Analiza de joi, de Dan Tapalaga

Ipocrizii la catafalcul Patriarhului

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Joi, 2 august 2007, 0:00


Moartea Patriarhului Teoctist aminteste cumva, pastrand proportiile, de amneziile colective recente manifestate la catafalcul lui Octavian Paler. Trecutul tenebros al celor doi se dilueaza intr-o mare de lacrimi si se evapora odata cu ele.

De spus, tot s-a spus insa cam tot ce trebuia pentru ca imaginea celui care a condus 21 de ani Biserica Ortodoxa Romana sa fie completa: trecutul legionar, colaborationismul cu regimul comunist, refuzul retrocedarii proprietatilor catre greco-catolici, ferecarea dosarelor de colaboratori ai Securitatii, concubinajul Bisericii cu puterea politica de dupa 89.

Asupra acestor aspecte au insistat mai mult agentiile de presa si ziarele occidentale, mai putin cele romanesti. Associated Press, Reuters, The Independent sau Le Monde au scris necrologuri complete, unele chiar foarte critice.

Analistii, jurnalistii si politicienii romani au preferat trei tipuri de atitudini: fie l-au glorificat si cvasicanonizat pe defunct (Ziua, Gandul, Jurnalul National), fie au mimat un echilibru pios si un discurs iertator, dar cam fatarnic (Evenimentul Zilei, Cotidianul, Realitatea TV), dar tot au strecurat cite ceva „de rau” ca sa nu para complet lobotomizati,
fie au lasat la o parte orice prejudecati si si-au vazut de treaba („BOR, la rascruce”, Romania Libera 1 august, „Decorat si in Paradis”, Romania Libera 2 august).

Intr-o tara cu cel mai ridicat grad de religiozitate din Europa, unde Biserica se afla in topul increderii cu procente uriase, pare cam dificil sa-ti pastrezi luciditatea, decenta si onestitatea. Cu ochii pe sondaje si pe asaltul populatiei la Patriarhie, redactiile si-au ales verbele cu grija, la fel ca politicienii. Cinic, dar eficient.

Bun, presa populista, analistii propagandisti... faca-se voia lor. Responsabilitatea si coerenta n-au fost niciodata punctul lor forte. Ei nu antreneaza pozitii oficiale, intiparite in paginile istoriei. Cei care reprezinta institutiile statului au dat insa probe de schizofrenie politica si incoerenta, starnind usoare confuzii morale in randul celor cu un dram de gandire autonoma.

Or cu ei se face istoria. Actele lor au semnificatii profunde, iar ele transmit mesaje importante. Si ce ne transmit: ca negrul de ieri poate fi astazi cu totul alb.

De exemplu: Guvernul declara zi de doliu national, stergand granita intre stat si biserica, teoretic separate. Cu o mana, Traian Basescu ii acorda Patriarhului cea mai inalta distinctie, cu care au mai fost onorati doar cativa sefi de stat si personalitati din afara tarii. Cu cealalta mana, i-a intins, la sfarsitul anului trecut, un raport demolator, pentru Biserica si Patriarh deopotriva.

Si atunci, ce sa intelegem de fapt? Ce sa le spunem familiilor preotilor morti la Sighet? Ca martirii lor, niciodata razbunati indeajuns, vor sta pe pamant la picioarele statuii ridicate post mortem de statul roman Patriarhului Teoctist? Ca, in Romania, poti sa cazi in cele mai grele pacate, poti comite cele mai grave compromisuri caci ele iti vor fi iertate si chiar rasplatite pe pamant cu medalii si onoruri oficiale de indata ce treci pe lumea cealalta?

Complicat raspuns, mai ales daca cititi pasajul despre Patriarhul Teoctist din „raportul Tismaneanu”, document oficial adoptat in Parlamentul Romaniei:

„ (...) Istoricii ortodocsi din vechea generatie au apelat la jenante mijloace de a ascunde detentia episcopilor uniti in manastirile ortodoxe in perioadele 1948-1950 si 1955-1970.

De altfel, partea cea mai dureroasa si delicata a memoriilor lui Iuliu Hossu este cea consacrata raporturilor cu ierarhia ortodoxa, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla consemnand cu o profunda tristete purtarea cinica si lipsita de pocainta a unor prelati ortodocsi, precum patriarhul Justinian Marina, mitropolitii Nicolae Balan si Iustin Moisescu, episcopii Nicolae Colan si Teoctist Arapasu.

Cu cel din urma, Iuliu Hossu a purtat mai multe discutii in contradictoriu atat la Curtea de Arges, cat si la manastirea Ciorogarla. Ierarhul greco-catolic noteaza ca, la 14 august 1956, a fost vizitat la Ciorogarla de episcopul vicar Teoctist si de Alexandru Ionescu, vicar patriarhal, care i-au adus trista veste a separarii de cei doi confrati, episcopii Alexandru Rusu si Ioan Balan.

Aceste intalniri sunt surprinse si de documentele organelor represive: spre exemplu, o nota a Securitatii din 12 septembrie 1956 consemneaza ca:

„din convorbirile avute cu Iuliu Hossu si [Ioan] Balan, se constata ca ei nu renunta cu nimic la credinta lor politica si religioasa. Hossu a declarat in fata episcopului T[eoctist] Arapasu, Al. Ionescu si I. Florea: «Credinta noastra este viata noastra. Atunci cand ni se va lua viata, atunci vom fi dezlegati de credinta noastra»”.

Atat Iustin Moisescu, cat si Teoctist Arapasu, succesorii patriarhului Justinian, desi faceau parte din tabere ecleziale rivale, au ajuns in fruntea BOR datorita loialitatii dovedite fata de conducerea Partidului Comunist, primul avand si o proasta reputatie de politruc.

Amandoi s-au remarcat ca sustinatori ai „luptei pentru pace”, tema favorita a propagandei comuniste, de fapt parte a discursului isteric antioccidental, in care au fost angrenati prelati si preoti, deveniti activisti in asa-numitele Comitete de Lupta pentru Pace.

Cateva documente descoperite foarte recent in fondul CC al PCR - Sectia Cadre, reprezentand fisa de cadre a Prea Fericirii Sale Parintele Patriarh Teoctist, indica cu claritate faptul ca apartenenta la aceste comitete a fost intr-un fel o conditie a ascensiunii sale catre cea mai inalta demnitate ecleziastica, a fost pretul platit pentru ca factorii decizionali de la varful PCR sa-l accepte mai intai ca episcop, apoi mitropolit si, in fine, in 1986, patriarh.

Faptul ca arhimandritul (si mai apoi episcopul) Teoctist a fost inca din 1948 mesagerul puterii politice pe langa episcopii greco-catolici aflati in detentie a avut urmari care s-au vadit chiar si dupa 1989, exacerband resentimentele multor clerici si credinciosi uniti.”

669 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  ipocrizia salveaza Romania (Joi, 2 august 2007, 20:54)

  goranescu [anonim]

  ce ne faceam fara ea ?
  mai puteam petrece o zi macar pe acest picior de plai, gura de rai ?

  nimic nu e batut in cuie sau canoane in Romania.
  nici macar biserica nu stie ce-s alea.
  noroc cu presa asta libera care salveaza ipocrizia.

  tapalaga, nu vezi ca vorbesti singur ?
 • 0 (0 voturi)    
  analiza de poimarti (Joi, 2 august 2007, 20:55)

  tarciziu [anonim]

  citeam ... ,, analiza dejoi ,, a d-lui Tapalaga..
  ma gandeam ca atata ura si atata incrancenare nu-si au rostul in nici o zi a saptamanii..
  randurile scrise de ...dan tapalaga sunt deja o inpietate nu numai pentru lumina zilelor lasate de dumnezeu si botezate de noi OAMENII ,pacatosi cei drept , dar sunt o inpietate si fata de spiritul uman si cu atat mai mult pentru un crestin.
  stau si ma minunez , de unde vine atata ura viscerala , ..nu stiu.., poate dintr-o frustrare la fel de mare precum ura d-lui tapalaga ..
  un om poate gresi , desigur , dar tot un om poate face fapte bune si acele fapte pot fi mai mari decat greselile ..inerente uneori..
  oare Patriarhul nu a facut si fapte bune ?
  ?!
  fie si numai pentru ca a facilitat intalnirea celor doua mari religii crestine si tot are un loc in inimile noastre
  cata dumnezeire a fost la intalnirea cu Papa de la Bucuresti cand poporul cel mai mult sau mai putin credincios a strigat ,, UNITATE ,,
  numai pentru acest lucru si este ,, CEL MARE ,,
  :)
  DE UNDE ATATA URA ...DAN TAPALAGA!!
 • 0 (0 voturi)    
  corect (Joi, 2 august 2007, 20:55)

  szm [anonim]

  corect. nu merita nimic!..imi pare rau sa spun asta...dar nu merita nimic...
 • 0 (0 voturi)    
  si acum ce vrei???....Dreptate? (Joi, 2 august 2007, 20:59)

  iulisimo [anonim]

  E frumos sa scrii de la un birou nou, in fatza unui laptop de ultima generatie.Oare tu in locul lor ce ai fi facut?? Fa si tu ceva cu care sa ramai in istorie, si iti promitem ca la moartea ta o sa rostim un cuvant de iertare, si poate o sa iti dam si gradul de Colan (sincer nu stiu ce e aia).
 • 0 (0 voturi)    
  Mirate felicitari (Joi, 2 august 2007, 21:01)

  un tip plictisit [anonim]

  Iata dom'le ca se poate scrie & asha ceva!
  Bravo!
  In fine!
  & nu s-a surpat Cerul!
  & nu s-a daramat Ortodoxia!
  & nu s-a aneantizat Tzarishoara!
  Rar, da' se poate!
  E bine.
  Inca o data: BRAVO!
  Ia sa vedem acu' comentariile Bunilor Rromani Verzi (& apoi Roshii - evident!)...
 • 0 (0 voturi)    
  Ipocrizii la catafalcul Patriarhului (Joi, 2 august 2007, 21:26)

  Bunul Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca! [anonim]

  Ce mi se pare mie interesant este nu faptul ca, la fel ca si oricare muritor, si fostul Patriarh a avut greselile si pacatele sale ci ca dintr-o data la ora trecerii sale in cele vesnice se gasesc conteporeni de-ai nostri sa inceapa sa vada si sa faca cunsc cele stiute deja.
  Nici o secunda nu mi-a putut trece prin minte ca cineva fie ea fata bisericeasca a putut avea o functie in ierarhia unui regim comunias fara ca sa faca concesii.
  Cred ca nimeni care s-a nascut inainte de anii '70 poate spune sa cineva se putea realiza doar pe puterile sale fara a fi cel putin acceptat de Partid.
  Inteleg ca cel mai usor este sa critici si sa vezi ce-i rau in alti dar nu trebuie uitat o vaoba veche de cind lumea pe care strabunicul meu o zice si pe care bunica mea, sotie de detinut politic la Aiud condamnat doar pentru ca era inginer la munca zilnica pe viata, o spunea cu o detasare pe care doar cineva care cu adevarat a suferit :"Vii cu vii si morti cu morti".
  Nu inteleg de ce atunci cind Patriarhul a fost in viata si se stiau toate cele traite nu s-a cerut inlaturarea sa ca o relicva comunista. Nu inteleg de ce acum cind se pregateste pentru judecatea de apoi se gasesc oameni care probail in timpul vietii nu au condamnat cu la fel de multa indirjire.
  Mai stiu de la bunica mea ca nu trebuie sa port nimanui ranchiuna ci doar sa incerc sa evit persoana care mi-a facut si poate sa imi mai faca rau. Asa a facut si ea cu cei care i-au distrus in vremuri comuniste viata si au vrut sa spuna ca doar asta se putea face atunci.
  Stiu sigur ca atunci cind le-a venit timpul pentru toti bunica mea a spus o rugaciune si s-a rugat la Bunul Dumnezeu sa-i ierte.
  Daca cumva cineva crede ca Patriarhul Romaniei a gresit fata de dinsul sint mai mult sigur ca Sfintia sa si-a cerut iertare pentru toate cele care i-au trecut prin viata.
  Acum este rindul nostru sa ne rugam si sa spunem
  Bunul Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca!
  si sa lasam "Vii cu vii si mortii cu mortii"
 • 0 (0 voturi)    
  LA PLECAREA PATRIARHULUI... (Joi, 2 august 2007, 21:54)

  Cristian [anonim]

  Articol excelent ! cred ca in tara noastra ar fi nevoie de o schimbare la conducerea BOR, un lider nepatat de trecutul comunist cu vederi europene; sunt surprins de faptul ca la deschiderea matinala a postului de radio national este difuzat TATAL NOSTRU; unde oare in Europa politica in care am intrat se mai intampla acest lucru?
 • 0 (0 voturi)    
  Fiecare pastor is apara propria sa turma (Joi, 2 august 2007, 21:59)

  OMG [anonim]

  Fiecare lider urmareste interesele multimii pe care o
  reprezinta, la fel si fiecare pastor poarta grija propriei turme.
  Ierarhii si credinciosii ortodocsii nu sunt vinovati de
  suferintele pe care le-au indurat greco-catolicii in perioada
  stalinista, toti au avut de suferit, toti au fost obligati la
  compromisuri, unii le-au ca n-aveau incotro, din slabiciune
  sau din nevoia de a evita un rau mai mare, apoi fie s-au
  complacut sau au regretat si s-au cait, e istorie. Dezavantajul
  greco-catolicilor a fost ca ei au fost considerati de comunisti
  drept adevarate oi negre - prin supunerea fata de Vatican si
  de aceea au avut cel mai mult de suferit, dar in esenta toata
  biserica a fost stigmatizata de comunism.

