Loulis International Foods Grecia a vindut joi holdingului austriac Leipnik Lundenburger Invest (LLI), controlat de grupul financiar Raiffeisen, participatia de 60% pe care o detinea la Loulis Romania. Valoarea transferului, perfectat pe piata bursiera, a fost de 106,36 milioane de lei (34,08 milioane de euro).

Cele 245,89 milioane de titluri au fost transferate pe piata Deal a Bursei de Valori Bucuresti (unde partile negociaza direct - n.r.), la un pret de 0,545 lei pe unitate. Aceasta tranzactie va fi urmata de o alta, in urma careia LLI va achizitiona de la Loulis International Foods si 60% dintre actiunile companiei Sofia Mel din Bulgaria.

Inaintea tranzactiei, Loulis International detinea 86,09% din capitalul subsidiarei romanesti, iar participatia s-a diminuat la 25,9%.

Loulis Romania a raportat in primul trimestru venituri de 56,1 milioane de lei, in crestere cu 42,7% fata de intervalul similar din 2006, cheltuieli de 53,1 milioane de lei, cu peste 50% mai mari decit cele din primul trimestru al anului trecut, in timp ce profitul net a coborit cu 23%, la 3,1 milioane de lei.

In urma acestei tranzactii, Raiffeisen a devenit unul dintre principalii actori de pe piata de panificatie din Romania si din Balcani. Loulis se numara printre primii cinci producatori din domeniul panificatiei, alaturi de Boromir, Dobrogea, Vel Pitar si Pambac, cotele lor de piata fiind comparabile.

Potrivit datelor companiei, Loulis asigura un sfert din piinea proaspata in Capitala, iar la nivel national se impune pe piata fainurilor. Pentru ca piata este in continua miscare, Loulis a pierdut putin teren, spun specialistii, pentru ca in ultimii ani a investit mai putin.

Daca in 2000-2003, potrivit datelor companiei, s-au investit in jur de 15 milioane de euro anual, in 2004 si 2005, sumele au scazut la numai doua milioane de euro pe an.

In zona Balcanilor, Loulis Group desfasoara activitati in Grecia, Albania, Bulgaria si in Romania. In tara noastra, compania este prezenta din 1999, cind a achizitionat societatile de morarit si panificatie Mopan Tirgu-Mures si Titan Bucuresti. Activitatea de productie la unitatea Titan a incetat in anul 2003, dupa inaugurarea complexului de morarit si panificatie de la Cernica.

In ianuarie 2005, Mopan si Moara Loulis au fuzionat, noua companie purtind numele Loulis SA.

integral in Cotidianul