Ministrul Remes a spus, joi, ca fermierii care nu respecta recomandarile specialistilor nu vor primi nici un fel despagubire. "Daca fermierul se abate de la recomandari, o face pe riscul lui, capata experienta pe banii lui. Statul poate sa-i ceara celui care beneficiaza de sprijin financiar folosirea inteligenta a banului", a mentionat Remes.

Potrivit lui Remes, Romania trebuie sa se orienteze spre acele culturi rezistente la seceta. "Trebuie sa uitam de culturile clasice si sa ne orientam spre cele rezistente la seceta. Mai mult, in zona de sud a tarii si in Dobrogea trebuie sa gasim culturi pretabile pentru zone aride", a explicat Remes.

Ministrul agriculturii Decebal Traian Remes a anuntat, joi, ca pana in prezent au fost acordate despagubiri in valoare de 121 milioane lei, pentru toata suprafata pentru care s-au primit dosare, respectiv 348.000 hectare afectate de seceta.

Mai mult de jumatate din culturi au fost calamitate

In Romania, seceta a afectat peste 60% din culturile agricole infiintate in toamna anului 2006. Guvernul a decis alocarea a 500 de milioane de lei pentru despagubiri.

Astfel, fermierul poate sa primeasca o despagubire de 600 de lei pentru un hectar de rapita si pana la 750 de lei pentru hectarul de grau si de secara. Nivelul maxim al despagubirilor va fi de aproximativ 70 % din valoarea cheltuielilor efectuate pana la declararea starii de calamitate.

Pentru a beneficia de acesti bani, fermierul trebuie sa depuna la Directia Agricola Judeteana un dosar care sa cuprinda si documente fiscale care sa justifice cheltuielile facute pentru culturi, insa sunt eligibile doar cele efectuate pana la "data producerii fenomenului". Potrivit legii, producatorul poate solicita despagubiri doar pentru culturile asigurate in prealabil.

Se modifica legea despagubirilor

Remes a mai spus ca intentioneaza sa modifice legea privind despagubirile, dar ca nu va elimina obligativitatea asigurarii culturilor agricole si a anuntat ca aceasta conditie va fi valabila si pentru subventiile din toamna.

"Legea despagubirilor este o lege cu pacate si lucram la modificarea ei, iar in jur de 10 august vom prezenta o varianta de lucru. In actuala lege, modul de calcul privind despagubirile este defavorabil pentru fermieri si vom repara aceasta greseala.

Mai mult, in acordarea despagubirilor se va tine cont nu doar de cheltuielile realizate de fermieri, ci si de productia obtinuta", a spus ministrul Remes.