  Autorul articolului paacatuieste inca o data, prin fariseismul
  sau, ca si Tismaneanu, invocand iarasi aceleasi suferinte ale
  greco-catolicilor si "ipocrizia' ortodocsilor. Intrebare: care pret
  e mai mare, grija turmei incredintata de Dumnezeu, sau
  vanitatea de a ramane student la facultate dupa ce ai lasat-o
  gravida pe amarata aia?
 • 0 (0 voturi)    
  iertare ca iertare... (Joi, 2 august 2007, 22:09)

  nnn [anonim]

  ca trebuie sa iertam greselile acestor oameni care au tradat biserica de dragul sigurantei, de acord. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ii glorificam. Daca este un cuvant de lauda care trebuie adresat, acesta trebuie adresat preotilor ortodocsi, catolici, pastorilor protestanti sau neo-protestanti care au infundat inchsorile, ale caror nume nu le vom cunoaste niciodata, oameni care nu au facut sacrificii de credinta doar ca sa isi salveze viata. cu totii suntem pacatosi, dar cu totii ar trebui sa admiram pe cei care sunt de admirat, nu surogate.
 • 0 (0 voturi)    
  sa nu exageram (Joi, 2 august 2007, 22:29)

  cc [anonim]

  pentru cei care zic ca a facut si fapte bune. sigur a facut dar poate nu e un motiv sa primeasca cea mai inalta distinctie in stat.
  daca era un lider de calibrul papei Ioan Paul era ceva dar asa.... chiar si numai pentru ca are prea multe pete negre pe cv.
  daca e s-o luam asa si ceausescu o fi facut fapte bune.
  era nevoie de un articol ca al lui Dan Tapalaga.
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari pt. articol!! (Joi, 2 august 2007, 22:48)

  Eu [anonim]

  Ma bucur sa vad ca mai sunt si oameni lucizi in tara asta!!! Felicitari pentru demnitatea de a spune lucrurilor pe nume. Cat despre Preafericitul ma tem ca nu cumva acum in fata judecatii sa fie preaNEfericit fiindca desi medaliat aici jos sunt sigur ca acolo sus va fi judecat "dupa binele sau raul pe care-l va fi facut cat era in trup." E pacat ca nu stim sa privim lucizi nici macar la istorie...ce sa mai vorbim de viitor!!!!
  Dumnezeu sa ne ierte pe noi....pt. ca pentru Preafericitul e prea tarziu!!!
 • 0 (0 voturi)    
  21 - lucky number. (Joi, 2 august 2007, 22:49)

  B [anonim]

  Bun - A fost ce a fost pe vremea lui Ceausescu. Bun. dar faptul ca a ramas acolo dupa revolutie, faptul ca nimeni nu i-a smucit scaunul de sub preasfintitul Fund - ce inseamna? Chiar sunt atat de dobitoc si nu stiu ce poate sa insemne. Vreo idee????
 • 0 (0 voturi)    
  ecumenism?! (Joi, 2 august 2007, 22:51)

  brownie [anonim]

  Mai terminati fratilor cu discursul despre nevoia unui lider nou cu tenta europeana. Chiar asa, vindeti credinta adevarata doar pentru a fi bagati in seama de Europa? Ecumenismul este o erezie. Nu confundati necesitatea de a avea un lider nepatat de comunism si curat in credinta ortodoxa, cu ecumenismul. Orice teolog va poate explica asta.
 • 0 (0 voturi)    
  glodul de joi (Joi, 2 august 2007, 22:52)

  Anton [anonim]

  E dureros si regretabil, ca bunul Dumnezeu rabda astfel de "scriitoricuti" de tipul lui dan tapalaga (nu se indura mana de a scri porecla aceasta cu majuscule). Ganduri insarate murdar si ne crestineste. E trist si regretabil de constata o astfel de libertate a cuvantului.
 • 0 (0 voturi)    
  De acord cu toti (Joi, 2 august 2007, 23:07)

  ins [anonim]

  Nu cred ca are nimeni dreptul sa condamne moralitatea nimanui dupa fapte "comise" inainte de 89 ! Eram doar in clasa I pe atunci si poate exagerez putin, insa cred ca in acel moment a fost unul extrem de dramatic pentru aceasta societate si e foarte greu sa privesti acum dincolo de el fara sa ai o imagine foarte distorsionata.
  Insa pot fi privite mai obiectiv faptele savarsite de unii de atunci in coace, care cu toata aceasta "democratie", in goana lor dupa "mai sus" si "mai mult" au reusit sa faca lucruri care l-ar fi ingrozit chiar si pe bietul Ceausescu !
  Iar daca e sa se spuna adevarul, cel mai folositor ar fi cel de la 89 incoace. Iata un subiect:
  De ce credeti ca degeaba l-a decorat Basescu pe preafericit ? >:)
 • 0 (0 voturi)    
  da, bine zis, analiza dintr-o joi pe 32 (Joi, 2 august 2007, 23:10)

  unu mai tanar [anonim]

  mai baieti, astia asa mai inversunati si scrashnitzi, inclusiv autorul, la 32 de ani ai mei n-am prins nici vremurile alea 'tenebroase', nici nu-mi aduc aminte ce si cum cu Patriarhul dupa revolutie; undeva prin 98 as putea zice ca a inceput sa ma 'intereseze' 'religia'.

  n-am avut rude care sa-mi povesteasca ce zice in raportul ala, ca cu legionarii, ca cu retrocedarea, cu greco-catolicii etc., subiecte pe care ma abtin sa le comentez si asta din prea mult bun simt caci altfel tare mi se par 'lucrate'.

  credinciosul vrea sa se apropie de Dumnezeu, se indreapta catre Dumnezeu, priveste catre Dumnezeu (nu se uita la cei ce croncane pe margini), crede in Dumnezeu, crede ca puterea lui Dumnezeu de a ierta pacatele a fost lasata urmasilor apostolilor, adica actualilor preoti si ierarhi care sunt oameni si pot gresi insa doar prin ei (prin harul ce li s-a dat) se iarta oamenilor pacatele.

  *daca la unii sistemul le-a dat ecran albastu la ce am zis mai sus, recomand sa se opreasca aici sa nu apara avarii si la hard

  ca atare credinciosul se roaga la Dumnezeu pentru preot si ierarh sa il ierte, caci e si el om, cum am zis, supus greselii, asa merge treaba in Biserica, se roaga unul pentru celalalt, isi 'acopera' - a nu se intelege 'ascund' - cu rugaciunea greseala celuilalt, asta nu inseamna ca se baga gunoiul sub pres caci fiecare stie ca parerea de rau si pocainta sunt obligatorii.

  la moartea cuiva crestinul stie ca sufletul aceluia da socoteala, stie ca acela a gresit (orice om greseste) si mai stie ca trebuie ajutat prin rugaciune.cu cat mai mare raspunderea in viata, cu atat mai mare socoteala ce trebuie s-o dea.
  d-aia se zice Dumnezeu sa-l ierte, d-aia se evoca momentele bune si realizarile respectivului, caci daca noi aici pe pamant judecam, si Dumenzeu judeca in cer si invers; asa se intampla.

  foarte pe scurt, cam asta e cu credinta ortodoxa; unii inteleg, altii nu si mai mult, dau cu mizerie; si ce moment si-au ales...

  jalnic si deprimant
 • 0 (0 voturi)    
  Sa fim seriosi (Joi, 2 august 2007, 23:11)

  Ma Numeau Parintele [anonim]

  Patriarhul ortodox Teoctist a plecat dintre noi. Aceasta nu inseamna sa uitam tot raul pe care l-a facut Teoctist Arapasu in timpul vietii sale. Nu putem uita ca prin el su fost furate bisericile greco-catolice a doua oara (prin neretrocedarea lor). Sa nu uitam ca acelasi Teoctist Arapasu a fost unul dintre sustinatorii inveterati ai regimului comunist. Sa nu uitam ca, dupa '89, acelasi Teoctist Arapasu a reusit sa blocheze dosarele de turnatori ale preotilor. SI acum vedem ca Trimisul lui DUmnezeu pe Pamant (dupa cum s-a declarat Basescu nu demult, intr-o biserica pastorita de acelasi Teoctist Arapasu), dupa ce aproba un raport de condamnare a comunismului ii premiaza (chiar si postmortem) pe cei amintiti chiar in acel raport ca si agenti ai comunismului. Ii propunem Basescu-lui sa ofere aceleasi ordine lui Ceausescu, Gheorghe Gheorghiu Dej si altora, care inca sunt in viata. Imi este rusine ca traiesc in tara care ofera cele mai inalte ordine criminalilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Boborul (Joi, 2 august 2007, 23:15)

  Ma Numeau Parintele [anonim]

  As vrea sa amintesc colegilor de pe acest site ca acelasi bobor care striga unitate la venirea Papei in Romania striga si "Moarte intelectualilor" cand minerii soseau in Bucuresti sub obladuirea lui Ilici si a Patriarhului Ortodox al Romaniei. Dumnezeu sa il ierte! Aveti dreptate asa ar trebui sa spunem si asa spun. Sa il ierte Dumenzeu, dar sa nu uitam cine a fost el.
 • 0 (0 voturi)    
  propunere (Joi, 2 august 2007, 23:17)

  mao [anonim]

  la moartea semenilor propun sa i ardem pe rug, sa le publicam tot dosarul, sa i blestemam pentru ce mai au de dus pe lumea de apoi si daca se poate si sunt valizi, avem de extras citeva organe pentru bancile cu pricina.
  te ar multumi prietene analist de la catafalcul unde vezi numai ipocrizii?
 • 0 (0 voturi)    
  La noi ca la nimeni! (Joi, 2 august 2007, 23:28)

  pope [anonim]

  Romanul nu poate sa treaca peste un eveniment,fie de bucurie,fie de tristete,fara sa-l analizeze pe toate partile.
  Trebuia sa scoata la lumina ceva care sa compromita personalitatea patriarhului.De ce nu au facut asta cat a fost in viata?Atunci nu au avut curaj?S-au temut de ceva?Acum degeaba
  mai scormonesc trecutul lui comunist.De acolo din ceruri,probabil se uita la ei cu mila. Lasati-l,acum sa se odihneasca in pace,ca nimic nu- l mai afecteaza.
 • 0 (0 voturi)    
  de acord cu nnn (Joi, 2 august 2007, 23:31)

  micsunica [anonim]

  Sa nu uitam ca au fost atitia preoti care si-au lasat oasele in temnitele comuniste.
  Iertata-mi fie parerea, dar nu pot accepta fara strangere de inima sustinerea ca au fost nevoiti sa faca anumite concesii. Daca e sa il luam pe fostul patriarh ca reper moral, dupa cum ni se sugereaza cu asiduitate in ultimele zile, am pretentia sa fi fost demn, vertical si curajos.
  Sigur ca nu putem pretinde unui popor intreg sa fi fost un neam de martiri, sa-si fi asumat eroismul in anii comunismului, dar de la preotii nostri, iar de la cei aflati in conducerea BOR-ului cu atit mai mult, nu pot sa nu am o asemenea pretentie.
  Felicitari pentru articol.
 • 0 (0 voturi)    
  Trebuiau sa poarte un nume: erori (Joi, 2 august 2007, 23:33)

  Marc Antonescu [anonim]

  Nene Tarciziule (esti cumva ruda cu Tarquinius Superbus?)
  Nimic nu uraste neamul romanesc mai tare decat adevarul. Si nimic nu-l incanta mai mult decat sa boteze crimele "erori". Cu totii am mai comis erori, ce Dumnezeu... Am mai bagat in pamant cate-o biata epileptica, sutindu-i 4000 de Euro si zicand c-am exorcizat-o, dar si-a bagat Dracu' coada de-au omorat-o doctorii, am mai bagat in pamant si niste popi greco-catolici ca sa le luam bisericile plus alte maruntisuri etc. etc. ... Oricine poate gresi, iar noi avem de gand sa gresim tot asa inca o mie-doua de ani. Morala e o chestie jidaneasca adusa de ocupantii sovietici... Da cu dusmanii de pamant, nene Tarciziule, ca numa' ura e de capu' lor! Viscerala!
 • 0 (0 voturi)    
  @ #7, cu radioul national (Joi, 2 august 2007, 23:35)

  aici alo, radio romania [anonim]

  domnu, dupa cum poate ai auzit ca se barfeste, Biserica se bucura in Romania de cea mai mare incredere si, cintandu-l pe autorul articolului (scris dealtfel in dulcele stil hotnews) suntem cea mai religioasa tara din Europa.

  Si, ca sa-ti mai vand un secret, a trecut la cele vesnice (a murit, n. tr.) intai-statatorul Bisericii.

  Sinergizand premizele de mai sus, mi se pare absolut normal sa se auda la postul national de radio TATAL NOSTRU

  mata ce sperai, ca 'Europa politica' sa te scape de Biserica, de trairea religioasa a celor din jur? io-te ca nu, sau cel putin nu atat de repede pe cat credeai.

  "cred ca in tara noastra ar fi nevoie de o schimbare la conducerea BOR" - frateee, habar n-ai ce e BOR, pentru tine e o simpla institutie formala si ierarhica...

  vrei sa aiba un lider cu vederi europene dar nu vrei sa auzi TATAL NOSTRU la radio...

  uh beibe, naucitor sistem de gandire mai ai... ma intreb daca stii ce vrei cu adevarat...
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. Dl. Tapalaga (Joi, 2 august 2007, 23:56)

  Un lobotomizat! [anonim]

  Credinta poate crea fie o iubire nemarginita, fie din pacate, o ura nemarginita.
  Merita a fi observat cum astfel de subiecte genereaza o ura din partea unora, mai mare decat daca am fi avut de-a face cu un criminal in serie!
  Ce i se reproseaza acuzatului:
  Trecutul legionar - adica ce a facut, a omorat pe cineva, a ars vre-o sinagoga? Multi mari intelectuali au fost legionari intre Razboaie (pacatele tineretii!!!). Si le-a trecut!
  Colaborationismul cu regimul comunist - nu a fost singurul. Sa vorbim la concret, ca vad ca suntem la un proces. Care este exact fapta comisa? Un citat mozaic spune ca “daca salvezi un suflet/om, ai salvat intreaga omenire”! Stii ce a fost in sufletul lui, si de ce a facut-o. Ce inseamna “purtarea cinica si lipsita de pocainta a unor prelati ortodocsi”? Poate fi ceva grav sau .... nu! Dupa standarde de political corectness poti obtine si 1 milion de dolari dintr-un astfel de proces.
  Refuzul retrocedarii proprietatilor catre greco-catolici - aici ajungem la lucruri materiale unde ne pricepem mai bine. Stiu ca incet s-au retrocedat. NU poate fi crucificat pentru asta!
  Ferecarea dosarelor de colaboratori ai Securitatii - cel mai grav ar fi daca s-a incalcat secretul spovedaniei, astfel obtinandu-se informatii folosite ulterior ca santaj. Este FFFFFFFFFFFFFFFFF. grav pentru cel care a turnat.
  Concubinajul Bisericii cu puterea politica de dupa 89 - mai concret, despre ce vorbim strigator la cer. Daca nu colabora era rau - se opune integrarii Euro Atlantice!, daca colaboreaza - iar e rau! Deci in ce a constat infractiunea?
  Continuarea in mesajul urmator!
 • 0 (0 voturi)    
  Nice (Joi, 2 august 2007, 23:57)

  Semaca [anonim]

  Mi-a placut articolul. Mi-au placut si comentariile. Rarisima ocazie de a citi ceva scris, cel putin asa pare, "cu coloana vertebrala" si comentarii sincere "din inima" , si nu oligofrenisme gen "basescu sau iliescu". Am 33 de ani, nu mult. Am prins perioada in care se darma in draci, in care Ceausescu era "karateca" ala din banc. Care banc nu-l stim cu totii, dar o parte il stim, si e mai bine asa. Orice nu se putea darma, se muta. Am vazut, tot plimbandu-ma catre scoala cu tramvaiul 14, o biserica departandu-se de strada (nedisparand total din vedere). Era in acelasi timp cu primele mutari ale cladirilor in epoca ceausista. Si ma gandeam, ce tare sa muti o cladire cu locatarii in ea, dupa cum ilustra la tv Anca Fusariu...
  Cladirile vechi trebuiau sa faca loc noii civilizatii. Pacatele tineretii, unei batraneti veritabile. Nu neaparat cinstita dar dornica de a repara greselile de demult.
  Cand a murit, m-am gandit: Da-l dracu', in vremea lui Ceasca nu a fost in stare sa se opuna, cat a fost in viata nu a fost in stare sa construiasca nimic.
  Si totusi am inceput sa-mi dau seama ca daca moartea ar ajuta unei creatii indreptata catre oameni (gen vizita Papei, si reglementarea raporturilor patrimoniale cu alte biserici) atunci acea viata nu va fi fost chiar in van oricat rau ar fi pricinuit in timpul ei (vezi "sunt de acord cu moartea lui Maniu").
  Pe de alta parte, alergic fiind la promisiuni electorale "post motrem", Catedrala Neamului mi se pare inutila, poate un Spital Ortodox (daca nu Crestin) pentru persoanele fara venituri, ar fi, binevenit. Eu cred ca daca avem un Neam, catedrala lui e inutila ca doar n-o sa crapam cu totii maine.
  Importanta in viata Patriarhului mi s-a parut diplomatia. Lucru ce nu a insemnat a nu calca pe cadavre. Oricat de crud ar suna, unele biserici au fost "doar" mutate. Lucru cu care nu multi politicieni se pot lauda. Dumnezeu sa-i ierte. Pentru ca doar El poate.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. Dl. Tapalaga (Vineri, 3 august 2007, 0:03)

