Un grav incendiu de vegetatie uscata care devasteaza de doua zile zona din jurul localitatii Dubrovnik, din Croatia, a atins, duminica noaptea, mai multe cartiere de la marginea orasului. Autoritatile au decretat stare de urgenta.

In jurul orei 23.00 GMT, 00:00 ora Romaniei, sirenele au semnalat pericolul de incendiu in toate cartierele orasului medieval, supranumit "Perla Adriaticii" si aflat in patrimonial universal al UNESCO.

"Am infiintat un cartier general de securitate civila si suntem gata de evacuarea locuitorilor care sunt in pericol", a declarat primarul orasului, citat de AFP.

Focul a cuprins mai multe locuinte abandonate, iar 26 de pompieri raniti, dintre care unul in stare grava, au fost internati, potrivit postului national de radio.

Primarul a lansat un apel la femeile, copiii si batranii din aceste cartiere sa se refugieze in adapostul pregatit special pentru aceasta situatie si asigurat ca turistii nu sunt in pericol pentru ca locurile lde cazare sunt pe malul marii, iar focul se apropie de cartierele situate pe dealurile din jurul orasului.

Peste 250 de pompieri si cateva sute de locuitori din mai multe localitati invecinate lupta de sambata sa stinga incendiul, declansat in Bosnia-Hertegovina.

In cursul noptii de sambata spre duminica, focul a traversat doua centre urbane, Mlin si Plat, aflate la sapte kilometri de Dubrovnik, fara a face victime sau pagube.