In mai putin de doua saptamani se va lansa efectiv prima componenta a unui program cu fonduri structurale europene. Lazlo Borbely a declarat ca din 25 iulie, autoritatile locale pot depune la Agentiile Regiionale sau la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei proiectele deja pregatite, pentru a primi finantare prin proaspat lansatul Program Operational Regional.

Conferinta de lansare a POR, la Sibiu
Ioana Morovan/HotNews.ro

In sfarsit, se pot depune proiecte

Potrivit lui Borbely deja exista 35 de proiecte pregatite, care „ar putea fi lansate chiar si maine”, care insumeaza circa 390 de milioane de euro. Pe langa acestea mai exista alte 53 de proiecte in pregatire.

In plus, a declarat Borbely, orice solicitant care incheie contract de finantare pana la sfarsitul anului poate primi 15% din valoarea finantarii in avans.

Declaratiile au fost facute cu ocazia lansarii oficiale la Sibiu a Programului Operational Regional, in prezenta comisarului european pentru politici regionale, Danuta Hubner.

Tot nu sunt destui bani pentru infrastructura

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, a precizat ca 22 din cele 35 de proiecte mentionate de Ministrul Dezvoltarii apartin Regiunii de Dezvoltare Vest, iar din acestea, unsprezece sunt elaborate numai de judetul Timis. Reprezentantul acestei regiuni a declarat ca autoritatile asteapta in cotinuare Ghidul Solicitantului pentru a putea finaliza aceste proiecte.

Un alt reprezentant regional, Ion Preoteasa, presedintele Consiliului de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia a spus ca nevoile de finantare pentru infrastructura depasesc de cinci ori sumele alocate acestui domeniu prin programul ce tocmai s-a lansat.

Comisarul european critica drumurile romanesti

Problema drumurilor proaste a fost resimtita in mod direct de Comisarul european Danuta Hubner, care a parcurs drumul spre Sibiu cu masina. Pe traseul Valea Oltului calatoria le-a pus chiar si oficialilor nervii la incercare, din cauza numeroaselor blocaje provocate de lucrarile de infrastructura in derulare.

Danuta Hubner a mentionat de mai multe ori in discursul sustinut la Sibiu problema evidenta cu care se confrunta Romania. De asemenea, in acelasi context, o alta problema amintita de comisar a fost aceea a sistemului de achizitii publice, care trebuie puternic imbunatatit .

Ministrul Laszlo Borbely a confirmat existenta multor dificultati in acest domeniu. „Trebuie sa rezolvam mai ales problema solutionarii contestatiilor. Numarul de contestatii este in prezent de 3 ori mai mare decat al proiectelor, iar autoritatile de resort nu fac fata”, a conchis Borbely.

Programul Operational Regional, lansat la Sibiu, aloca Romaniei peste 4,6 miliarde de euro, din care 3,7 miliarde sunt fonduri structurale europene si peste 800 de milioane de euro - contributie de la bugetul de stat.