  Un lobotomizat! (dar nu ziarist!) [anonim]

  Continuare

  Ce i se reproseaza? Ca a fortat pe ierarhi greco catolici sa-si abandoneze credinta. Adica sa-l abandoneze pe Papa si infailibilitatea sa. Nu le-a cerut insa sa se dezica de Isus Hristos! Nu a facut prozelitism cum fac altii. Le-a cerut sa se intoarca la matca.
  Nu s-a pus problema ca la Sf. Constantin Brancoveanu sa fie lasata credinta crestina si a se converteasca la Islam si asta cu pretul vietii!
  Poate va spun o noutate dar si preoti ortodocsi, alaturi de cei catolici si protestanti au murit in puscariile comuniste. (Curajosilor) Nu avem dreptul sa acuzam un om care poate ca i-a fost frica!
  REf la detentia episcopilor uniti in manastirile ortodoxe in perioadele 1948-1950 si 1955-1970. Retineti nu este vorba de vre-o detentie la inchisorile de la Aiud, Gherla, Pitesti, de unde s-a iesit in majoritate cu picioarele inainte.
  Mai este acuzat de, atentie "discutii in contradictoriu". L-a maltratat, ce le-a facut? Cardinalul Hossu a supravietuit inca 14 ani acestor discutii in contradictoriu.
  Daca vreti sa faceti o analiza a relatiilor ortodoxo-catolice, faceti un studiu asupra manastirilor distruse in Ardeal de Generalul Bukow & co.(sper ca nu gresesc!). S-au de ce a aparut Biserica Unita cu Roma - pentru ca altfel romanii ortodocsi nu ar fi primit nici un fel de drepturi dela jugul de fier austriac. Victima este deci devine agresor!
  Imi permit sa concluzionez astfel: articolul doreste sa vada sange pe pereti si este dezinformant.
  Nu stim si se pare ca chiar nu vrem sa invatam sa iertam. Nu el este "criminalul"! Mici "criminali" suntem in diferite doze, toti. Trebuie doar sa constientizam, si sa facem ceva.
  Si talharului rastignit langa Hristos, i s-a dat o sansa, acesta a folosit-o si a ajuns in Imparatia Cerului. Acest om a trecut si el prin iadul lui de pe pamant si cred ca a ajuns la Lumina.
  Sa inteleg ca ridici primul piatra?

  Mai urmeaza ... din cauza de spatiu redus!
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. Dl. Tapalaga (Vineri, 3 august 2007, 0:07)

  Un lobotomizat (dar nu ziarist!) [anonim]

  Nota: despre clasa politica, numai bine!

  Brownie - de acord cu tine!
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru toti ipocritii (Vineri, 3 august 2007, 0:16)

  Tiborg [anonim]

  Voi astia care va da-ti in stamba cu relgia si cu preafericitul vostru... dar sunteti la fel de misei, ar fi bine sa va inchideti gurile. Voi cei care ati trait dupa 89 dar va dati atotcunoscatori ai timpurilor de atunci, mai bine va vedeti de mirc, de mobile si de manelele voastre, habar n-aveti despre ce vorbiti. Nu va plac articolele romanesti care il critica pe preafericit? Credeti ca sunt cu substrat politic? Ok, atunci cititi articolele din strainatate... aia n-au nimic de impartit cu politichia noastra...
  Bagati-va mintile in cap, deschideti-va ochii si destupati-va urechile... NU ma traiti in lumi inexistente, in povesti. ASTA e realitatea!
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo hotniuzishtilor! (Vineri, 3 august 2007, 0:20)

  Rux [anonim]

  Dupa nivelul de cunostinte asupra ortodoxiei, dovedit de (unii, ca 100% nu da bine!) autorii articolelor Hotnews, reforma BOR ar trebui sa insemne aducerea in frunte unui pastor baptist, ca e modern, are charisma si relatii internationale.
  Cum zice cantaretul: important este traficul (sau roseul, nu mai retin!), ....
  @unu mai tanar - bine zis, cuvinte directe, la obiect. Daca nu s-a primit acasa inputul initial, totusi nu este timpul pierdut.
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo, Dan Tapalaga! (Vineri, 3 august 2007, 0:32)

  x1 [anonim]

  Foarte corect:

  "in Romania, poti sa cazi in cele mai grele pacate, poti comite cele mai grave compromisuri caci ele iti vor fi iertate si chiar rasplatite pe pamant cu medalii si onoruri oficiale de indata ce treci pe lumea cealalta?" - cu precizarea ca unii si inainte de a trece pe lumea cealalta!

  Mai este o chestiune: multa lume confunda preotii&biserica cu Dumnezeu si de aceea procentul este atit de mare in sondaje. In plus oamenilor LE ESTE FRICA sa-i denigreze pe preoti (chiar daca unii se comporta execrabil) crezind ca vor fi pedepsiti ulterior in cealalta viata.

  Totusi sa nu uitam ca:

  Teoctist nu s-a opus regimului Ceausescu spre deosebire de papa Paul Ioan al II.lea. A tacut ca un las;

  La 21 decembrie 1989 infiera in ziarul Romania Libera pe "huliganii" de la Timsoara; ar fi interesant de scos acea scrisoare din arhivele R.L.
  A avut bun simt sa fuga in noaptea lui 22 decembrie cu ajutorul lui gelu voican voiculescu. De ce a simtit nevoia sa fuga, daca nu s-ar fi simtit vinovat. Credea ca il asteapta soarta ceausestilor?

  Dupa ce Teoctist a revenit, BOR a ramas incremenita in proiect, doar ca s-a construit cite o biserica la 3 zile,

  in schimb poporul care crede atit de mult in biserica nu a fost sprijinit, ajutat in perioada dramatica a tranzitiei, ci doar muls la nunti, botezuri, decese.

  Nici la inundatii nu s-a implicat, nici aziluri pentru batrini nu a construit, nu reprezinta liantul adevarat intr-o comunitate. In schimb doreste sute de mii de hectare de paduri,

  doreste ca veniturile sa nu fie contabilizate, impozitate,

  nu doreste sa se afle preotii fosti turnatori la secu sau unii chiar fosti ofiteri (cum a fost banuit si teoctist)

  doreste sa fie stat in stat.

  uneori isi doreste sa se amestece si in politica.

  Concluzie: trebuie o profunda reforma !
 • 0 (0 voturi)    
  ziaristul (Vineri, 3 august 2007, 0:48)

  tot ala mai tanar [anonim]

  cine e ziaristul?

  ziaristul, omul de presa, analistul, scriitorul la ziar, pe blog, pe hotnews, scriitorul de articole, whatever

  un om. cu parerile si convingerile lui. scrie si traieste pentru a fi citit de catre cititori. unii care ii impartsesc convingerile altii, mai multi poate, care i le resping. ziaristul infloreste cand lumea il citeste - e apreciat - si invers (cel putin in teorie).

  profesionistul are in plus ceva, adica profesionalismul, care il face ca acolo unde nu se pricepe, unde n-are habar de mecanica evenimentului/fenomenului se margineste a relata, fara a adauga din sucul propriu.

  ziaristul se baga sa relateze orice si stropeste intotdeauna
  placinta ce o face cu zeama convingerilor proprii, chiar daca e constient ca pentru majoritatea potentialilor cititori produce o mizerie. nu-i pasa, isi tine linia. in esenta trebuie sa-si impresioneze sefii, ca aia il platesc, vrea si el sa aiba in casa o plasma, un zbang si olufsen, ca tot omul de rand...


  ziaristul scrie orice si oricum, improasca fara disceramant, nu-i pasa ca jigneste, senzationalul sa iasa, sa faca site-ul trafic, sa fie cat mai multe comentarii, sa se vanda ziarul etc... si reuseste, spiritele se incing...

  ce ii trebuie sa devina un profesionist? ceva ce daca nu-l are cand s-a apucat de meseria asta, nu-l va dobandi niciodata. e vorba de bun simt. atat de simplu. 7 ani de acasa. consideratie. discernamant. bun simt. b u n s i m t. nimic mai mult. insa profesionistul nu isi trage plasma asa de usor ca ziaristul...


  auzi, lobotomie, 'lobotomizati'... cata mitocanie, si cat de rafinata!
 • 0 (0 voturi)    
  ptr. 2. tarciziu (Vineri, 3 august 2007, 1:03)

  Dorin [anonim]

  Consider analiza dlui. Tapalaga foarte la obiect, impartiala.
  Toti cei care formati turma cea usor de bagat in tzarc nu suportati niciun fel de critica la adresa credintei sau politicii ce practicati. Nu puteti trai fara "tatuc". Cel care critica nu inseamna ca uraste obiectul criticii. Critica bine argumentata poate trezi la realitate.
  A fi cea mai religioasa tara din Europa nu inseamna ca romanii, fiind asa de credinciosi, sunt si cei mai buni, cei mai iubitori, cei mai cinstiti, cei mai inteligenti. Cei mai intoleranti si incapabili sa poarte un dialog sunt credinciosii crestini. Nu gandesti ca el, esti dusmanul lui. Critici vreun popa securist , esti plin de ura.
  Macar de ne-am putea lauda cu altceva si nu cu cea mai religioasa tara din Europa!
 • 0 (0 voturi)    
  Comparatia cu Paler nu tine (Vineri, 3 august 2007, 1:48)

  Cristian [anonim]

  Teoctist a fost un profitor, Paler a fost un om de cultura. Cititi "Viata pe un peron" ca sa vedeti ca i-a fost frica de comunisti si ca a recunoscut, metaforic, asta.
 • 0 (0 voturi)    
  5,7,11,25,32, plus numarul norocos (Vineri, 3 august 2007, 5:14)

  chilometru [anonim]

  Un articol bun si rotund, caruia vreo alte douzeci si ceva de capete pa(s)trate* i-au raspuns deja.

  Acestora din urma: de scris (si rumegat) de 100 de ori la tabla (ca Bart Simpson):

  "Si atunci, ce sa intelegem de fapt? Ce sa le spunem familiilor preotilor morti la Sighet? ...ca, in Romania, poti sa cazi in cele mai grele pacate, poti comite cele mai grave compromisuri caci ele iti vor fi iertate si chiar rasplatite pe pamant cu medalii si onoruri oficiale de indata ce treci pe lumea cealalta?"

  * va amintiti desigur de bancul cu rezultatele testului pentru militieni, prin anii '80: 10% reusira, restul dovedira forta fizica (testul cerea introducerea de sfere sau cuburi intr-un panou cu gauri, unele circulare, altele patrate).

  Traiasca Romania
 • 0 (0 voturi)    
  o amintire personala (Vineri, 3 august 2007, 5:37)

  cristian [anonim]

  L-am vazut o singura data pe Teoctist in carne si oase in 1986 la hramul manastirii Putna. A tinut o predica credinciosilor, cu atat de multe osanale catre tovarasul incat pana si un activist de partid s-ar fi simtit jenat. Probabil a facut si lucruri bune timpul le va judeca pe toate.
  Indiferent cat de multa sau de putina dreptate are dl Tapalaga
  ma bucur ca mai exista ziaristi care sant in stare sa spuna ce gandesc.
 • 0 (0 voturi)    
  zbateri... (Vineri, 3 august 2007, 6:18)

  lucian blaga [anonim]

  Fiecare isi da cu parerea..sunt reflectii ale luptei cu demonii din noi...daca nu-i putem invinge,facem un fel de pace cu ei..daca nu putem cadea la pace,poate ne putem sinucide,sau altceva...Teoctist a facut la fel...Teoctist nu e problema nici unuia dintre noi,sau cel putin nu ar trebui sa fie.Noi suntem cele mai mari probleme ale noastre.Pe el sa il odihneasca Dumnezeu,iar voua sa va dea putere sa gasiti ce cautatzi.
 • 0 (0 voturi)    
  despre morti numai de bine (Vineri, 3 august 2007, 6:23)

  nicolaev [anonim]

  catre analistul de joi
  tu chiar esti un om onest ?
  pe cine crezi ca intereseaza elucubratiile unui om plecat din romania de zeci de ani, venit pe un cal alb sa ne judece trecutul -tismaneanu
  fiu de general de securitate se pare
  nu este un pic imoral sa fii crescut din banii securitatii si acum sa ne dai lectii de morala si istorie ?
  sunt convins ca se pot spune multe despre patriarh, dar cine este instanta morala care sa o faca fara a-si scoate la iveala propriile pete si frustrari .
  tu ?
  in nici un caz!
  lasa istoria si generatiile viitoare sa o faca .
 • 0 (0 voturi)    
  hmmm (Vineri, 3 august 2007, 6:40)

  Thanatos [anonim]

  Stimate Mr. Tapalaga....trebuie sa recunosc ca presa romaneasca si poporul roman in general au asa un dar al grandomaniei si le place sa inventeze clasificari si poll-uri doar asa ca sa se auto-amageasca ca sunt altceva decat "lingura de lemn" a Europei (cunoscatorii de rugby stiu ce inseamna asta).....de cand naiba a ajuns Romania cel mai religios stat din Europa??
  Dar, Grecia?
 • 0 (0 voturi)    
  ipocrizie la patrat (Vineri, 3 august 2007, 7:35)

  corvus coraX [anonim]

  Asa suntem noi romanii Domnule Tapalaga. Si asta nu este o scuza. Inconsecventa, oportunismul, "adaptabilitatea" ar trebui sa tina de instinct si nu de caracter (sau lipsa lui). Incerc sa fac abstractie de faptul ca sunt greco-catolic, si nici nu vreau sa mai subliniez rolul imens pe care l-a avut biserica unita in emanciparea romanilor ardeleni si la unirea din 1918. Nu stiu daca a fost o simpla coinicdenta(cinica) faptul ca, EXACT dupa 30 de ani de la marea unire, la 1 decembrie 1948, biserica unita este desfiintata prin decret. Exemplul episcopilor uniti care au refuzat orice compromis ar putea fi un model. Si nu poate fi!!! Pentru ca romanii nu au nevoie de astfel de modele. Modelele noastre (e o chestie simptomatica) sunt doar alesii nostri (pe care iib repudiem la fel de ipocrit). Polonezii au avut modelele lor, si in propria istorie, si nu si-au dezonorat blazonul. Numai privindu-i pe un Titi Dinca, Dan Ciachir, Balaceanu -Stolnici (ultimii doi dovediti ca avand legaturi contra naturii cu Securitatea), putem vedea zoaiele morale ce se preling pestilential din mass-media romaneasca catre popor. Sigur, crestineste, Teoctist Arapasu trebuie iertat. Dar nu spalat de pacate. Si pacatele lui sunt imense, asa cum, de la 1946 BOR poarta o in spate o povara prea mare pentru spatele ei prea mult incovoiat. Nici 100 de Catedrale ale Mantuirii Neamului nu pot spala vina ce persista in interiorul BOR. Necesara exorcizare post comunista avea nevoie de demnitatea unui Nicolae Corneanu, exemplu singular de constiinta civica. S-a ales tacerea (vinovata), continuarea colaborationismului cu puterile politice postdecembriste si o propaganda agresiva impotriva "detractorilor" sai (vezi cazul maicutelor de la Vladimiresti). Se subliniaza intalnirea cu Sfantul Parinte, Papa Ioan Paul al II-lea. Da. Dar ce rezultate palpabile a avut ea?! Si-au primit unitii bisericile inapoi?! Nu! O putem presupune deci ca fiind doar o lovitura de imagine semi-esuata.
 • 0 (0 voturi)    
  In sfarsit! (Vineri, 3 august 2007, 7:39)

