Sase noi state membre ale Uniunii Europene au initiat o actiune la Curtea Europeana de Justitie pentru a incerca sa obtina o decizie care le-ar permite sa emita mai mult dioxid de carbon, releva cotidianul britanic The Independent.

Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Estonia si Letonia sustin ca limitarea emisiilor de CO2 le-ar afecta perspectivele de crestere economica si le-ar reduce eforturile de a recupera diferenta care le desparte de economiile vest-europene dezvoltate.

Schema de negociere a cotelor de emisii de CO2 prevede obligatiile Uniunii Europene in conformitate cu Protocolul de la Kyoto si permite vanzarea si cumpararea cotelor de emisii de CO2 neutilizate.

Totusi, premierul Letoniei, Aigars Kalvitis, a precizat ca tara sa ar trebui sa aiba dreptul la o cota anuala de 6,25 milioane de tone de emisii de CO2 in perioada 2008 - 2012, ceea ce reprezinta dublul nivelului propus de UE. Expertii apreciaza ca, in cazul in care cele sase state vor avea castig de cauza, piata emisiilor de CO2 se va dezechilibra grav.

Integral in SMART Financial