Conducerea Academiei Romane se pregateste de megaafaceri imobiliare. Retrocedarea catre aceasta institutie a unor suprafete intinse de teren in judetul Constanta le deschide noi orizonturi investitorilor din domeniu.

Calculate la pretul pietei locale, terenurile totalizeaza sume de-a dreptul astronomice. Pe scurt, autoritatile judetului si primariile constantene au avizat improprietarirea Academiei Romane cu 100 de hectare din cele 300 revendicate.

Mai multe familii de vita nobila au donat in trecut terenuri detinute pe litoral

Academiei si, cum majoritatea acestora au facut de-a lungul anilor obiectul unor investitii care nu mai fac posibila retrocedarea, autoritatile au fost nevoite sa caute modalitati de compensare. O parte dintre suprafete sunt situate in extravilan, situatie in care valoarea terenurilor nu este prea mare. Chiar si asa, Academia a pus mana pe o mina de aur.

Primele parcele au fost retrocedate in Eforie, Ovidiu si Lazu. Preturile de pe piata imobiliara variaza intre 55 si 200 de euro pe metrul patrat la Eforie, 30-200 euro metrul patrat pentru Ovidiu si 70-400 euro metrul patrat in cazul localitatii Lazu. "Am recuperat deja peste 100 de hectare de teren in zona litoralului, mai precis in Constanta, la Eforie si in localitatile Ovidiu si Lazu.

Este vorba de terenuri donate Academiei de catre familii precum Cantemir sau Movila. Acum, dupa ce le-am castigat prin lege, urmeaza sa fim pusi in posesie.

Imediat dupa punerea in posesie, reprezentantii Academiei Romane vor incepe demersurile pentru asocierea cu diverse companii din sectorul privat, pentru a dezvolta pe aceste terenuri investitii imobiliare", a declarat recent secretarul general al Academiei Romane, Ioan Paun Otiman.

Conform declaratiilor lui Otiman, urmeaza ca institutia sa mai primeasca alte terenuri in localitatile Valu lui Traian, Basarabi si Mangalia. In ultimul caz, desi in sudul litoralului nu mai exista teren disponibil, probabil ca vor fi oferite suprafete in alte zone pentru compensare.

Integral in Romania Libera