  Melon [anonim]

  In sfarsit un comentariu pertinent. Mi-a placut expresia "semicanonizarea" legat de aprecierile unor ziare conduse de mintile dereglate ale unor redactori sefi.
 • 0 (0 voturi)    
  TEOCTIST: Plecat cu destinatie necunoscuta! (Vineri, 3 august 2007, 7:43)

  Andru [anonim]

  Mai toate manualele de jurnalism obliga pe cei ce trudesc pe taramul presei sa verifice din cel putin doua surse orice informatie ce urmeaza sa fie oferita publicului, din respect pentru adevar. Exceptie ar putea face uneori anunturile de mica publicitate.
  De cateva zile, prima pagina a ziarelor romanesti este tinuta de un eveniment trist, acela al incetarii din viata a Patriarhului Teoctist.
  Dar citindu-le te cotropste nu numai tristetea ci si nedumerirea. Toate publicatiile dau ca sigura stramutarea patriarhului in Imparatia lui Dumnezeu.
  Titlurile mari indica faptul ca nu exista nici o umbra de indoiala cu privire la acest destin. Ce surse ar fi putut avea aceste publicatii pentru a se hazarda in astfel de afirmatii, ma intreb...
  De unde putem sti exact daca "a urcat" sau daca "a coborat"?
  Biblia ne mai potoleste putin din elanul colectiv de a aseza cu de la sine putere, pe unii sau pe altii la stanga sau la dreapta lui Dumnezeu.
  Acesta este dreptul suveran si exclusiv al lui Dumnezeu.Si orice incercare de acest gen din partea oamenilor este o obraznicie condamnabila.
  Mai exista o Judecata de Apoi plina de nespuse surprize.
  "Multi vor zice in ziua aceea..."
  Dar chiar si pana in ziua aceea, multora din cei fericiti sau preafericiti de pe acest pamant le cam piere zambetul de pe buze cand dau cu ochii de ingerul mortii.
  Patriarhul s-a stins acum. Toti ne vom stinge. Pentru o vreme doar.
  Unii vor fi reaprisi sa arda stralucind ca soarele pentru gloria lui Dumnezeu iar altii, cei mai multi, vor fi reaprinsi doar sa arda.
 • 0 (0 voturi)    
  Pe Inalt Preasfintitul Corneanu cum l-ati caracteriza... (Vineri, 3 august 2007, 7:45)

  Gheorghe Avram [anonim]

  Sunt un preot greco catolic, am 35 de ani, asta ca sa nu existe dubii...
  Am citit articolul si 33 de comentarii,gandul care imi vine acum in minte este ca inainte de a fi crestin, preot, ierarh ... , trebuie sa fii OM, altfel poti pretinde ca esti ceea ce am spus mai sus si poate si reusesti sa si pacalesti pe unii. dar exista Cineva care cunoaste si cele mai ascunse ganduri pe care nu-L poti pacali...
  Ierarhi greco catolici au fost si in temnite referitor la dezinformare, faceti o excursie pana la Sighet poate v-ar improspata memoria...
  Sa spui ca au dorit doar sa ii readuca la "matca" , si toate celelalte va rog sa ma scuzati mie imi este rusine sa si citesc asa ceva.
  Daca altceva bun nu a facut Biserica Greco Catolica ,macar sa recunoastem ca a avut un merit covarsitor ca astazi scriem si vorbim romaneste..., vorba lui Paul Goma,dar poate pentru unii si asta nu este decat un jidan vandut occidentului.
  Referitor la decoratii, ma gandeam asa... Inalt Preasfintitului Corneanu,Mitropolitul ortodox al Banatului,ce decoratie i-am puta acorda ante sau post mortem daca Preafericitului Teoctist i s-a acordat cea mai inalta...
  Despre faptul ca preotii nu trbuiesc judecati, cei care vedeti ca se comporta cum nu trebuie si fac ce nu se cuvine, fiti fara frica nu pacatuiti cu nimic daca spuneti lucrurilor pe nume.
  Preotii vor fi judecati mult mai aspru pentru ca ei au primit mult , si de la cine primeste mult ,mult se cere.
  Ei trebuie sa fie in primul rand modele pentru credinciosi, iar cei ce aspira la functii de conducere trebuie sa fie cei mai buni dintre cei buni. " Ca vazand oamenii faptele voastre sa preamareasca pe Dumnezeu" in primul rand faptele noastre ale preotilor.
  Fiecare este liber sa isi aleaga modelele,eu il prefer pe Inalt Preasfintitul Corneanu ca model, si nu l-as alega in nici un caz pe Preafericitul Patriarh Teoctist ...
  In fata Domnului Tapalaga imi ridic palaria pentru acest articol,si nu pt ca sunt pr.gr.cat.
 • 0 (0 voturi)    
  sa fim seriosi (Vineri, 3 august 2007, 8:10)

  tavix [anonim]

  pana la urma a fost si el un om ( teoctistul )
  dar ceea ce ma doare e ca tocmai el, capul BOR, de ce sa nu recunoastem a fost colaborator al securitatii.
  dak politicienii si altii au fost "desfiintati" pt colaborare, chiar dak si ei au facut fapte bune, T a fost iertat pe motivul ca suntem oameni. sa fim seriosi
  si pe deasupra mai e si decorat de un presedinte care nu cu mult timp in urma il facea cu sare si otet
  cred ca ar fii trebuit mai de seama sa urmeze exemplul lui Isus care nu s-a implicat DELOC in politica.
 • 0 (0 voturi)    
  bravo! (Vineri, 3 august 2007, 8:51)

  ilinca [anonim]

  Cel mai curajos articol pe care l-am citit recent! Teoctist a fost plin de pacate de neiertat. I-a fost frica? Atunci de ce n-a avut bunul simt crestinesc sa se retraga, in conditiile in care atitia preoti au murit in inchisori... Nu, el a vrut putere - si asta e motivul compromisurilor si tradarilor lui. De iertat, l-om ierta. Dar articolul nu e unul revansard. Se mira doar de ipocrizia presei romanest unde pofta necrofila si melodrama functioneaza ca un burete de sters tot. Moartea lui nu l-a transformat intr-un inger. E vorba de incalcarea principiului jurnalistic major: obiectivitatea. Infatisarea realitatii cu toate fatetele ei. Informarea corecta.
 • 0 (0 voturi)    
  foarte bun articolul (Vineri, 3 august 2007, 8:52)

  Rontzaila [anonim]

  in momentele astea de delir, in care osanalele curg gretzos din toate partile, articolul d-lui tapalaga vine ca un dus rece.
  mai trebuie sanctificat Teoctist si gata, schizofrenia, ipocrizia si amnezia sunt complete.
 • 0 (0 voturi)    
  o analiza rece si lucida (Vineri, 3 august 2007, 9:02)

  judex [anonim]

  Bravo Dan Tapalaga! Cineva trebuia sa aibe curajul sa spuna adevarul despre biserica ortodoxa, care, in loc sa fie mai aproape de noi, sa fie o adevarata punte intre noi si Dumnezeu, este anchilozata si rupta total de realitatate. Dumnezeu sa ne ajute!
 • 0 (0 voturi)    
  Cameleoni (Vineri, 3 august 2007, 9:14)

  Ioana [anonim]

  Imi plce ca se vorbeste foarte mult de crestinismul poporului roman. Eu am crescut in biserica, sub aripa unui var si a unui nas, ambii preoti cu un suflet de aur. Si nici unul dintre ei nu m-a invatat ca primul lucru pe care trebuie sa il faca un crestin este sa arunce piatra. Toti cei de aici sunteti chiar asa de pus in rama? Tara arde si baba se piaptana! S-a dus, a murit, pacatele lui sunt ale lui si are cine sa il judece pentru ele, stai fara grija.

  Cat despre presa internatonala, nu o mai ridicati atat in slavi!! Degeaba ati urlat la revolutie "noi nu ne vindem tara! " Ati vandut-o cu varf si indesat. V-ati intrebat vreodata oare cum ajung niste dosare ale securitatii despre care romanii nu stiu MAI NIMIC ajung sa fie citite din scoarta in scoarta, si apoi publicate de straini, care in ultima perioada se dovedesc a fi mai mereu ... britanici? Ati fost vreodata acolo? Aveti idee ce spun romanii emigrati acolo espre tara lor, despre cultura lor de secole, despre traditiile noastre unice in Europa si in lumea si despre o istorie plina de vitejisme si dragoste de patrie? Nu se simte nicaieri sangele de Traian, Stefan cel Mare si alti mari "parinti" ai patriei noastre. Ati uitata de ei total! Si pretindeti ca ati trait o viata de om si stiti ce e cu realitatea???? ASTA este realitatea: romanii si-r pune cutitul la gat unul altuia odata aflati in alte tari, pe principiul "Fiecare pentru el" Deschideti ochii si spalati imaginea tarii in fata strainilor, ca ati manjit-o in ultimul hal cu snobism, grandomanie, rautate si invidie!!
 • 0 (0 voturi)    
  pentru 22 si 32 adica penntru mark si dorin (Vineri, 3 august 2007, 9:17)

  tarciziu [anonim]

  crestinismul inseamna iertare si iubirea de frati intru indreptarea lor..
  ce ar fi daca pentru o palma trasa acum 2000 de ani , urmasii celei palmuit si a celui ce a dat palma , s-ar palmui in veci ?!
  atunci lumea nu ar face numic altceva decat sa se gandeasca la razbunare, iar menirea ei de a se autodepasi ar fi anulata.
  de ageia draga marc si draga dorin , trebuie sa iertam si sa incepem o noua viata ALATURI, umar la umar intru iluminare!
 • 0 (0 voturi)    
  VENINOS IN MOD INUTIL (Vineri, 3 august 2007, 9:28)

  crina matei [anonim]

  Copile....necopt mai esti la minte si plin de venin...ai anticorpi puternici de nu te ineci in propria-ti voma otravita...cati ani si cata istorie vie ai trait, de cata teologie ai habar si de cate ori ai trecut printr-o biserica nu ca pe la muzeu? Nu te acuz de prostie si inclutura....cine sunt eu sa ridic piatra??? dar tu cine esti de o ridici? ai opinii, oh, da...dar in fara faptului ca dau dovada unui om rau din fire, neinstruit si cult pe cat ar vrea sa para ....VAI TIE....
 • 0 (0 voturi)    
  bravo (Vineri, 3 august 2007, 9:29)

  necunoscut [anonim]

  bravo domnului tapalaga. ma bucur ca exista cineva care are curaj si spune lucrurilor pe nume. felicitarile mele !
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru #6 (Vineri, 3 august 2007, 9:37)

  Adrian [anonim]

  Cand si-a cerut patriarhul scuze de genul:
  "Imi cer scuze ca am fost capul unei institutii care se ocupa cu spalarea creierelor, ca am pretins ca institutia ce-o conduc ar avea vreo legatura cu un Dumnezeu infinit. Imi cer scuze ca am ascuns pedofilia din randul preotilor in timp ce am cocosat sub tone de mustrare citirea horoscoapelor si folosirea prezervativelor. Imi cer scuze ca mi-am dedicat viata infrangerii spiritului uman prin institutia de invinovatire in masa a populatiei. Imi cer scuze ca institutia pe care o conduc a pus acest popor sa se roage lui Dumnezeu pentru sanatatea si bunastarea celor care l-au furat, schingiuit si omorat. Imi cer scuze pentru ca am avut pretentia ca putem sti ceva despre vointa sau mintea lui Dumnezeu folosind altceva decat mintea si vointa. Imi cer scuze pentru ca am fost un instrument al Puterii, un mijloc de control al maselor, ca mi-a lipsit credinta ca, omul despre care cred ca este facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, are in sine vreo urma de dumnezeire si poate fi bun, drept fara a fi nevoie sa-l incarc cu povara unui pacat originar sters prin sacrificiul lui Isus. Imi cer scuze pentru ca v-am mintit: un Dumnezeu ce exista in afara timpului si spatiului nu poate exista doar intr-o carte veche de 3500 de ani."
 • 0 (0 voturi)    
  Oare in necrocologul dumitale ce va scrie, dle Tapalaga ?! (Vineri, 3 august 2007, 9:42)

  Tzepelica [anonim]

  Cred ca nimic bun.
  Esti atat de rau si vorbesti atat de urat de toata lumea, inclusiv de morti, incat la moartea dumitale sigur vei primi acelasi tratament de la cei care iti vor supravietui.
 • 0 (0 voturi)    
  replica (Vineri, 3 august 2007, 9:49)

  Petrean Maria [anonim]

  Sa va fie rusine tuturor celor care vorbiti de rau un om care a plecat la cele vesnice.
  NERUSINATILOR
 • 0 (0 voturi)    
  Teoctist Securist (Vineri, 3 august 2007, 9:50)

  Parincu Alexandru [anonim]

  Bine ca de azi...trece.Desre morti se spune ca numai de bine dar...nu mai pot.Imi vine sa urlu de furie.m-am saturat sa stiu ca la capataiul lui Teoctist Securist sunt cozi interminabile, ca oamenii politici (de fapt de aceasi structura) pupa in fund pe defunctul patriah securist a BOR.Citeam zilele trecute o carte de predici ratacita in biblioteca, scrisa de catre teoctist in perioada anilor ;80.Pagini intregi de asanale la adresa iubitului conducator si a Partidu;lui Comunist Roman.Nu vreau sa ma apuc de dat citate da.....desre morti numai de bine.Oare cand se curata BOR de astfel de personaje care inca mai sunt uniti in varful Sfantului Sinod?
 • 0 (0 voturi)    
  Teoctist intre tainele Domnului si tainele tovarasului (Vineri, 3 august 2007, 9:58)

  d'Artagnan [anonim]

  Succesorul lui Teoctist va fi, desigur tot un cadru de nadejde.
 • 0 (0 voturi)    
  la moartea .... (Vineri, 3 august 2007, 10:10)

  oricare [anonim]

  cita ura , cita frustrare si cita lipsa de cunostinte reale ai dan tapalaga ma sperie lipsa ta de teama . Oare faptul ca a fost decorat cu marele colan as face o gluma proasta (ciolanul lui basescu al vostru). Spune-mi ai intrat vreodata intr-o biserica?? nu. nu cred cind intri in biserica nu te uiti la cit e protul de gras sau slab sau urit sau frumos sau are sau nu barba asculti slujba asculti predica si apoi iti spui a re har protul sau nu dar cin el slujeste nu te gindesti la cit de legionar sau comunist sau neocomunist a fost sau este dar securistii de azi care misuna printre noi nu au dreptul si ei la reabilitare ??? criminalii dupa ceisi ispasesc pedepsele sint reabilitati dupa o vreme voi nu mai incetati nu va mai opriti nu va intrebati seara la bilantul zilnic de unde si de ce atita venin in voi eu iti dau un ex de securist care afost demascat se numeste carol sebastian si traieste bine mersi cu o firma si un contract cu pd ce zici e moral sa stigi hotul dar tu... hai sa lasam pe cei cu credinta sa-si aleaga ei ochii in care sa scufunde , glasul pe care sa-l asculte si pildele pe care sa le urmeze tu oricum nu lasi nimic in urma nici macar o dira pacat pentru spatiul ocupat .Mai o intrebare retorica evident la ce-i folosescPF Teoctist toate decoratiile si colanele si vorbele bune, si promisiunile in construirea catedralei ? LA NIMIC va folosesc voua la a va spune punctule de vedere a vi se citi numele in josul rindurilor rautacioase tie la ce-ti folosesc ''descoperirile" facute de tine in trecutul lui in trecutul tai te-ai uitata cu privire critica nu cu aducere aminte? dar in trecutul altora cunoscuti oameni mari ai acestei mici tari. e greu si mult de vorbit dar greu de priceput cum au venit toti latraii de ieri sa depuna coroane ,omagii si chiar lacrimi .... doamne chiar aveau lacrimile cu ei..nu le-au uitat acasa si acolo au fost primii au trecut pe linga noi ce sedeam cuminti la rind ca deh ei sint oamenii zilei . Dumnezeu sa te ierte
 • 0 (0 voturi)    
  compromisuri? (Vineri, 3 august 2007, 10:15)

  Laurentiu [anonim]

  Mie cea mai semnificativa fraza din raportul Tismaneanu mi se pare asta: "Teoctist a fost inca din 1948 mesagerul puterii politice pe langa episcopii greco-catolici aflati in detentie". Sa fii in anii aia criminali mesagerul comunistilor, nu inseamna ca ai facut mici compromisuri, ca te-ai descurcat cum ai putut mai bine in niste vremuri oribile. Inseamna ca te-ai folosit de comunisti pt ascensiunea ta. Eu nu mai pot sa accept asta.
  Iar un al doilea lucru este bisericile demolate. As accepta ca pe vremea lui Ceausescu nu a putut sa se opuna. Dar dupa revolutie cu imensa influenta care a avut-o biserica s-ar fi putut reconstrui macar o parte din ele. De exemplu, manastirea Vacaresti nu a existat nimic care sa impiedice reconstructia ei.
  In concluzie si eu sunt de acord ca nu merita sanctificarea asta.
  Dumnezeu sa-l ierte!
 • 0 (0 voturi)    
  sistemul religios - arma fatala comunista (Vineri, 3 august 2007, 10:21)

  kelu [anonim]

  Dumnezeu sa il odihneasca pe Teoctist! Noi muritorrii, in schimb ne putem pune intrebarea:

  De ce in sistemul in care traim majoritatea dintre noi suntem sceptici si nu avem incredere in aproapele nostru (uitati-va in toate institutiile, de la cele de stat pana la marile corporatii venite pe meleagurile noastre, unde "furatu' caciulii" este la moda)? Veti gasi aceleasi metehne comuniste de acu' 20 de ani.

