Inspectorii guvernamentali britanici care investigeaza aparitia febrei aftoase la vite, in sudul Angliei, au anuntat ca exista o mare probabilitate ca tulpina sa provina de la doua laboratoare de cercetare situate in zona de izbucnire a focarului, relateaza Reuters.

Aceasta concluzie a fost publicata intr-un raportul preliminar realizat de Agentia pentru Sanatate si Siguranta, unde se afirma ca exista „o probabilitate sporita” ca boala sa fi fost raspandita din cauza deplasarii persoanelor.

Cele doua laboratoare - unul de stat, altul privat al unei companii farmaceutice franco-americane - sunt aflate la circa opt kilometri de ferma unde a fost depistata o tulpina mai putin comuna a virusului febrei aftoase. In urma testelor, s-a descoperit ca este vorba despre aceeasi tulpina stocata si utilizata de cele doua unitati pentru testarea si dezvoltarea de vaccinuri.

Autoritatile au stabilit o zona de excludere in jurul fermelor afectate, iar premierul Gordon Brown a declarat ca se face tot posibilul pentru a stopa raspandirea bolii.

UE se protejeaza impotriva febrei aftoase

Mai multe state europene au luat masuri pentru a impiedica raspandirea bolii, dupa descoperirea virusului febrei aftoase. Uniunea Europeana a interzis exporturile de animale si produse derivate provenite din Marea Britanie.

Guvernul regional din Catalunia, provincie situata in nord-estul Spaniei, a anuntat, marti, ca a plasat recent sub observatie 48 de ferme din regiune, dupa ce acestea au primit 1.943 de bovine provenind din Marea Britanie, dintre care 492 in ultimele 15 zile. In aceste ferma, veterinarii vor efectua "vizite si examene veterinare urgente".

Precedenta epidemie de febra aftoasa din Marea Britanie, a izbucnit in 2001 si a produs pagube de miliarde de lire sterline. In acea perioada, mii de animale pe intreg cuprinsul tarii au fost sacrificate.

Spre deosebire de cunoscuta "boala a vacii nebune", febra aftoasa nu afecteaza omul. Boala are o actiune dezastruoasa asupra animalelor din categoria "biongulate", adica animalele domestice care au copita despicata - vaci, oi, capre, porci.