Vaticanul revendica titlul de "unica si adevarata Biserica a lui Christos" pentru Biserica catolica si numeste bisericile orientale (ortodoxe) care nu il recunosc pe Papa ca urmas al lui Petru drept "biserici particulare".

Declaratiile au fost facute, marti, de Papa Benedict al XVI-lea cu ocazia semnarii unui document care stabileste relatiile cu celelalte biserici crestine, scrie presa internationala.

Documentul Congregatiei pentru doctrina credintei reafirma tezele deja dezvoltate intr-un text publicat pe 5 septembrie 2000, intutulat "Dominus Iesus", care a starnit polemici in lumea crestina, mai ales in randul protestantilor, care nu sunt considerati membri ai unor adevarate "biserici".

Textul publicat marti spune ca angajamentul ecumenic "nu inseamna ca Biserica catolica renunta la convingerea ca este unica adevarata Biserica a lui Christos".

Documentul Congregatiei a dorit sa explice un cuvant din documentul esential al Vativanului "Lumen gentium". Acesta afirma ca biserica lui Christos "subzista" in Biserica catolica.

Verbul "subzista", folosit in defavoarea lui "exista" dupa discutii aprinse, a fost interpretat de teologii liberali drept o recunoastere a faptului ca celelalte Biserici crestine (ortodoxe si protestante) sunt si ele indreptatite sa se numeasca "Biserici ale lui Christos" si ca ecumenismul vrea sa caute adevarul in fiecare.

Dar declaratia "Dominus Iesus", publicata cand actualul Papa Benedict al XVI-lea, atunci cardinalul Joseph Ratzinger, era presedinte al Congregatiei pentru doctrina credintei, a dat o interpretare restrictiva acestui cuvant, fapt confirmat in documentul publicat marti.

Potrivit textului, verbul „subzista” „nu poate fi atribuit in exclusivitate decat Bisericii catolice", iar aceasta este singura "in deplina identitate" cu ceea ce isi dorea Christos.

Bisericile orientale (ortodoxe) care nu il recunosc pe Papa ca urmas al lui Petru sufera de "o lipsa", si nu sunt decat "biserici particulare". In plus, "comunitatile protestante", care dezvolta o alta conceptie a euharistiei si a sacerdotiului, "nu pot fi numite Biserici", mai scrie in text.

Reactii vehemente

Consiliul Ecumenic al Bisericilor, care reuneste peste 300 de comunitati crestine, a criticat imediat pozitia Vaticanului. Consiliul subliniaza ca fiecare biserica este o biserica catolica", scrie presa internationala.

Consiliul cu sediul la Geneva a fost infiintat in 1948 si reuneste biserici protestante, ortodoxe si anglicane. Organismul reprezinta 560 de milioane de crestini din peste 110 tari. Biserica Romano-Catolica nu este membra a Consiliului.