  Asta pt. ca oamenii de atunci nu mai aveau incredere nici in cei care erau "reprezentantii Domnului". Cu parere de rau, Teoctist a contribuit din plin la acest lucru. Veti spune: daca nu era el, ar fi fost altu'. Asa este, dar de ce dupa '89 nu s-a calugarit, sa traiasca in piosenie? NU: el a ales sa fie in continuare un exponent al "la vremuri noi, aceiasi oameni", ca si Iliescu si altii...

  Chiar daca suna imbecil si cinic, dar trebuie sa moara generatii (desi am ~30 de ani cred ca si generatia mea ar trebui sa dispara pt. ca si noi am fost "atinsi") ca sa scapam de metehnele astea. Pt. mine, moartea lui Teoctist nu este decat un eveniment care imi spune "a mai disparut un fost...". Pe cand iliescu si altii?

  One more thing: pt. forumistii care o dau cu Europa: nu mergeti la Europa ca la pomu' laudat. Habar nu aveti ce ne asteapta...
 • 0 (0 voturi)    
  Ce cauta Paler? (Vineri, 3 august 2007, 10:21)

  Pink Panther [anonim]

  Corect articolul..dar ce aveti cu d-l Paler.

  Este o diferenta de calitate imensa intre cei doi (in favoarea d-lui Paler)!
 • 0 (0 voturi)    
  Despre presa straina (Vineri, 3 august 2007, 10:23)

  Skrtzi [anonim]

  Pentru naivi :
  Articolele din presa straina se impart in doua categorii :
  - fie o simpla stire de presa si iata doua exemple:
  - http://www.opusdei.fr/art.php?p=23877
  - http://www.chretiente.info/eglise_catholique.php?page=radio_vatican&id _syndic_article=7399

  - fie un necrolog complet, Le Monde de exemplu.
  Acum nu vreau sa iau o pozitie complet negativa dar.. articolul este scris de un roman... ceea ce spune multe despre "obiectivitate".
 • 0 (0 voturi)    
  Ne dam in spectacol iarasi (Vineri, 3 august 2007, 10:26)

  grobianu' [anonim]

  Asta e! Ce sa-i faci. Nu vom putea adopta niciodata o pozitie cat de cat impartiala si echilibrata, ca nu ne sta in fire. Suntem extremisti, dar ne afisam toleranta. Si tot spectacolul asta de acum cu funerariile Patriarhului Teoctist vin sa demonstreze acest lucru. Nu a fost important omul Teoctist cat functia sa. Pastrand proportiile, daca la conducerea BOR era pana acum o persoana cu trecutul unui personaj precum Joseph Goebbels, lumea ar fi fost la fel de pioasa. Fiindca daca nu suntem bigoti suntem populisti. Iar daca se intampla sa nu fim nici bigoti si nici populisti si cumva avem o alta parere decat una de pus fruntea in tarana despre namila pe care o reprezinta aparatul BOR, ehi, asta e...suntem inculti, nebuni, tradatori etc.
  Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca! In stilul nostru caracteristic: despre morti numai de bine. Doar asa am supravietuit de-a lungul istoriei: uitam repede mizeriile.
 • 0 (0 voturi)    
  fanfaronada (Vineri, 3 august 2007, 10:42)

  scarbitul [anonim]

  BRAVO DOMNULE TAPALAGA!!! In sfarsit cineva care spune lucrurilor pe nume. Totusi ati fi putut aminti si de fuga Prea.....dupa revolutie timp de 3 luni la Sinaia, unde a stat ascuns ca un sobolan pana si-a dat seama cum stau treburile (in locul Impuscatului venind unu care nu voia sa "intineze idealurile comuniste" si care de curand a declarat ca Prea....ii era unul din cei mai buni prieteni - a se citi tovarasi).
  Asa ne mai place sa oferim specatole post mortem gratuite ca ti-e si sila sa mai deschizi televizorul. Totul nu e decat o demostratie de prost gust.
 • 0 (0 voturi)    
  Biserica - Stat sau Statul si Bisericile? (Vineri, 3 august 2007, 10:51)

  goodsam [anonim]

  Cu tot respectul pentru crestinii ortodocsi si pentru momentul de tristete provocata de plecarea de pe pamant a patriarhului, trebuie sa spun ca apreciez acest articol.
  Multe mi-au placut, in special observatia "Guvernul declara zi de doliu national, stergand granita intre stat si biserica, teoretic separate". De fapt, BOR este un cult religios, egal in drepturi cu toate celelalte culte religioase din Romania, chiar daca este mult mai numeros decat acestea. Ca exercitiu de imaginatie, credeti ca daca ar fi murit liderul cultului greco-catolic sau al celui baptist sau al celui musulman (!) s-ar fi declarat zi de doliu national? Statul Roman este ortodox?
  Numai ca, asa cum bine mentioneaza autorul, politicienii stiu exact de unde sa-si cumpere voturile cu costurile cele mai mici: dam cu pixul o zi de doliu national si suntem supertari!
 • 0 (0 voturi)    
  critica tarzie (Vineri, 3 august 2007, 10:53)

  Scepticu' [anonim]

  Articol scris incoerent. O colectie de paragrafe care nu leaga nici o idee si nici nu prezinta intentia autorului. Un pic matematica: 10 paragrafe, si un copy-paste.
  Titlu: 'Ipocrizii...'.
  Totusi, domnule autor, nu vad nici unde in interiorul articolului unde demonstrezi ipocrizia.
  Paragraf1. - relativ okey.
  Paragraf2 - nu spui nimic de teoctist, dar vbesti despre sistem.
  Paragraf3 - informatie nerelevanta; sau vrei sa zici: "Ca si ei zice ca mine?"
  Paragraf4 - prezinta o suma de atitudini personale fata de ceea ce sa intamplat in mass-media; demonstreaza -ne ca aia 'piosi' nu au fost autentici!
  Paragraf5 - stii tu ca erau ei cu ochii pe sondaje? (eu banuiesc ca nu stii :P , si banuiesc asta pt ca intuiesc ca esti incompentent)
  Paragraf6 - numeste'i p propagandstii (mama lor)! (sau n-ai tupeu de frica ca te-ar da in judecata :P; intuitia mea imi spune ca n-ai :) )
  Paragraf7 - si "iarna nu e ca vara ", aici l zici ca un jurnalist mediocru;
  Paragraf8 - are sens (p bune); congrats dumbass! ai reusit sa scoti ceva din articol :)
  Paragraf9 - "si cu onoarea mea nereperata cum ramane"? intrebari retorice, dar asuma-ti o pozitie;
  Paragraf10 - prtz :)
 • 0 (0 voturi)    
  @41 (Vineri, 3 august 2007, 11:03)

  Profesorul [anonim]

  Dar noi toti cand ne vom curata de mandrie, invidie, lacomie, lene, avaritie, manie....?

  Nu-i asa ca tu nu ai nevoie sa te cureti?
 • 0 (0 voturi)    
  UUaa Hotnews (Vineri, 3 august 2007, 11:04)

  Sebastian [anonim]

  NON-hot-news, mai schimbati din pleava care scrie "articole" ca va faceti naibii de ras...
 • 0 (0 voturi)    
  Arguemntele criticului tapalaga (Vineri, 3 august 2007, 11:09)

  gica [anonim]

  >De exemplu: Guvernul declara zi de doliu national, stergand >granita intre stat si biserica, teoretic separate. Cu o mana, >Traian Basescu ii acorda Patriarhului cea mai inalta >distinctie, cu care au mai fost onorati doar cativa sefi de stat >si personalitati din afara tarii.

  Ziua de doliu national sterge granita dintre biserica si stat deci ne-am transformat brusc din stat laic in stat religios. Si acordarea de distinctii de catre presedinte e anormala pt ca pana acuma aceasta distinctie a fost acordata doar unor straini.

  Ma gandesc ca la moartea regelui(Doamne Fereste) la care nu ma indoiesc va fi declarata zi de doliu national si probabil si acestuia i se vor acorda distinctii speciale de catre presedintele in functie ne va transforma din noua postura de stat religios in stat monarhic.

  Si uite asa nenea tapalaga a mai scris un articol. Mare ziarist. Imi place ca e critic cu ailalti.
 • 0 (0 voturi)    
  De morti numai de bine (Vineri, 3 august 2007, 11:13)

  Adrian [anonim]

  De morti numai de bine
 • 0 (0 voturi)    
  luciditatea e un bun rar (Vineri, 3 august 2007, 11:13)

  Anonimvs [anonim]

  Mi se pare de apreciat luciditatea articolului, un lucru care ar trebui sa caracterizeze toata presa romaneasca, in locul senzationalismului ieftin si supunerilor politice.
  Politicienii aleg sa uite pentru ca da bine la popor, poporul alege sa uite pentru ca e o turma naiva si in tot acest joc presa le face pe plac si unora si altora.
  Ipocrizie? Da. E prima sau ultima oara? Nu.
  In conditiile in care ipocrizia a fost stilul nostru de viata in perioada comunista, acest mod de a fi nu se poate sterge asa usor.
 • 0 (0 voturi)    
  parerea mea, a unui ipocrit si fatarnic (Vineri, 3 august 2007, 11:22)

  alin [anonim]

  asa cum te gandesti la ce ai sa mananci sau ai sa faci a 2-a zi, sau ce raspuns ai sa dai sefului pt nu stiu ce actiune, la fel sa te gandesti si la raspunsul pe care ai sa-l dai in fata lui Dumnezeu pt cuvintele jignitoare la adresa unui raposat. Draga Danutz, stii ce e mai grav pt tine(noi), ca Preafericitul, n-a fost un oarecare. De ce nu-l lasi pe el sa dea un raspuns pt tot ce-a facut in viata asta, bine, sau mai putin bine. La fel si la judecata noastra, vor vorbi altii pt noi. Si ce-ai sa te faci cu cei care te vor vorbi de rau ? Ca sigur nu vor fi putini si vor avea multe de spus. Voi noua ! Stiu, acum suntem curajosi si spunem ''asta e'', dar atunci o sa intelegem ce-au vrut sa spuna acesti mult blamati preoti.
  Ai cumva impresia ca tu, Dan Tapalaga, esti un exemplu + pt cei din jur ? La fel si cu acesti preoti, ai cumva impresia ca sunt niste Sfinti ? Nu dragule, sunt niste oameni, la fel ca si mine sau ca tine, cu aceleasi neputinte si slabiciuni, care nu incearca decat sa faca si sa invete de bine pe cei din jur. Ca nu le iese tot timpul, sau ca unii inteleg prost cuvintele lor, asta e, se intampla oricui. Dar lasa-i pe ei sa raspunda pt asta. Judecata lor va fi mult, mult mai grea decat a ta sau a mea. Raspunderea lor e mult mai mare decat a noastra. Cand gresesc, hai mai bine sa ne rugam pt ei, pt ca vai lor (dar si noua).
  E primul tau articol pe care-l citesc si deja te-am categorisit: cand mai vad articole semnate de tine, stiu deja la ce sa ma astept. Ar fi fost mult mai simplu si de apreciat daca spuneai doar o singura fraza : Dumnezeu sa-l ierte !
  Asa, ce-ai facut, ai trezit raul din fiecare si i-ai facut si pe ei sa ''cada''. Si tot tu va trebui sa raspunzi si pt asta.
  Un cuvant de incurajare la final: sa stii ca si eu sunt un fatarnic, iscoditor, inganfat, ipocrit si artagos.

  Dar sa nu deznadajduim !!!

  Domnul sa ne miluiasca si sa ne lumineze. Amin
 • 0 (0 voturi)    
  La prima vedere - off topic! (Vineri, 3 august 2007, 11:34)

  Profesorul distrat [anonim]

  Mandria este pacatul de moarte prin care a cazut ingerul si s-a facut drac si din lumina a devenit intuneric. Din aceasta se naste slava desarta, ingamfarea, ipocrizia, megalomania, aroganta, infumurarea, laudarosenia, nerusinarea, ocara si altele, care sunt toate fiice ale mandriei. Din mandrie se nasc doua surori: ingamfarea si nerusinarea. Dupa Sf. Nectarie al Eghinei, ingimfarea este patima cea mai rea dintre toate si pricina a tuturor relelor dintre oameni. Aceasta produce toate scandalurile, aceasta aduce dezbinarile, provoaca schismele, rastoarna asezamintele, tulbura pacea din lume, aduce lupte si razboaie si toate nenorocirile dintre oameni. Mandria naste nerusinarea, necredinta, ura, mania, dispretul, dusmania, dispretuirea aproapelui, impietrirea inimii, cruzimea; pe cand cel ce are smerenie scapa de toate acestea si le biruieste. Fericit este cel ce are smerenie, caci acela va mosteni pamantul celor blanzi, adica al dreptilor... Caci, cel ce se smereste pe sine se va inalta!

  Se recunoaste cineva?
 • 0 (0 voturi)    
  Vizita Papei Ioan Paul II (Vineri, 3 august 2007, 11:40)

  Toma necredinciosul [anonim]

  Fratilor,

  am si eu o intrebare - ma poate lamuri cineva?
  S-a tampit toata lumea de vorbeste de meritele patriarhului in aducerea Papei Ioan Paul II in Romania. Ce am inteles eu din momentul respectiv este ca:
  1. daca era 100% dupa el, Papa nu mai era primit (sa nu uitam ca, cativa ani inainte a mai existat o tentativa de a organiza o vizita a Papei - esuata din cauza BOR)
  2. nu prea mai avea cum sa se opune in anul 2001
  3. e adevarat ca nu si-a mai manifestat opunerea

  Asa ca de aici pana la a il prezenta ca si cel care a initiat "reconcilierea" si vizita Papei, e mult.

