Fermierii britanici se confrunta iarasi cu probleme. Un nou focar de febra aftoasa a fost confirmat la o ferma din Surrey, in apropierea Londrei. Initial, mai multe surse media anuntase ca este vorba de un focar de encefalopatie spongiforma - boala vacii nebune. A fost deja impusa o interdictie a transportului de vite, oi si porci pe intreg teritoriul britanic.

De asemenea, premierul Gordon Brown si-a intrerupt vacanta si a participat, telefonic, la reuniunea celulei de criza a guvernului. Totodata, autoritatile de la Londra au anuntat Comisia Europeana despre aparitia acestui focar.

Sambata, la pranz, un responsabil guvernamental de la Londra, Ed Miliband, a declarat ca Uniunea Europeana va interzice exporturile de animale si produse derivate din Marea Britanie. El a explicat ca aceasta este o masura impusa automat la descoperirea unui caz de febra aftoasa.

Potrivit BBC, precedenta epidemie de febra aftoasa, care a izbucnit in 2001, a produs pagube de miliarde de lire sterline si a dus la sacrificarea a mii de animale pe intreg cuprinsul tarii.

Spre deosebire de cunoscuta "boala a vacii nebune", febra aftoasa nu afecteaza omul. Boala are o actiune dezastruoasa asupra animalelor din categoria "biongulate", adica animalele domestice care au copita despicata - vaci, oi, capre, porci.

Aceasta boala, care se manifesta prin aparitia unor leziuni aftoase la nivelul cavitatii bucale si la nivelul unghiilor animalului, impiedica animalul sa se hraneasca.