Documente:
Actionarii Romprest
(03.08.2007) DOC

Armata americana a inceput, din iunie, sa acorde contracte de milioane de dolari pentru servicii la baza de la Mihail Kogalniceanu, acolo unde vor sosi, peste doua saptamani, aproximativ o mie de soldati. Apa vine de la unguri, aerul conditionat din Turcia, unele servicii de logistica de la veterani ai armatei SUA.

Printre castigatorii licitatiilor organizate de americani in Germania se regasesc doua firme cu sediul central in Romania: Romprest Service SA (pentru servicii de curatenie) si Danubius Travel Agency (mobila, autobuze si transport de echipamente).

Apa de la unguri, aerul de la turci

Serviciile de intretinere a bazei Kogalniceanu aduc firmelor milioane de dolari
Foto: AP

Competitia pentru contracte a inceput in primavara, cand 50 de companii au participat la conferinta de lansare a ofertelor, care a avut loc la Mamaia. Nu de multa vreme, au inceput sa fie desemnati castigatorii: ungurii de la Toifor vor livra apa potabila, turcii de la Erka Ltd - aerul conditionat, germanii de la CSI Gmbh - servicii de curatatorie textila.

Americanii au ales, de asemenea, o firma a veteranilor americani, B3globalcon, pentru servicii de logistica. Compania are o reprezentanta chiar langa aeroportul Kogalniceanu. Nu au fost date publicitatii sumele atribuite companiilor castigatoare.

Potrivit unor surse apropiate licitatiilor, firme romanesti ar putea deveni subcontractori in unele cazuri. Reprezentantii armatei SUA din Germania, unde se atribuie contractele, nu au raspuns intrebarilor formulate de HotNews.ro.

Curatenie de milioane

Curatenia din partea americana a bazei MK (asa cum o numeste Armata SUA) va aduce profit unei firme din Romania, Romprest Service SA. Pentru patru contracte pe un an de zile, sumele acordate de americani in urma licitatiilor organizate in Germania totalizeaza aproximativ 1,5 milioane dolari, conform datelor furnizate HotNews.ro de catre reprezentantii firmei.

Serviciile sunt curatenie, intretinerea drumurilor si a spatiilor verzi, spalatorie auto si deratizare.

„Aceasta este valoarea nominala. Credem ca, de fapt, banii vor fi mai putini”, a spus Constantin Viorel Ene, director de relatii externe al Romprest. Aceasta intrucAt la Kogalniceanu e o baza „temporara”, adauga Ene.

Grosul militarilor americani este asteptat la Kogalniceanu la jumatatea lui august
Foto: AP

Contractul are optiune de prelungire, dupa primele 12 luni, pe inca un an, asa ca firma ar putea cAstiga mai multi bani in eventualitatea in care Armata SUA isi face baza permanenta in Romania.

Romprest Service SA e administrata, printre altii, de Florian Walter-Busca -actionar la Dinamo, provenit din cercul de apropiati ai lui Miron Mitrea. Actionarul majoritar al Romprest e o companie inregistrata in SUA, Detaco LLC, cu 60 la suta. Un procent de zece e detinut de Aeroportul Henri Coanda.

In firma a intrat, recent, fondul de investitii 3i Group PLC, care a cumparat participatiile detinute de Cristi Borcea, directorul executiv al clubului de fotbal Dinamo.

Florian Walter-Busca e un personaj controversat creditat de mai multe surse ca fiind unul dintre oamenii de afaceri care detine controlul Romprest, prin Detaco, compania din America. Si-a schimbat numele de familie din Busca in Walter, pe motiv ca i se intAmpla adesea sa fie numit „Bucsa”.

Fost consilier PSD de Bucuresti, Busca e un apropiat al pesedistului Miron Mitrea, chiar finul fostului ministru, conform presei. Busca a spus ca Mitrea „ doar i-a botezat fetita”. In orice caz, in mandatul finului la Transporturi, Busca a beneficiat de superafaceri, cu sau fara licitatie. Romprest a primit contracte de zeci de milioane de euro de la Ministerul Transporturilor.

Busca este si cel care l-a scos din tara, in anul 2005, pe Mihai Necolaiciuc, fost director CFR cu 14 dosare penale la activ la DNA.

Florian Busca-Walter
Foto: Rompres

"Nu va fi o invazie de Burger King ori Starbucks"

Americanii au mai ales, dintre firmele cu activitati centrale in Romania, Danubius Travel Agency, care va livra mobila si autobuze si se va ocupa de transportul unor echipamente, conform anunturilor de atribuire postate pe Internet de catre US Army Contracting Command Europe. Agentia a fost preluata in urma cu cativa ani de grupul german de turism TUI.

Altfel, iminenta venire a americanilor a adus deja profituri unor firme care au fost selectate ca subcontractanti pentru amenajarea bazei, pentru care sunt alocate 34 de milioane de dolari in 2007. De asemenea, a marit pretul terenurilor si al locuintelor din zona si a adus in comuna Mihail Kogalniceanu firme americane care si-au deschis reprezentante.

La baza aeriana Mihail Kogalniceanu, de langa Constanta, au ajuns deja 100 de soldati americani, din fortele stationate in Europa. Conform unui comunicat al Armatei SUA, numarul militarilor se va ridica, la jumatatea lunii august, la 1000. Vor fi batalioane de artilerie, forte navale si forte aeriene.

Americanii vor derula exercitii pana in luna octombrie, impreuna cu militarii romani si bulgari. Fortele incartiruite la baza de lAnga Constanta vor actiona sub egida unei noi unitati, denumita „Joint Task Force-East” (JTFE).

„Baza aeriana romaneasca nu va fi la fel de mare ca si Camp Bondsteel”, principala locatie din Kosovo, unde au fost adusi 5000 de militari americani, a declarat generalul maior Franck Helmick, comandant al SETAF. Aceasta unitate a armatei americane din Sudul Europei supervizeaza formarea fortei de actiune de la Kogalniceanu.

„Intentia este sa fie o forta expeditionara (...). Nu veti vedea acolo o invazie de fast-food-uri Burger King ori cafenele Starbucks”, a adaugat Helmick, citat de „Stars and Stripes”, publicatie a Armatei SUA.

Vezi si:

Prezenta US Army in Romania

Anunturi licitatii

Profil "Finul lui Mitrea"

Articol "Stars and Stripes"