  Astea fiind spuse, pls correct me if I am wrong.

  Asa ca de
 • 0 (0 voturi)    
  pentru Alin # 55 (Vineri, 3 august 2007, 11:55)

  x1 [anonim]

  Am asteptat aproape 18 ani ca patriarhul Teoctist

  "sa dea un raspuns pt tot ce-a facut in viata asta, bine, sau mai putin bine."

  Si am asteptat DEGEABA !

  A murit fara sa lase macar un testament, dovada de vanitate, nu crezi. Pina si matusa mea de vreo 60 de ani - o biata muritoare de rind -, cind s-a dus sa se opereze a lasat un testament, desi dupa aceea a mai trait inca vreo 20 de ani.

  iar la 92 de ani sa nu faci testament? ciudat, nu?
 • 0 (0 voturi)    
  De ce avem nevoie de biserica? (Vineri, 3 august 2007, 11:56)

  Costinel Duta [anonim]

  ne spune, ca nimeni altul, Mihai Eminescu:
  "Religia - o fraza de dansii inventata
  Ca cu a ei putere sa va aplece-n jug,
  Caci de-ar lipsi din inimi speranta de rasplata,
  Dupa ce-amar muncirati mizeri viata toata
  Ati mai purta osanda ca vita de la plug?"
 • 0 (0 voturi)    
  De ce nu-l criticati si pe Stefan cel Mare, domnule Tapalaga? (Vineri, 3 august 2007, 12:05)

  Monica M [anonim]

  Incerc sa las la o parte sentimentele, nu o sa combat faptul ca ati criticat un mort. Pozitia lui Teoctist a fost indreptatita in timpul comunismului, ar fi riscat distrugerea si mai mult a bisericii daca i s-ar fi impotrivit fara nici o diplomatie perechii demente care ne-a condus. Sigur ca ar fi putut face mai mult, sa iasa in disidenta, sa atentioneze opinia publica straina (daca a noastra era incapabila de opozitie) dar, atat a fost posibil la momentul respectiv. In Germania este cazul celebru al lui G?nter Grass, "vocea morala" a Germaniei, care in tinerete a simpatizat cu NS-ul lui Hitler (a declarat acest lucru dupa zeci de ani). Si totusi, misiunea lui a fost indeplinita, Nobelul pentru literatura l-a luat, scriitor bun de necontestat a ramas.
  Consider ca si misiunea lui Teoctist a fost indeplinita, de a mentine o biserica ortodoxa puternica si inca unita, fata de alte tari europene.
  Pe de alta parte va inteleg, misiunea ziaristului este de a critica poate, de a deschide ochii unor cititori "orbi" altfel, sau pe care dvs. ii credeti incapabili de a discerne adevarul.
  Nu era cazul in acest moment...vorba aceea, despre morti numai de bine.
  PS Stefan cel Mare e sfant, totusi nu toate faptele lui au fost ale unui sfant... n-au fost ziaristi sa-l critice...ca nu mai ajungea sfant...
 • 0 (0 voturi)    
  Ce usor e sa fii liber... (Vineri, 3 august 2007, 12:08)

  Natafletz [anonim]

  Ce usor e sa vorbesti dupa...Nu ca n'as fi de acord cu ideile dvs...in mare sunt corecte, mai ales daca vorbim de ipocrizia politicienilor si a mai ales a politicianului tatuc pe care vad ca'l menajatzi desi iarta'l doamne el e acuma campionu anticomunismului prin acel raport...dar o nuantza mi'as permite> ce usor e sa judeci si pt dumneata si pt autorul raportului...vorbesti de trecutul "tenebros" al lui Teoctist si al lui Paler, foarte usor, dar hai sa vedem trecutul dumitale. pe cat pariu ca te uitai in styanga si'n dreapta inainte de a spune un banc? Ia sa te fi vazut in postura celor doi pe vremea comunistilor, ca s'a umplut tara de dizidenti dupa 89. M'AM SATURAT SA VAD COMUNISMUL JUDECAT DE CEI CARORA NU LI S'A MISCAT UN FIR DE PAR PE VREMEA COMUNISMULUI. Cand il vad pe Base tzinand spaechuri in piatza universitatzii sub gaura din steag tzinuta de Stolojan, VOMIT. Cine face apeluri la lichele? unu care nici n'a marait pe vremea lui ceausescu? Cine esti dumneata domnule Tapalaga ca sa'tzi permitzi sa vorbesti de trecutul tenebros al cuiva, despre care NU STII NIMIC, nici in ce context a trait nici ce dureri a avut...
 • 0 (0 voturi)    
  totusi se poate (Vineri, 3 august 2007, 12:17)

  un alt lobotomizat [anonim]

  cine reuseste sa scape de duhoarea unui articol ca asta si are puterea sa se uite mai jos pe site poate sa exclame precum acea persoana singura si trista dintr-un film renumit cu Mel Gibson: "there's life on this planet!"

  http://www.hotnews.ro/articol_80291-Serial-Sfintii-inchis orilor-Parintele-Gherasim-Iscu-Duhovnicul-care-si-a-spovedit-calaul.ht m
 • 0 (0 voturi)    
  moartea lui Teoctist (Vineri, 3 august 2007, 12:19)

  bebeb [anonim]

  Domnule Tapalaga,
  permiteti-mi sa va pun o intrebare la care sa reflectati si poate sa va schimbati perceptia despre Dumnezeu si despre sufletul uman: credeti ca martirii se vor razbunati?
  Mai mult de atat nu vreau sa comentez...doar sa remarc intrebarea pusa si de alti comentatori ai articolului: de unde atata ura in sufletul dumneavostra?
 • 0 (0 voturi)    
  in sfarsit un articol de luat in seama (Vineri, 3 august 2007, 12:26)

  Lucian* [anonim]

  Nimeni nu a spus ca adevarul este frumos.
  In realitate adevarul este prea urat si diform pentru ca oamenii sa-l poata accepta si drept urmare au inventat zicala:
  "despre morti sa vorbesti numai de bine."
  Din ce vad din comentarii sunt unii care nu le place sa auda ca omul a avut si pacate. O fi fost el prea fericit si intai statator dar mai ales a fost si om.
  "Erare humanum est."
  Ne este probabil greu sa judecam alegerile acestui om si probabil ne este mai usor sa aruncam cu noroi si este si mai usor sa stergem cu buretele pacatele omului.
  Uitam insa un lucru. Presa TREBUIE sa fie o putere in stat nu prin linguseli ci prin echidistanta si prezentare reala a faptelor.
  Faptul ca Dl. Tapalaga a prezentat si fapte care nu au fost bune ale omului Teoctist ar trebui sa ne bucure. Cineva si-a pastrat creierul rece si nu l-a luat valul populismului sau euforia iertarii in masa a faptelor. Pacat ca nu am avut mai multi oameni care sa faca articole similare si despre alte situatii si pacat si mai mare este ca nu au fost oameni politici care sa ia in seama articolele si sa actioneze in conformitate.
  Adevarul nu este frumos niciodata. Atitudinea a fost buna in schimb.
  Dl. Tapalaga a dovedit ca poti fi si ziarist si nu doar elogiator. Articolul a fost ceea ce doresc de mult timp sa citesc. Un articol nepartinitor.
  Eu am sa adaug doar : sa-i fie tarana usoara pt ca D-zeu il va judeca dupa legile lui iar pt oameni Istoria va avea grija de asta.
 • 0 (0 voturi)    
  nu faceti confuzii voite si perverse (Vineri, 3 august 2007, 12:31)

  judex [anonim]

  Vad ca unii confunda credinta in Dumnezeu cu biserica, o institutie incadrata cu personaje mai mult sau mai putin pacatoase. Nu religia ne deranjeaza, ci fariseii cu sutana care confunda propriile interese cu curatenia sufleteasca si adaevarata credinta in Dumnezeu. De ce se ascunde soborul care va alege viitorul patriarh. ce are biserica de ascuns? De ce preotii nu sunt mai aproape de noi si nu servesc obstea si pe cei necajiti? Isus mergea descult si nu plin de aur si in masini scumpe. Adevarata credinta cere sacrificii, cati din popii nosrtri pacatosi si mincinosi sunt in stare de sacrificii pentru credinta?
 • 0 (0 voturi)    
  BRAVO!!! (Vineri, 3 august 2007, 12:40)

  madalin [anonim]

  Intotdeauna ziarele occidentale au fost mult mai obiective asupra relitatii romanesti.
  Sustinatorii Teoctistului ar trebui sa citeasca un articol pe care acesta l-a semnat in ziarul "Scanteia" in perioada 16-18 Decembrie 1989 in care vorbea despre golanii care doresc destabilizarea regimului comunist.
  Cati dintre noi ar mai fi putut sa isi mai spuna acum parerea daca nu ar fi existat golanii din '89?
 • 0 (0 voturi)    
  De acord cu cei ce apreciaza luciditatea articolului ... (Vineri, 3 august 2007, 12:40)

  Xerxes [anonim]

  ...adevarul trebuie spus intotdeauna, chiar si atunci cand "doare"...Fireste, D-zeu sa-l odihneasca pe fostul patriarh si sa-i ierte "pacatele tineretilor", dar asta nu inseamna ca acum, post-mortem, trebuie tratat ca un sfant si idealizat, ascunzandu-se "sub pres" aspectele mai nevralgice din existenta lui...

  ...Adevarul inainte de toate...Nici Sf. Pavel nu a ascuns vreodata ca initial i-a persecutat pe crestini... La fel si Sf. Augustin si altii...Si fostul papa Ioan-Paul II a cerut public scuze pt. magariile pe care Biserica Catolica le-a facut de-a lungul timpului (Cruciade si alte "razboaie sfinte", Inchizitie, etc. ), a reabilitat pe unii dintre "ereticii" excomunicati (ex. Galileo Galilei), si altele asemenea, si nu a incercat sa musamalizeze si sa scuze "afacerile" predecesorilor ( cum din pacate este "datina "pe la noi)... Iar asta nu a facut decat sa-i ridice prestigiul...

  ...asa ca lasati-o mai moale cei ce nu vreti sa vedeti decat ce va place , ca nu aveti de ce va scandaliza atata...Trebuie spus tot adevarul, cu bune si cu rele, nu numai cu primele, cum vad ca le place multora, dornici sa se complaca intr-o dulce ignoranta... Porunca VIII...

  ...fireste, oricine se poate schimba, asa ca sa nu judecam pripit pe nimeni, dar asta nu inseamna ca trebuie sa cosmetizam trecutul si "sa-l uitam"...

  ...si daca tot s-a deschis subiectul cu retrocedarile bisericilor greco-catolice, trebuie spus si aici ce e de spus : " In 1948, cand guvernul stalinist a interzis Biserica Romana Unita [...] Biserica Ortodoxa a preluat atunci aproximativ 2000 de biserici de la greco-catolici. In ultimul deceniu, de cand Romania a lasat in urma regimul comunist [...] doar 150 de biserici foste greco-catolice, confiscate de regimul comunist, au revenit Bisericii careia ii apartineau inainte de 1948. Intr-un caz - Baisoara - vechea biserica a fost demolata dupa ce greco-catolicii au revendicat-o pentru retrocedare."

  ( http://www.catholica.ro/stiri/show.asp?id=2623&lang=r )
 • 0 (0 voturi)    
  Liniste (Vineri, 3 august 2007, 12:44)

  roman adevarat [anonim]

  un ziarist ratat, care pe unde a fost, a plecat demis si lasand in urma o impresie f.proasta, crede acum ca isi poate da cu parerea despre orice....

  cat de ieftine sunt aceste campanii de denigrare... cea mai rea a fost cea a celor de la catavencu care, insistand in prostiile lor timp de 10 ani, si-au castigat prozeliti... uitati ca nu au adus vreodata dovezi sau ceva asemanator macar... rusine
 • 0 (0 voturi)    
  @x1 (Vineri, 3 august 2007, 12:44)

  Nero [anonim]

  Un testament se lasa, in special, daca exista bunuri materiale de lasat urmasilor (case, bani, actiuni, etc). Patriarhul a fost calugar timp de 79 de ani. Un calugar nu are nici un bun material in proprietate. Nu este asa ca este ciudat pentru standardele noastre civilizate?

  Cred ca testamantul si l-a facut catre Dumnezeu!
 • 0 (0 voturi)    
  @ 28, cel trecut prin viata (Vineri, 3 august 2007, 12:52)

  unul nascut pe mirc ascultand manele la mobil [anonim]

  batrane frustrate care le stii pe toate, realitatea 'ASTA' la care te referi e propria ta angoasa in care esti atat de singur ca nu iti vine sa crezi si simti nevoia sa ii cooptezi si pe altii.

  Da, nu ne plac articolele care il critica pe Patriarh, de genul mizeriei asteia in jurul caruia fiecare se inghesuie sa comenteze

  Substrat politic? aici faci dovada finala ca nu intelegi despre ce e vorba si ca esti paralel. ai vazut ca e loc de comentat, ai apasat si tu pe 'Trimite'

  N-are a-face cu politica are a face cu veninul, mitocania, ura unora care cand moare cineva (si despre cine vorbim aici?) sar sa improaste cu noroi.

  ok, se zice ca sunt niste fapte, alea trebuie analizate si dovedite obiectiv, daca vrei sa scrii un articol il scrii impartial, separand clar speculatiile de fapte, nu vii si peste un amalgam de acuze/rapoarte/zvonuri/vorbe iti deserti tot dispretul pentru biserica in general folosindu-te de acest moment particular.

  simplu, e vorba de faptul ca atunci cand unul si altul insulta pe cineva la care tii/il respecti, te insulta pe tine, moment in care trebuie reactionat.

  misei?... nu, pentru ca nu toti sunt ca tine...

  ca sa inchei, daca asa ca tine arata unul care a trecut prin timpurile de dinainte de 89, atunci ma bucur ca n-am prins acele vremuri
 • 0 (0 voturi)    
  excelent (Vineri, 3 august 2007, 12:53)

  fap [anonim]

  in sfarsit, cineva care spune ceva cu sens despre mizeria asta cu teoctist. un turnator si un demolator de biserici, cu funeralii nationale. welcome to romania
 • 0 (0 voturi)    
  NU este vorba de URA la Dan Tapalaga (Vineri, 3 august 2007, 12:55)

  x1 [anonim]

  Chiar nu puteti face o distinctie?

  Dan Tapalaga nu vorbeste cu ura, ci vorbeste lucid si nepartinitor dar taie in carne vie.

  In sondaje iese Biserica pe primul loc, nu pentru ca oamenii iubesc preotii (sa faci cum spune popa si nu.....stiti si voi),

  ci pentru ca confunda Biserica cu Dumnezeu si le este frica sa critice preotii. Si apoi toata lumea vrea bile albe in rai, nu-i asa?

  dar hai, sa fim lucizi si sa clarificam niste treburi:

  - de ce preotii nu raporteaza veniturile incasate si nu platesc impozite?
  Cunosc un preot care numai in 4 ani dupa "cumpararea" postului de biserica f.buna ca "vad", s-a imbogatit enorm de mult.

  - de ce preotii nu sint totusi aproape de comunitatea din care fac parte: de exemplu, o baba pentru ca nu a platit 300 Roni ca amenda, a fost bagata la pirnaie. NU era cazul ca preotul din sat sa mobilizeze tot satul, fratele meu, da si tu 1 RON si tu 2 Roni si tot asa si platim amenda babei, ca ea saraca nu are atitia bani.

