declaratia contraversata ale Papei Benedict la XV (Sâmbătă, 25 iulie 2009, 20:02)

  Ioan Marinoiu, [anonim]

  Biserica catiluca are in prezent 1,2 miliarde de credinciosi. cu toata deficientele inerente situatiel istorice tulburi din trecut Biserica Catolica a civilizat lumea, bisericile, ortodoxe, protestante, neoprotestante si anglicana care isi revindeca intaetatea nu pot fi egale cu Biserica Catolica, pentru ca ,toate celelalte Bisericii s-au rupt de Biserica Catolica lasata de insasi Cristos, prin Sf. Apostol Petru, Celelalte Biserici sun Bisericii laice, el nu auharul divin find infiintate de oameni
 • 0 (0 voturi)    
  Ce cacat e asta ?!!? (Duminică, 3 ianuarie 2010, 15:09)

  Bogdan [anonim]

  De ce nu are lumea acces la arhivele Vaticanului? Cine le tine ascunse si de ce??


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by