La sapte ani de la summitul istoric care a lansat procesul de apropiere dintre cele doua Corei, liderii acestora se vor intalni, la sfarsitul acestei luni, la Phenian, pentru a promova pacea in Peninsula divizata de sase decenii, au declarat surse oficiale sud-coreene, citate de presa internationala de miercuri.

"In virtutea acordului dintre presedintele sud-coreean si Roh Moo-Hyun si presedintele Comisiei de Aparare a Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC, Coreea de Nord), Kim Jong-il, presedintele Roh Moo-Hyun a decis sa se deplaseze la Phenian in perioada 28-30 august", scrie un comunicat al Presedintiei de la Seul.

"Summitul va contribui la pacea si stabilitatea din Peninsula coreeana", a raspuns presedintia sud-coreeana, salutand initiativa.

Intalnirea vrea sa duca la reconcilierea celor doua parti care sunt tehnic in razboi, comenteaza presa internationala. Ea vine intr-un moment in care Coreea de Nord isi imbunatateste treptat legaturile cu celelalte tari.

Luna trecuta regimul comunist de la Phenian si-a inchis principalului sau complex nuclear aflat la Yongbyon, prima etapa concreta a Coreii de Nord de renuntare la programul sau nuclear.