  - de ce preotii nu colecteaza haine si obiecte vechi dar refolosibile si sa le doneze celor nevoiasi din comunitatea respectiva?

  - de ce la inundatii a iesit in fata cu ajutoare o televiziune privata si nu Biserica sa fi fost pe fata?

  - de ce Biserica se baga uneori in politica? sintem stat laic sau religios spre fundamentalist?

  si exemplele pot continua!
 • 0 (0 voturi)    
  #83, ma faci curios (Vineri, 3 august 2007, 12:57)

  vreau sa stiu mai mult [anonim]

  "un ziarist ratat" - mi-ai citit gandurile, esti paranormal ca sa zic asa :P

  "care pe unde a fost, a plecat demis si lasand in urma o impresie f.proasta, crede acum ca isi poate da cu parerea despre orice...." - face sens, mi se pare o consecinta fireasca a primului postulat

  ia posteaza mata mai multe despre individ, sa il cunoastem si noi...
 • 0 (0 voturi)    
  pentru unii comunismul a fost mai dureros (Vineri, 3 august 2007, 12:57)

  Catalin [anonim]

  Cei care acorda circumstante colaboratorilor partidului comunist sa se intrebe pentru o clipa cum ar fi sa le fie ucisi tatal, copilul sau mama si apoi sa ierte totul. Comunismul nu a fost coada de la paine, nu a fost programul TV de 2 ore, comunismul s-a cladit si intarit pe crime impotriva poporului roman. Niciodata n-ar trebui sa uitam asta sau sa lasam copii nostri sa uite.
 • 0 (0 voturi)    
  off topic: pt #75 Monica M (Vineri, 3 august 2007, 12:59)

  Lucian* [anonim]

  cred ca a fost un ziarist care l-a criticat si pe Stefan cel Mare si tot mare a ramas. A fost mare si asta este! Istoria ii judeca pe oameni.
  "Ziaristul" care l-a criticat pe Stefan cel Mare era Grigore Ureche si pe atunci li se spunea cronicari :).
  Ar fi interesant de citit:
  http://www.scriptorium.ro/carti/grigore_ureche/grigore_ureche- letopisetul_tarii_moldovei-cadru.html
 • 0 (0 voturi)    
  pentru Madalin - #81 si pentru Nero#84 (Vineri, 3 august 2007, 12:59)

  x1 [anonim]

  Scrisoarea lui Teoctist a fost publicata in data de 21 decembrie 1989 in care infiera cu manie proletara revolta "huliganilor" de la Timisoara declansata inca din 17 deccembrie si era adresata clanului Ceausescu.

  Articolul a aparut in Romania Libera si l-am citit exact in acea zi fatidica si NU MI-A VENIT SA CRED ce citesc!

  Niciodata nu si-a cerut scuze pentru acea scrisoare, probabil ca acesta fiind si motivul pentru care a fugit sau s-a retras la manastire.

  Pentru @84 - Nero - putea sa lase un testament in care sa fi scris unde doreste sa fie ingropat?
 • 0 (0 voturi)    
  bravos (Vineri, 3 august 2007, 13:09)

  Laszlo [anonim]

  ce noroc avem de net ca mai poate omul sa-si spuna of-ul fara ca sa fie dat afara sau mustrat de conducere. Articol excelent, chiar poate prea cuminte. Trebuie spus si subliniat.. ca acest Teoctist a fost un securist marsav. Ceea ce se intampla in preotimea din ROmania (preoti de la sat cu mertane, pedofili trecuti cu vederea si corputie cat incape) e de-a dreptul penbil.
 • 0 (0 voturi)    
  @87, ba exact despre asta e vorba, (Vineri, 3 august 2007, 13:19)

  parerea mea [anonim]

  Q: raportarea veniturilor/impozite (aici nu sunt f. bine documentat dar cred ca nu e asa) nu are nimic cu imbogatirea rapida
  A: lumea trebuie sa se dezbare de conceptul ca toti preotii sunt sfinti, unii poate gresesc si ies in evidenta, altii fac faptele credintei si nu trambitzeaza iar tu nu ii observi => vezi doar the dark side of the moon

  Q: baba cu 300 roni
  A: da, era o idee foarte buna; ai fost ut in sat acolo, ai intrebat daca a exista o initiativa de genul, ai intrebat cati o inghit pe baba si cati o dusmanesc, ai investigat in detaliu si ai ajuns la concnluzia ca preotul n-a facut nimic, bravo tie, felicitari.
  Repet, preotii au si ei slabiciunile lor

  Q: colectarea de haine
  A: wrong, am eu vazut, s-a intmplat, poate in unele locuri nu s-a intamplat, acolo ai vazut tu si n-am vazut eu

  Q: inundatii
  A: biserica in general nu iese in fata; sa stii ca s-a ocupat de colectarea de ajutoare, am vazut, vezi mai sus

  Q: politica.
  A: in trecut se poate spune ca Biserica era mult mai implicata. personal nu mi se pare implicata mai deloc, altii fac adevarata politica in tara asta.


  bottomline, daca vrei sa te apropii de Dumnezeu, iti gasesti cu usurinta un preot care sa te ajute in directia asta.
  in acel moment nu te mai scandalizeaza ca unul s-a imbogatit, ca greseste, ca nu strage haine, chiar vei incepe sa te rogi pentru el si sa te intrebi ce poti face tu personal ca sa fie mai bine.

  daca nu te intereseaza subiectul, poti ramane la nivelul superficial de unde se poate comenta sau critica relaxant si revigorant

  e alegerea fiecaruia
 • 0 (0 voturi)    
  @89 (Vineri, 3 august 2007, 13:19)

  Gringo [anonim]

  Cautionarea unui sistem este una, crima cu mana proprie este alta!
  Ciudat sau nu, dar discutiile se poarta doar in jurul celor care au facut compromisuri, si se uita in mod organizat si programatic tortionarii.
  Cum iti explici?
 • 0 (0 voturi)    
  altii de ce au putut???? (Vineri, 3 august 2007, 13:27)

  Esa [anonim]

  toata lumea spune ca a facut ceea ce trebuia ca Biserica sa reziste sub comunism. Sa nu uitam insa ca el a fost patriarh numai din 86 pana atunci de ce nu a avut taria de a face ceea ce alti preoti au considerat norma.

  Exemplu mai jos amintit chiar de fostul patriarh:

  Serial-Sfintii inchisorilor
  Parintele Gherasim Iscu-Duhovnicul care si-a spovedit calaul
  IPS Teoctist: "Sa urmam pilda marelui parinte Arhim. Gh. Iscu care si-a dat viata pentru credinta"

  Duhovnic renumit, pr. Iscu nu a ezitat sa intre in rezistenta anticomunista, folosind manastirea Tismana, al carei staret era, ca pe un veritabil centru de comanda. Este arestat si incarcerat. In noaptea mortii (pe care o prevestise dealtfel) cere sa fie dus la calaul comunist Vasilescu, care-l torturase salbatic la Canal. Acesta fusese aruncat si el acum de comunisti in aceeasi inchisoare. Parintele, cu cea mai mare dragoste crestina, i-a spalat fata, l-a sarutat si i-a daruit iertarea pacatelor. Calaul cutremurat, s-a spovedit atunci victimei sale de la Canal si a murit in aceeasi noapte cu parintele, amintind de talharul care s-a ridicat in Rai impreuna cu Mantuitorul Iisus Hristos.


  Dumnezeu sa-l odihneasca
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari (Vineri, 3 august 2007, 13:36)

  Lev [anonim]

  Un Laura Andresan al editorialisticii contemporane la nord de Constantinopol.
 • 0 (0 voturi)    
  ipocrizii (Vineri, 3 august 2007, 13:47)

  ruzsa [anonim]

  interesante,ciudate viziuni!
 • 0 (0 voturi)    
  popa securist (Vineri, 3 august 2007, 13:56)

  dadi [anonim]

  felicitari pentru articol.
  se pare ca multi uita ca au fost o gramada de popi ticalosi si tradatori. multi preoti au dat cu subsemnatul la Securitate si au nenorocit o gramada de oameni cinstiti.
  Biserica are prea multa putere in ziua de azi in Romania; parca nu suntem in milieniul 3. nu trebuie declarata zi de doiliu national pentru unul care a batut palma cu securitatea , dupa aia cu Ion Iliescu, apoi cu Constantinescu si in cele din urma cu Basescu.
 • 0 (0 voturi)    
  @95 (Vineri, 3 august 2007, 14:15)

  Profesorul distrat! [anonim]

  Tu ai putea sa mori ca Brancovenii?
  Unii pot sa faca astfel de sacrificii, altora poate ca Dumnezeu le-a data alta menire.
  Este f. usor sa cerem sacrificii doar altora!
  Off topic si nu prea!
  Mania este pacatul de moarte din care se nasc: nebunia, blasfemia, cruzimea, tulburarea, spaima trupului, ocara, iritarea, prostia, schimbarea trupului, uciderea si multe altele, care toate sunt copiii maniei si iritatiei. Toate pe care le fac oamenii stapaniti de manie sunt oarbe, fara de minte, pacate. De aceea, zice Sf. loan Gura de Aur, trebuie sa ne pazim de manie si sa vorbim cu cuviinta; si nu numai a nu ne mania, ci nici a nu striga, caci racnirea este materie a maniei. Sa taiem aripile maniei, ca nu cumva rautatea sa creasca iarasi; caci arzatoare este patima maniei; arzator si teribil jefuieste sufletele noastre. De aceea trebuie ca totdeauna sa-i astupam iesirea ei. Foc teribil este mania si pe toate le mistuie. Betie este mania si mai teribila decat betia, mai mizerabila decat diavolul. Dar, daca ne pazim sa nu ridicam glasul, am gasit calea cea mai buna a filosofiei. Dar omul rabdator pe toate acestea le sufera si le biruie, pentru ca din rabdare se naste nerautatea si resemnarea prin care toate se biruiesc si se risipesc.
 • 0 (0 voturi)    
  @dadi si catre toti cei care urasc clerul BO (Vineri, 3 august 2007, 14:22)

  Ava [anonim]

  Ce ai/ati zice daca BOR ar fi condusa doar de oameni ca cel pomenit in Serial-Sfintii inchisorilor - Parintele Gherasim Iscu-Duhovnicul care si-a spovedit calaul - vezi postarea 95.

  Ce spuneti? Asumati-va o opinie!
  Nu va mai ascundeti in fata a tot feluri de scuze si pretexte
  EXISTA SI ASTFEL DE OAMENI CHIAR DACA SUNTETI ORBI SA-I VEDETI!
  Cum va explicati existenta acestora?
 • 0 (0 voturi)    
  @Hotnews (Vineri, 3 august 2007, 14:33)

  Not a saint! [anonim]

  Fiti constienti de rolul vostru in societate!
  Daca vreti cu adevarat sa faceti ceva pentru asanarea morala a poporului roman si chiar pentru a fixa oamenilor un standard cu privire la clerul BO, va rog sa permanentizati rubrica Sfinfii inchisorilor, extinzand-o la vietile sfintilor si la scrierile lor.
  Ar fi o sursa de informare foarte buna pentru cei care, pur si simplu, sunt dezinformati si nu stiu ce inseamna credinta si trairea ortodoxa adevarata.

  Catre cei care postati sunteti interesati sa aflati astfel de informatii? Daca sunteti de buna credinta, cred ca da!
 • 0 (0 voturi)    
  Excelent articol, bravo !!! (Vineri, 3 august 2007, 15:04)

  rap [anonim]

  Asteptam de mult un articol referitor la subiectul asta. Excelent comentariu!
 • 0 (0 voturi)    
  Nu stiu altii cum sunt, dar mie mi se face uneori rusine de semenii mei! (Vineri, 3 august 2007, 15:11)

  Andrada [anonim]

  aceasta persoana pare ca a deschis un adevarat borcan cu miere plin cu fiere. de fapt nu merita nici o replica din partea nimanui si nici un comentariu.
  Da, preotii sunt si ei oameni si sunt supusi greselii - poate sufletele lor sunt chiar mai incercate de rau decat ale muritorilor de rand.
  Da, sunt si preoti doar cu numele si de fapt te fac sa ajungi sa nu mai dai pe la biserica din cauza atitudinii sau a delasarii lor.
  Insa nu pot intelege de fel acest articol, nu pot intelege scopul acestei persoane de a-l scrie in aceste zile, de ce trebuie sa invrajbeasca religiile crestine, de ce trebuie sa arunce cu noroi in toti si toate, de ce simte nevoia sa distruga parca tot ce il inconjoara.
  Nu iau apararea nici uneia din partile implicate in acest conflic searbad, fiecare in felul lui probabil ca simte ca are dreptate. Fiecare din noi cu Dumnezeul nostru si cu credinta proprie!
  Ma doare insa sa vad atata ura adunata intr-un articol si intr-o multitudine de comentarii. Mi-e rusine sa vad ca oamenii sunt foarte solidari cand vine vorba de injurat: ha, subiectul zilei, pe cine injuram azi, pe cine batjocorim, pe cine terfelim.
  Teoctist a fost om, a fost fata bisericeasca toata viata; poate trebuia sa-l judecam, dar nu credeti ca e cam tarziu? De ce nu am fost in stare sa-i reprosam toate aceste "adevaruri", "realitati", "lucruri dovedide" atunci cand mai putea sa ne raspunda? De ce acum dupa razboi se arata atatia viteji? De ce acum cand omul e mort si ingropat venim sa ii facem procese de constiinta?
  Undeva acolo sus, Cineva ne iubeste pe toti, indiferent cum suntem si ce suntem! Haideti sa lasam de-o parte toate aceste porcarii mizerabile si gratuite, haideti sa invatam sa fim mai buni unii cu altii, sa nu mai conteze atat de mult ca unii sunt catolici si altii ortodoxi. Pana la urma asta inseamna credinta, asta inseamna iubire de oameni si Dumnezeu.
  Sper ca nu v-am plictisit ... Zi buna!
 • 0 (0 voturi)    
  tapalaga ca Talanga (Vineri, 3 august 2007, 15:18)

  SIEUPAICI [anonim]

  Ma mir ca prostul cata rautate mai exista in sufletele unora ca tapalaga asta.
  Habar n-are de ce scrie!El stie doar de la cursuri ca tot ceea ce revolta face rating...trezeste interesul celor revoltati si ATAT....Sa'ti fie rusine ...Sa te pedepseasca Dumnezeu si sa-ti versi lacrimile pocainei amarnic...pe tine si copiii si copiii copiilor tai si toata familia ta...pentru rautatea de care dai dovada!
 • 0 (0 voturi)    
  tu esti cel rau, nu observi? #104 (Vineri, 3 august 2007, 15:50)

  x1 [anonim]

  Nu este vorba de rating.
  Daca tema nu ar fi suscitat atita interes (nu este vorba de ura, revolta, rautate) NIMENI nu ar mai fi postat.

  Oamenii doresc o biserica pura si curata si unii vorbesc in aceasta idee.

  Iar rautatea a iesit exact din tine si anume din: "

  Sa te pedepseasca Dumnezeu si sa-ti versi lacrimile pocainei amarnic...pe tine si copiii si copiii copiilor tai si toata familia ta...pentru rautatea de care dai dovada!"
  pentru ce? pentru delictul de opinie? si comunistii te inhatau daca vorbeai ceva urit impotriva comunismului, deci gindesti ca un comunist.

  Si mai spui SI-EU-P-AICI ca esti crestin?
  poate cre-tin, pentru ca altfel nu inteleg cum poti sa-l blestemi pe tapalaga , pe copiii lui si pe copiii copiilor lui.

