Camera Reprezentantilor din Congresul american, dominata de reprezentantii Partidului Democrat, a dat unda verde unei legi care permite mentinerea controversatului program de spionaj intern, sustinut intens de administratia Bush.

Legea admite interceptarea convorbirilor telefonice, fara mandat judecatoresc, de catre agentiile guvernamentale americane angajate in combaterea terorismului, relateaza AFP.

Actul normativ, aprobata cu 227 de voturi "pentru" si 183 "impotriva", reprezinta o victorie pentru Casa Alba, in lupta cu democratii, care a facut presiuni pentru aprobarea legii inainte de inceperea vacantei congremenilor.

Senatorii americani au aprobat legea vineri seara, in pofida reticentelor manifestate de liderii democrati. Legea va fi valabila timp de sase luni, interval in care Congresul va elabora un pachet legislativ permanent.

Documentul constituie o versiune modernizata a unei reglementari similare datand din 1978, care permite supraveghea persoanele suspectate de terorism si ascultarea convorbirilor telefonice atunci cand securitatea nationala este amenintata. Opozantii legii sustin insa ca actul normativ va incalca dreptul la viata privata si libertatile individuale.

Dupa atacurile de la 11 septembrie, presedintele George W. Bush a autorizat interceptarea fara mandat a comunicatiilor dintre cetateni SUA si persoane aflate in strainatate, daca existau suspiciuni de terorism. Aceasta masura este considerata de actuala administratie drept una vitala pentru combaterea terorismului.