Romania plateste curentul unui off-shore din Indiile de Vest, controlat de oligarhi moscoviti. Dupa mai multe luni de confuzie, Romania a inceput, in iulie, prin societatea Electrica, importurile de energie electrica din autoproclamata republica transnistreana, de la centrala Cuciurgan.

La un capat al liniilor de inalta tensiune se afla producatorul din Transnistria, RAO UES (societatea rusa de stat), condusa de controversatul oligarh rus Anatoli Ciubais.

La celalalt: Electrica din Romania, avantajata de pretul mic. Pe fir sunt intermediarii: daca initial in piata de energie se vorbea despre Inteltra SRL, o firma apropiata de RAO UES, importurile anuntate recent sunt trecute prin Eastern Europe Energy Ltd.

Compania e inregistrata in Marea Britanie si e controlata de Starwell International Ltd., o casuta postala inregistrata in zona off-shore a Indiilor de Vest.

Conform documentelor din Londra accesate de EVZ, managementul Eastern Europe Energy Ltd. este asigurat de un alt off-shore (Fynel Limited) din Cipru - o practica uzuala in materie de expatriat profit intr-o zona neimpozabila.

10 milioane de dolari pe anPublicatia „ECO Magazin Economic” din Republica Moldova sustine ca misterioasa companie Eastern Europe Energy e administrata de „persoane influente din Moldova si din cadrul Inter RAO UES”, divizie a RAO UES.

Ziaristii de la Chisinau au mers pe urma banilor. Pretul de iesire din centrala al energiei e de 4,5 centi SUA pentru fiecare kilowatt-ora (kWh). Se adauga taxe de 0,5 centi pe kWh, dar si un comision de 1,5 centi SUA pentru firma intermediara.

La un export lunar de 60 de milioane kWh, profitul off-shore-ului e de 900.000 de dolari, ceea ce ar insemna 10 milioane de dolari pe an, sustine publicatia din Republica Moldova. Din datele prezentate de jurnalisti reiese ca Romania achita, in total, circa 43 de milioane de dolari pe an.

Cifrele sunt asemanatoare celor vehiculate in martie, cand a fost anuntat pentru prima data exportul din Transnistria.

Artificiul moldovenilor

La inceputul anului, Electrica urma sa cumpere energie printr-o schema care implica firme de stat din Romania si Federatia Rusa, autoritatile de la Chisinau si „traderi” independenti. In perioada 1998-2001, Romania a furnizat energie Republicii Moldova, fara ca autoritatile de la Chisinau sa plateasca.

Datoria a ajuns la 30 de milioane de euro, bani ceruti de Romania. Potrivit fostului director general Electrica, Nicolae Coroiu (schimbat din functie), autoritatile de la Bucuresti au propus, la inceputul lui 2007, o solutie de recuperare a banilor.

„Solutia noastra era ca, din taxele cerute de Republica Moldova pentru importul de energie facut de Electrica din Transnistria, o cota-parte sa fie virata Romaniei”. In fiecare an, taxele ar totaliza milioane de dolari. Republica Moldova nu a fost de acord, iar exportul nu a fost declarat „moldovenesc” tocmai pentru a nu fi platita datoria.

Afaceri cu „regimul ilegal”

Autoritatile de la Bucuresti nu recunosc oficial Transnistria, zona guvernata de un regim-marioneta al Moscovei. Aceasta s-a separat de Republica Moldova in urma razboiului de la inceputul anilor 90. „Republica” din stanga Nistrului, in care stationeaza Armata a 14-a a Rusiei, e considerata o placa turnanta a afacerilor dubioase.

Asa ca, sub mandatul fostului director Coroiu, Electrica a cerut aprobarea Ministerului roman de Externe (MAE). „Au existat informatii de presa conform carora Transnistria ar fi supusa unui blocaj politic al Uniunii Europene. Asa ca am facut o scrisoare catre MAE si catre Ministerul Economiei si Comertului. N-am primit vreun raspuns ca Transnistria ar fi sub embargo”.

Integral in EvZ

de Calin Cosmaciuc, Mihai Munteanu