  Numai crestineste nu ai procedat!
  ptiu!
 • 0 (0 voturi)    
  patima (Vineri, 3 august 2007, 16:49)

  fio [anonim]

  este un subiect care arde...
  cum sa "indraznesti" sa afirmi ca omul a avut greseli?
  Uitam ca, crestinismul are la baza ADEVARUL! Ori in ultimile zile a fost facuta o "curatire" a dosarului lui Teoctist. Acest lucru nu are de a face cu iertarea crestina ci cu o obsesie romaneasca. Daca spui ce nu vrem sa auzim esti impotriva noastra, sau a lui Dumnezeu in mintea unora. Este fals!
  Hai sa ne intoarcem la realitate! Omul a avut greseli. Dumnezeu este Cel ce judeca. Este treaba Lui sa emita verdicte. Noua ne raman faptele, acestea nu pot fi rastalmacite.
  Dumnezeu sa ne dea intelepciune. Avem multa nevoie!
  Un simplu credincios
 • 0 (0 voturi)    
  Tu esti (Vineri, 3 august 2007, 16:58)

  PPN [anonim]

  primul lobotomizat. De ex. nu stii ca Patriarhul BOR este a cincea persoana in Statul roman.
  De Noica si Iorga, Eliade nu mai vorbesc, ce zici de trecutul lor ? Ce le-ai mai diseca tercutl legionar...
  Dreptul la libera exprimare = dreptul la prostie etalata public.
 • 0 (0 voturi)    
  BRAVO d-le Tapalaga ! (Vineri, 3 august 2007, 17:06)

  babilou- Mtl. [anonim]

  Bravo dl. Tapalaga.... excelent articol.... continuati..... bine ca mai sunt oameni lucizi in tara aia.... chiar daca numai confirma regula....
  Nu luati in seama criticile.... adevarul intotdeauna i-a deranjat pe romani..... alaturi de furt, care face parte din mostenirea nationala (sa nu uitam ca prima poezie pe care o invata orice copil de roman e "Catelus cu parul cret, FURA rata... El se JURA ca n-o fura..... dar... IL PRIND...." - e simptomatic cred......)
  PS. Imi amintesc de o afirmatie a lui Andreescu: "Presedintele Academiei, l-a asezat printre ginditorii neamului pe retorul nostru [Teoctist - era membru al Academieie Romane] in al carui timbru recunosti usoare semne de alfabetizare." - Ha , ha !
 • 0 (0 voturi)    
  credinta la romani (Vineri, 3 august 2007, 17:19)

  cavalerul templier [anonim]

  Exista momente ale adevarului, care starnesc emotie si pasiuni , depasind cadrul evenimentelor care le-au generat. Disparitia Patriarhului constituie un asemenea moment. Acum, este indirect pusa in discutie calitatea neamului romanesc, credinta lui, respectul fata de o tabla recunoscuta a valorilor, solidaritatea lui, chiar bunul simt general. Concluzia se vede cu ochiul liber si este intristatoare.
  Actuala generatie de romani pare debusolata, ratacita intre diversele utopii care i-au fost bagate pe gat si realitatea destul de sordida de care se loveste. Suntem o generatie care nu ne-am desprins de tarele inaintasilor nostri, o generatie care nu este in stare sa construiasca, care asteapta pomeni si in cel mai fericit caz copiaza mecanic strainatatea, fara sa inteleaga prea bine de ce. Din aceasta neputinta, am strans in noi invidie, dispret, ura veninoasa si prosteasca, o pofta nebuna de a ne razbuna pe trecut, pe prezent , pe prieteni si dusmani,pe cei din jurul nostru. Suntem capabili sa manjim cu noroi tot ce nu ne place. Intoleranti la extrem, transformam orice parere contrara in samanta de discordie si scandal. Stam cu ochi mari cat cepele pe altii, storcandu-ne creierele cum sa le punem bete in roate.
  Ce credinta salasluieste in noi? Uitati-va la reactia in fata mortii. Unii se bucura si fac bascalie, altii blestema si injura, cei mai multi fac pe judecatorii. O ceata de barbari, care au repetat de nenumarate aceeasi scena fara sa invete ceva din experientele anterioare. Aduceti-va aminte cum ne calcam in picioare de Florii, de Inviere, numai sa fim primii care iau salcia sfintita sau pastele, pe scurt sa fim primii la intalnirea cu Cel de Sus. Asta este ideea nostra despre credinta si despre semenii nostri.Ce poti sa mai spui in fata acestei grozavii? Doar sa-l repeti pe Giordano Bruno: "O sancta simplicitas!"
 • 0 (0 voturi)    
  ipocritii la microfon (Vineri, 3 august 2007, 17:33)

  Bogdan [anonim]

  Nimeni nu neaga trecutul roz sau negru al unui om, fie si el Teoctist. Totusi acesta a fost Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Domnul Tapalaga uita de crimele comise asupra comunitatilor ortodoxe din Transilvania, manastirile rase de pe fata pamantului de generalul Bucov in 1760, de crestinii omorati prin inchisorile austriece in lupta lor pentru apararea credintei stramosesti. Ne spoieste ecranul monitorului cu eroii uniti care au murit datorita lui Teoctist. Cum spunea Hristos: "Cine este fara de pacat sa arunce primul cu piatra". E usor sa vorbesti despre suferinta preotilor ortodocsi sau a celor uniti sau sa analizezi "obiectiv" colaborarile cu securitatea ale preotilor ortodocsi din anii 50 sau 60, din fata laptopului, pe fundal de Rolling Stones si cu o cafea in fata.
 • 0 (0 voturi)    
  voi cei care va credeti buni crestini (Vineri, 3 august 2007, 17:47)

  bbum [anonim]

  analizati simple statistici:
  Romania - pe primul loc in europa la religiozitate
  Romania - pe primul loc in europa la coruptie.

  concluzia? o mica rugaciune rezolva orice mic pacat (ca luarea de mita, nu?). Apoi cale libera la criticarea criticilor lui Teoctist.
 • 0 (0 voturi)    
  nu mai fugiti dupa piatra... (Vineri, 3 august 2007, 19:08)

  Durostorum [anonim]

  .. ca intrati in ceata.. si va uitati nedumeriti unii la altii. Exista un resort intim al fiecaruia atunci cand scoate un cuvant, ce tot il muscati pe Dl Tapalaga?! Astea sunt articole test, play & laugh. Doamne, ajuta!
 • 0 (0 voturi)    
  Excelent articol (Vineri, 3 august 2007, 20:13)

  Radu [anonim]

  Felicitari Dan!

  Faptul ca romanii se declara atat de religiosi vine dintr-un traditionalism inert. Nu cred ca suntem chiar atat de innebuniti dupa o biserica ortodoxa nereformata si dogmatica, cu preoti neinstruiti si enoriasi care nu vad dincolo de respectul mostenit si necontestat pentru clerici.

  E mai bine sa fim un pic cinici si sa spunem lucruile asa cum sunt: securitate, comunism, etc.

  Radu
 • 0 (0 voturi)    
  Era de asteptat (Vineri, 3 august 2007, 20:41)

  Vlad I [anonim]

  La romani exista o mare tendinta ca pe omul mort sa nu-l vorbesti de rau. Desi este clar ca nu toti in viata am fost usa de biserica. In Romania toate cultele aveau colaboratori care erau urcati in fuctii de catre comunisti, dupa revolutie acestia nu au fost demascati, o mare nederptate. Colaboratorii erau o veriga importanta ca regimul sa tina masele pe genunchi.
 • 0 (0 voturi)    
  @Radu (Vineri, 3 august 2007, 20:46)

  Ducu [anonim]

  Crede-ma, nu am nimic din datele unui credincios standard, dupa cum il vedeti voi - batran, analfabet, de la tara - si totusi sunt un credincios practicant.
  Ce explicatie poti avea pentru o astfel de situatie?

  Imi pare rau, dar chiar nu cunosti ce inseamna ortodoxia. Anturajul tau, cartile si revistele care le citesti te tin in totala ignoranta pe acest subiect.
  Ce stii tu despre acest subiect? Ai lecturi pe acest subiect, te-a interesat vre-o data acest subiect, sau de plictiseala mai arunci cu cinism o vorba in vant! Ai fost vre-o data la o slujba de Duminica? In mod sigur nu!
  Vorbeste cu un calugar care traieste in varful muntelui si intreaba-l ce cauta acolo. Prezenta lui acolo are legatura cu securitatea si comunismul ?
  Ce usor este sa fim cinici si ce comod! Este in spiritul vremurilor care le traim.
  Te crezi mai bun ca alti? Ce faci tu pentru altii?
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru Ducu (Vineri, 3 august 2007, 21:10)

  adrian [anonim]

  Te intrebi ce cauta un calugar pe varful muntelui? Eu ti-as propune ca niste psihologi sa faca profilul psihologic fetelor care aleg sa fie maicute, sigur nu stau prea bine cu personalitatea. Calugarii ortodocsi sau tibetani traiesc de pe urma societatii, ti-as propune ca in doua televizoare sa vezi in unul calugarii cantand iar in partea cealalta minerii riscandu-si viata in mina. Iti mai spun ca statistic daca toti calugarii din lume s-ar ruga pentru un spital anume, in perioada respectiva mortalitatea ar fi normala in acel spital nu ar scadea. Nu ne mai lua pe noi peste picior tu esti ingust la minte si nu vrei sa vezi adevarul.
 • 0 (0 voturi)    
  Articol (Vineri, 3 august 2007, 21:27)

  leo [anonim]

  Dan Tapalaga, bravo! Excelent
  articol.
 • 0 (0 voturi)    
  @ Ducu (Vineri, 3 august 2007, 21:35)

  Ma Numeau Parintele [anonim]

  Intrebi ce cauta un calugar in varful muntelui. Raspuns: asteapta sa vina vreun fraier sa vina sa i se spovedeasca pentru a avea ce sa dea cu subsemnatul... In privinta afirmatiei tale. ca nu esti analfabet, te tradeaza grafia ca esti! Vreo se scrie impreunat, vezi Gramatica Academiei! In analfabetismul tau nu ai stiut aceasta. Nu conteaza, daca mai stai pe aici s-ar putea sa te alabaetizezi. Am lucrat cu un CEO britanic pe teritoriul Romaniei. S-a aratat mirat in privinta bisericii ortodoxe romane. Citez din memorie: "Parinte, la noi preotii aduna bunuri pe care le dau inapoi societatii prin centre de ingrijire ale batranilor, dezmostenitilor sortii, clinici, spitale, etc. La voi preotii aduna banii si se imbogatesc". FIecare dintre noi facem ceva pentru aproapele nostru, in masura puterilor noastre, dar, conform indemnului lui Isus (Sa nu stie mana dreapta ce face stanga) nu ne laudam cu aceasta. Fatarnicii & fariseii (ca tine), daca fac ceva, incep sa tipe ca au facut. Si as mai vrea sa iti spun ca in biserici nu se tin slujbe numai duminica...
 • 0 (0 voturi)    
  Dumnezeu iubeste adevarul (Sâmbătă, 4 august 2007, 1:35)

  florin [anonim]

  Articolul contine niste adevaruri suparatoare pentru multi. Teoctist a facut compromisuri majore cu puterea comunista in timpul in care au fost multi preoti care au avut curaj si care s-au opus daramarii bisericilor, nu si-au abandonat credinta. Cinste lor!!! Sa ne gindim toti la ei cum au suferit in inchisorile comuniste. Sa ne gandim si la acei multi preoti care au ales sa stea deoparte si sa nu colaboreze cu regimul comunist, care n-au dat note informative la securitate pangarind taina sfanta a spovedaniei. Ei ar trebui sa fie adevaratele repere morale care sa ne ghideze pe toti, ei ar trebui sa conduca biserica ortodoxa si nu niste oameni patati care si-au tradat credinta pentru functie si privilegii. Sunt uitate compromisurile acestui om pentru ca multi dintre noi isi recunosc in el propriile slabiciuni. Ar fi fost decent ca Teoctist sa se retraga din functie dupa revolutie, sa-si arate cainta intr-un mod sincer si onest. Nu scriu cu ura aceste cuvinte ci cu dorinta de a aminti niste adevaruri dureroase. Uitandu-le nu facem altceva decat sa pregatim terenul pentru ca raul sa se perpetueze.
 • 0 (0 voturi)    
  CEAUSESCU PRESEDINTE (Sâmbătă, 4 august 2007, 2:26)

  MATA [anonim]

  D-zeu sa-l ierte, mare om a fost (ceausescu, hitler, stalin, mata, tactu) si sa=i vedem in rai langa prefericitul.
 • 0 (0 voturi)    
  Crestineste???? (Sâmbătă, 4 august 2007, 10:41)

  popan maria [anonim]

  Despre morti.......Dar e crestineste ca la capataiul mortului sa indrugi minciuni peste minciuni?????
  Un om care a iubit puterea precum cel plecat mai poate fi considerat umil?tradarile de ce se numesc"arta de a face compromisuri" si nu acte criminale? Nu e pacat ca fete bisericesti sa nu spuna adevarul? A fost un moment in care ortodoxia a pierdut multi multi credinciosi......ULTIMUL DAR AL TEOCTISTULUI:plecarea spre alte culte.
  Felicitari D-le Tapalaga!!!
 • 0 (0 voturi)    
  tapalaga (Sâmbătă, 4 august 2007, 12:16)

  gabi [anonim]

  cand nu esti in stare sa creezi ceva, sa construiesti in suflete ,dar nu numai, te apuci de criticat. Iar jurnalistii au o placere exagerata de a arunca cuvinte otravite. In oricine. La fel si d-l Tapalaga. Pacat ca nu are puterea sa vada dincolo de ceea ce se vede cu ochiul liber (a se citi "critic"). Ca acesti jurnalisti, scormonitori dupa senzational, dupa audienta si altele asemenea, sunt multi in tara noastra. Din pacate. Ce bine ar fi daca ne-ar interesa si altceva in afara de bani si faima ptr care calcam tot si orice in picioare...
 • 0 (0 voturi)    
  felicitari pentru articol! (Sâmbătă, 4 august 2007, 16:19)

  san lorenzo [anonim]

  Era normal ca pe unii sa ii deranjeze. De ani de zile se striga adevaruri prin presa sau televiziune. De ani de zile se scria prin Catavencu sau Romania Libera despre minciuna si ipocrizia BOR... Despre sprijinul acordat de catre aceasta puterii comuniste... Despre pactul cu puterea neo-comunista ... Despre prigoana impotriva bisericii greco-catolice (aceasta a fost abia in 1991, din nou, legiferata). Atitudine anti-occidentala, conservatorism si propaganda fatarnica ...
  Totul pentru a ii garanta locul in fruntea bucatelor...
  Unii se trezezc acum si intreaba senin: "De ce dupa moartea lui se discuta? De ce abia acum? De ce nu l-au criticat inainte?". Ba l-au criticat si inca cum! Doar o societate cu memoria scurta sau rau-voitoare ca a noastra se mira ipocrit si fatarnic si da glas prostiei sale raspunzand unui articol critic si adevarat.
 • 0 (0 voturi)    
  Noii calai (Sâmbătă, 4 august 2007, 18:40)

  Claudiu [anonim]

  Foarte trist dar acesti oameni care au batut si torturat oamenii Bisericii in inchisorile comuniste vad ca inca mai traiesc si o sa existe totdeauna pe plaiurile astea.

  Fiecare postare in parte parca exprima o sete nebuneasca de a lovi. Acum o fac in numele civilizatiei moderne, ieri o faceau in numele altora.

  Da-le Doamne instrainatilor acestora sa afle si numai pentru un moment ce inseamna Natiunea Romaneasca.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version