Rata de inflatie stabilita de Banca Nationala Romana pentru 2009 este de 3,5 la suta +/-1 punct procentual. Decizia a fost luata, marti, in sedinta Consiliului de Administratie al Bancii.

Consiliul de administratie al BNR a examinat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care prezinta o evaluare a contextului macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.

“Perspectivele pe termen mediu sunt de continuare si consolidare a procesului dezinflationist.

Cu toate acestea, presiunile induse de o crestere a veniturilor insuficient sustinuta de sporuri de productivitate, de sporirea cheltuielilor guvernamentale, precum si incertitudinile legate de atitudinea investitorilor fata de pietele emergente, calendarul ajustarii preturilor administrate si evolutia preturilor produselor agricole in conditii de seceta reclama pastrarea unei atitudini prudente a politicii monetare”, se arata intr-un comunicat al BNR.

In urma evaluarii noilor proiectii, tinand seama atat de nevoia continuarii pe termen mediu a procesului dezinflationist, in concordanta cu calendarul prevazut pentru adoptarea euro, cat si de riscurile si incertitudinile privind evolutia pe termen mediu a inflatiei, si in special a factorilor in afara sferei de influenta a bancii centrale, CA a stabilit tinta de inflatie pentru anul 2009 la nivelul de 3,5 la suta +/- 1 punct procentual.

Tot marti, s- a stabilit mentinerea nivelului ratei dobanzii de politica monetara la 7,0 la suta pe an si majorarea nivelului ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit de la 1,0 la suta pe an la 2,0 la suta.

“Consiliul de Administratie al BNR a hotarat majorarea nivelului ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit de la 1,0 la suta pe an la 2,0 la suta, scaderea nivelului ratei dobanzii pentru facilitatea de credit de la 14,0 la suta pe an la 12,0 la suta si reducerea scadentei pentru

operatiunile de atragere de depozite de la o luna la doua saptamani concomitent cu mentinerea frecventei standard pentru organizarea licitatiilor pentru acest tip de depozite (saptamanal, in ziua de luni)”, se arata in acelasi document.