Secretarul de stat de la Finante, Sebastian Vladescu isi retrage criticile referitoare la majorarea pensiilor, acuzand o agentie de stiri ca a difuzat informatii false. Vladescu face aceste precizari la trei zile, dupa ce declaratiile sale au pus pe jar Guvernul si PNL, partidul din care face parte.

“Asa-zisele declaratii care mi-au fost atribuite nu sunt decat diversiuni, menite sa genereze zvonuri, si nu au niciun sambure de adevar”, spune Vladescu intr-un comunicat.

Reprezentantii agentiei NewsIn nu au dorit sa comenteze acuzatiile lui Sebastian Vladescu. Secretarul de stat afirma ca “nu am facut niciun comentariu cu privire la constructia bugetara pe anul 2008 si nici la efectele deciziei de majorare a pensiilor asupra bugetului pe anul viitor”.

Sa mai spunem ca Sebastian Vladescu nu a putut fi contactat.

Razgandirea pas cu pas

La sfarsitul saptamanii trecute, Sebastian Vladescu, declara pentru NewsIn ca intentioneaza sa-si dea demisia deoarece nu cunoaste sursele necesare pentru marirea pensiilor si nu crede ca acest proiect este viabil.

"Avem viziuni diferite. Cresterea pensiilor este nesustenabila. Nu stiu care sunt sursele de finantare, iar alegerea salariului mediu brut ca parametru de majorare este o mare capcana. Voi pleca pentru ca nu mai am ce face aici", declarase Sebastian Vladescu, citat de NewsIn in 5 august.

A doua zi dupa declaratiile lui Vladescu, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, il ataca dur pe fostul ministru de finante sugerand ca ar face jocurile Partidului Democrat.

"Sebastian Vladescu nu are de unde sa stie daca exista sau nu bani pentru majorarea pensiilor, intrucat acesta este plecat de trei luni in concediu, cel mai probabil cu Adrian Videanu", afirma liberalul Bogdan Olteanu.

"Ceea ce ma uimeste este bucuria reprezentantilor PD si PLD la declaratia lui Sebastian Vladescu, bucurie care are o singura explicatie: PD si PLD nu doresc marirea pensiilor", mai declara liderul PNL.

Nici luni, cand declaratiile sale au starnit valuri de reactii in PNL si in randul opozitiei, Vladescu nu si-a retras afirmatiile critice referitoare la majorarea pensiilor. La insistentele jurnalistilor, secretarul de stat de la finante s-a limitat doar sa spuna ca nu demisioneaza si ca nu a vorbit niciodata despre asa ceva. Despre critica majorarii pensiilor, nici un cuvant.

Premierul Calin Popescu Tariceanu afirmase, marti, ca va discuta cu secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor Sebastian Vladescu pentru a stabili daca informatiile privind o eventuala demisie a acestuia, pe fondul majorarii pensiilor, sunt reale sau au fost interpretate gresit.

"Nu am discutat cu el (cu Vladescu - n.r.), trebuie sa avem o discutie si pe urma voi vedea exact care este situatia", declarase Tariceanu.

Astazi, fostul ministru de finante pare sa se fi razgandit dupa modelul sefuluil sau de partid, afirmand ca n-a criticat niciodata majorarea pensiilor.

Vladescu declara de altfel la sfarsitul lunii iunie, dupa ce Parlamentul a aprobat proiectul legii de majorare a pensiilor, ca aceasta reprezinta un pericol pentru stabiliatea macroeconomica, intrucat inseamna un efort bugetar de circa doua miliarde de euro, bani care vor fi taiati de la investitii si se vor regasi direct in consum.