Poate ca multi dintre voi nu-si amintesc, o, tineri cititori, despre intaia domnie ministeriala a lui Decebal Traian Remes, care ar fi ramas in istorie cu titlul de “cel biruitor” daca termenul respectiv ar avea vreo legatura cu impunerea de biruri.

Fiindca domnul Remes s-a remarcat prin inventarea unei multitudini de taxe si impozite cu care reusise sa ne biruiasca pe toti. Intre acestea a ramas in memoria populara celebra taxa pe scaunele din carciumi.

Care ar fi facut ca orice transport de mobila sa poata fi suspectat de evaziune fiscala. Erau vremuri grele ce-i drept ca in timpul ante-mergatorului Vacaroiu se furasera, nu scaune, ci banci, si vistieria era goala. Unde mai pui ca tara trecuse si printr-o perioada de Ciumara care afectase economia.

Dar politica de supra-impozitare practicata de un ministru de finante cu eticheta de liberal a dus pana la urma la revolta populara si mazilirea acestuia.

Multa vreme l-am crezut cu totii mort politic. Pana cand intr-o buna zi l-am vazut tronand la Ministerul Agriculturii. S-a opus boierul liberal Orban spunand ca “In loc sa propunem oameni de valoare il scoatem pe Remes de la naftalina”, dar degeaba.

Aceasta a doua domnie a inceput insa rau cu o seceta grozava. Iar cand cineva a avut indrazneala sa spuna ca aceasta ar duce la cresterea painii, domnul Remes nici una nici doua a pornit la razboi. Impotriva pretului painii. Iata doua fragmente memorabile din acest crancen razboi al declaratiilor. In primul domnul Remes cere ajutorul poporului ca sa-si imobilizeze dusmanul.

Articol integral