Codul rosu “instaurat” si la piete i-a suparat, marti, pe taranii care si-au adus legumele la vanzare, dar si pe cei care s-au incumetat totusi sa iasa la cumparaturi pe canicula. Intre 11.00 si 18.00 pietele bucurestene au stat inchise, dar cu legumele si fructele la vedere.

Aceeasi suparare si pentru sutele de batrani care au ignorat avertismentele si au venit la ghiseele caselor de pensii la ora pranzului. Cand ghiseele erau, evident, inchise.

Cu toate ca scopul inchideri pietelor era acela ca vanzatorii si produsele lor sa stea la siguranta si racoare, iar cumparatorii la casele lor, lucrurile nu au stat chiar asa. Constantina, una dintre femeile care vinde pepeni in Piata Amzei, spune ca e o prostie “legea asta cu codul rosu”.

Clientii, de asemenea se uita urat spre tarabe, care stau de cealalta parte a sforii ce arata ca piata e inchisa.

"Ce sa fac in alea sapte ore?"

“Eu vin cu noaptea in cap aici si aici stau pana la noapte. Ce sa fac in alea sapte ore? Eu nu stau in Bucuresti si nici nu am bani sa ma plimb cu marfa de colo- colo”, spune vanzatoarea. “Lumea care vine la piata ne ia pe noi sau ne roaga sa le dam asa, dar n-avem voie”.

Alta vanzatoare din Amzei spune ca este dezavantajata de canicula. “Pai in loc sa cumpere de la noi, se duc la magazinul din fata. Oamenii daca vor sa iasa din casa si au treaba tot ies. Nu trebuie sa ne interzica noua sa vindem marfa”.

Femeia, pe nume Elena Macavei, e de parere ca s-a creat prea multa panica, in legatura cu arsita din aceasta vara.

“Noi muncim si pe ger si pe caldura si suntem obisnuiti. Nu sufera nimeni de cald aici. Bem apa, mai transpiram, ne mai facem vant cu o revista si rezistam”.

La sase fara zece oamenii incepeau sa se miste din scaunele lor si se pregateau sa taie sfoara “cu inchis”. Ii asteptau pe clientii pe care fusesera obligati, toata ziua, sa-i refuze. “Eu le-am zis ca la sase deschid si sper sa se intoarca”, a spus un barbat care statea la o taraba de fructe exotice.

Piata Minis, aceeasi poveste

Si Piata Minis din cartierul Titan a trecut prin embargoul instaurat de codul rosu. "Ne-au omorat cu codul lor. Aici e umbra si racoare, nu vedeti cata lume e?", spune Maria Vlad, taranca din Cosereni venita cu legume.

Langa ea, o alta vanzatoare cu mainile crapate de munca priveste la rosiile asezate frumos pe taraba. E ora 14.00 si nimeni nu-i poate cumpara legumele. "Eu zic ca au dreptate sa nu-i lase pe oameni sa iasa din casa la orele astea. E periculos si pentru noi, care suntem obisnuiti cu soarele; dar pentru ei", recunoaste femeia.

Batrani disperati la Casele de Pensii

Canicula nu a reusit sa opreasca lupta impotriva birocratiei. Sute de pensionari obisnuiti cu statul la coada pentru drepturile lor au luat cu asalt Casele de Pensii din tara, in ciuda anuntului ca toate institutiile publice aveau programul intrerupt intre orele 11.00 si 18.00.

La Casa de Pensii din cartierul Vitan, oamenii nici n-au vrut sa auda de intreruperea programului. "Lasati, domnilor, ca aveti aer conditionat, puteti sa lucrati", au strigat zeci de batrani catre functionarii din spatele ghiseelor.

Dar n-a fost chip. Functionarii au inchis la 11.00, iar pensionarii au plecat, furiosi ca treburile le-au fost date peste cap de canicula.