Generalul de brigada Virgil Balaceanu va prelua comanda Brigazii Multinationale din Sud-Estul Europei (SEEBRIG) in cadrul unei ceremonii care se va desfasura joi, 12 iulie la Istanbul, Turcia.

In acelasi cadru, va avea loc si preluarea presedintiei Initiativei Procesului Reuniunilor Ministrilor Apararii din Sud-estul Europei (SEDM) de reprezentantul Macedoniei, doamna Radica Gareva.

Initiativa Procesului Reuniunilor Ministrilor Apararii din Sud-estul Europei (SEDM) a fost lansata in martie 1996, avand drept obiective promovarea cooperarii regionale si a relatiilor de buna vecinatate, dezvoltarea capacitatilor defensive si a cooperarii prin eforturi colective si facilitarea proceselor de integrare in institutiile euro-atlantice.

Statele participante la SEDM sunt Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Romania, Ucraina (din decembrie 2005) si Turcia. La consultarile politice si militare participa, cu statut de observator, Croatia, Slovenia si SUA.

Romania va asigura opt militari in cadrul comandamentului SEEBRIG, care va fi dislocat pana in anul 2011 la Istanbul.

Generalul Virgil Balaceanu a fost comandant de subunitati si unitati de infanterie, comandant al Brigazii 34 Mecanizata Teritoriala si al Brigazii 2 Infanterie Usoara. In perioada august 2006 - iunie 2007, a indeplinit functia de loctiitor al Reprezentantului Militar al Romaniei la NATO si UE.

Presedintia Comitetului de Coordonare a Procesului Reuniunilor Ministrilor Apararii din Sud-estul Europei si a Comitetului Politico-Militar Director, precum si comanda SEEBRIG sunt asigurate timp de doi ani, prin rotatie, de fiecare dintre tarile semnatare.

Din iulie 2005 presedintia politico-militara a MPFSEE este detinuta de Albania, iar comanda militara a SEEBRIG de Bulgaria.

Intre anii 2003 si 2007, comandamentul SEEBRIG s-a aflat, pentru patru ani, la Constanta.